Ik beken, deze taart maakte ik niet omdat ik zelf zo gek ben van citroentaart, maar wel omdat ik een mooie taart wou maken. Soms wil het oog ook wat, nietwaar!? Aangezien ik een citroentaart met een twist wou, voegde ik er passievrucht aan toe. En zo krijg je dus deze citroen passievruchten taart!

Ik koos niet voor de typische afgebrande meringue omdat ik wat anders wou (ok ok, en ook omdat ik nog altijd geen bunsenbrander heb. I know…). Anyhow, om de meringues perfect te krijgen, heb ik gezweet… en kilo’s geduld verloren (want meringue maakt je niet op 1 2 3). Na de 3de poging was het dan ein-de-lijk geslaagd. Het recept van de meringues vind je trouwens hier. Gelukkig was de lemon & passion fruit curd er wel meteen boenk op! Oef! Want anders had ik het waarschijnlijk voor bekeken gehouden.

En dan de taart… Dat ik de bodem ging afbakken, daar twijfelde ik niet aan, maar of ik de taart ook nog even in de oven zou steken met de curd erin… dat heb ik gewikt en gewogen. Maar ik vond het toch ‘veiliger’ om nog even af te bakken. Zo krijg je, naar mijn mening, een stevigere taart en minder ‘blubber’ (want van blubber word ik ongemakkelijk 🙂 ).

En zonder blubber kon ook ik, als geen citroentaart-fan, helemaal genieten van deze citroen en passievruchtentaart. Ik maakte ze op een zondag en maandag mocht ze mee naar het werk. Ze stond maar heel even te pronken want voor 11u was ze al helemaal verslonden. Hét bewijs van een groot succes lijkt me. En ook: één van mijn collega’s kon niet wachten tot de taart online kwam en vroeg mij stiekem het recept al op voorhand. Genoeg gestoeft… ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt: deze taart is een topper!

Algemeen

  • Bereidingstijd: voor enkel de taart 10 min bereidingstijd en 20 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Ronde bakvorm met uitneembare bodem +/- 20 cm diameter)
  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Mixer

Ingrediënten

Voor de bodem/korst
  • 145 g boter (kamertemperatuur)
  • 80 g amandelmeel
  • 115 g speltmeel
  • 2 tl maïzena
  • 38 g poedersuiker
  • 1/4 tl kardemom (optioneel)
  • Snuifje zout
Voor de vulling
Voor de afwerking (optioneel)
  • Meringues (optioneel)
  • Verse takjes tijm (optioneel)

Instructies

Voor de bodem/korst
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een ronde taartvorm in met boter en bestrooi met bloem.
  3. In een mengkom voeg je alle ingredënten samen – behalve de boter. Meng door elkaar.
  4. Voeg de boter toe en kneed tot een stevige bal.
  5. Duw het deeg in de taartvorm – gebruik je handen of het achterste van een glas. (Tip: het deeg kleeft redelijk hard, als je ook bloem bovenop het deeg strooit kan je het makkelijker platdrukken zonder dat het aan je vingers/glas blijft kleven.)
  6. Bak de taartbodem (dus zonder vulling) gedurende 10 min in de voorverwarmde oven (maak ondertussen de curd).
Voor de vulling
  1. Volg de stappen uit het recept van de lemon & passionfruit curd (de hoeveelheid vermeld in dit recept is perfect voor deze taart)
  2. Nadat je de bodem uit de oven hebt gehaald, laat je hem nog even afkoelen.
  3. Stort er vervolgens de curd in en bak nogmaals 10 à 12 min.
Voor de afwerking
  1. Laat de taart volledig afkoelen alvorens je ze versiert met meringues en tijm.
  2. Smakelijk!

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Easy Lemon tart van Style Sweet.