Citroen laagjestaart met frambozen

Het heeft me wat tijd gekost om opnieuw aan het bakken te gaan. Ons zoontje (van bijna 7 ondertussen) kreeg begin augustus de diagnose van diabetes type 1. Hoewel hij, in tegenstelling tot mensen met diabetes type 2, geen echt speciaal dieet moet volgen wordt er vanuit het ziekenhuis aangestuurd op gezonde voeding. Uiteraard streven we allemaal naar gezonde voeding (of liever: dat proberen we toch 😉 ) en af en toe een stukje taart kan heus geen kwaad. Maar zo kort na de diagnose kon ik het niet over mijn hart krijgen een taart te bakken waar ik mijn zoontje tonnen (bij wijze van spreken 😉 ) insuline voor zou moeten inspuiten.

Vorig weekend hadden we een familiefeest en ik kon niet anders dan te bakken natuurlijk, het is soms sterker dan mezelf. Ik piekerde lang over wat ik nu precies zou maken en besloot uiteindelijk iets te maken waarvan ik wist dat het bij mijn zoontje niet in de smaak zou vallen. Uiteraard maakte ik ook iets dat hij wél graag at (een gemarmerde cake) en dat qua insuline berekening net wat makkelijker is dan een citroen laagjestaart met frambozen en meringue botercrème.

Dus nu over de citroen laagjestaart met frambozen en meringue botercrème: Ik heb echt een haat/liefde relatie met meringue botercrème. Elke keer dat ik het maak denk ik: 'nooit meer' en steeds laat ik me weer verleiden. Want het is gewoon zoveel lekkerder en luchtiger dan gewone botercrème! Maar om één of andere duistere reden krijg ik hem nooit perfect glad. Ofwel schift de boter een beetje ofwel is mijn boter niet zacht genoeg (ik weet nooit welke van de 2 het nu eigenlijk is), maar het enige dat dan helpt is de hele troep opnieuw opwarmen en mixen. En dan wordt het een gedoe... en ik haat gedoe... 🙂 . Dus moest iemand dé tip hebben om mijn probleem op te lossen, let me know en eeuwige dankbaarheid komt jou toe!

yoghurtcake met blauwe bessen

Ongeacht het maken van de #%¨*µ%¨à"&  meringue botercrème is de laagjes taart écht, maar écht de moeite en het vloeken waard! Door het deeg van de citroencake deed ik wat maanzaad. Dit geeft de cake een leuk gespikkeld motiefje aan de binnenkant (sorry voor de ietswat onsmakelijke foto hieronder, maar ik kon moeilijk de taart aansnijden vóór het feest 🙂 ). Tussen de laagjes van de taart smeerde ik frambozenconfituur en een goeie laag botercrème. Ik smeerde de taart verder af met botercrème mmm... enkele verse frambozen hadden ook niet misstaan bovenop de taart, maar jammer genoeg dacht ik daar pas te laat aan. De citroensmaak in combinatie met de frambozen maken de cake heerlijk fris. De ideale nazomer taart dus!

yoghurtcake met blauwe bessen

Algemeen

 • Bereidingstijd: 1,5 uur + 30-45 min in de oven
 • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣
 • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

 • Weegschaal
 • Bakpapier
 • 2 cakevormen (+/-18cm diameter)
 • Mengkommen
 • Spatel
 • Optioneel: draaiplateau

Ingrediënten

Voor de cakes
 • 390 g zelfrijzend bakmeel
 • 240 g boter op kamertemperatur
 • 400 g witte suiker
 • 4 eieren
 • 1 tl vanille extract
 • 1 citroen (voor de zeste en +/- 50 ml sap)
 • 250 ml karnemelk
 • 0,5 tl zout
 • 4 tl maanzaad
 • 2,5 tl bakpoeder
 • 2,5 tl appelcider azijn
Voor de frosting
 • 450 g boter
 • 250 g suiker
 • 150 g eiwit
 • 2 tl vanille extract
 • Enkele druppels roze kleurstof
 • Frambozenconfituur

 

Instructies

Voor de cakes
 1. Teken de onderkant van de springvorm af op bakpapier en knip er 2 cirkels uit. Vet de bakvormen in met boter, leg het bakpapier op de onderkant van de vorm (de boter zorgt ervoor dat het bakpapier blijft kleven), en bestrooi overdadig bloem aan de zijkanten.
 2. Verwarm de oven voor op 180°.
 3. Zeef de bloem en meng met het zout en de maanzaadjes --> zet opzij
 4. Mix de boter zacht.
 5. Meng in een apart kommetje de citroenzeste, en de suiker.
 6. Voeg nu de citroenzeste + suiker toe aan de boter en mix tot alles goed is opgenomen.
 7. Voeg 1 voor 1 de eitjes toe en klop goed na elke toevoeging. Doe er nu ook het vanille extract bij.
 8. Meet de hoeveelheid karnemelk af in een maatbeker en voeg er het citroensap van de geperste citroen aan toe.
 9. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem.
 10. Meng azijn en het bakpoeder. Laat even bruisen en mix het onder het beslag.
 11. Verdeel het beslag over de 2 springvormen.
 12. Zet de taarten in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 20 - 30 min.

Aantal min. zijn sterk afhankelijk van je oven. Prik er met een vork/satéprikker in om te kijken of hij goed is.

Voor de meringue botercrème
 1. Warm de eiwitten samen met de suiker au bain-marie op. Met een garde klop/roer je tussendoor tot alle suiker gesmolten is (dit duurt zo'n 10min). Je kan dit testen door enkele druppels eiwit tussen je duim en wijsvinger te nemen. Voel je nog korreltjes? Dan is de suiker nog niet opgelost.
 2. Eens de suiker volledig gesmolten is mix je het eiwit/suiker mengsel op hoge snelheid tot de eiwitten stijf zijn (je moet de pot op zijn kop kunnen zetten). Heb je een keukenrobot, gebruik die. Terwijl de eiwitten opstijven koelen ze ook af. Zorg ervoor dat je pot zeker niet meer te warm is. Deze moet op kamertemperatuur zijn voor je de boter toevoegt.
 3. Voeg blokje per blokje de boter toe terwijl je blijft mixen (het is belangrijk dat de boter minstens 1u van tevoren uit de koelkast ligt!).
 4. Blijf goed mixen, het lijkt eerst mis te gaan maar het komt (normaal 🙂 ) wel goed! Blijf zeker 10 min doormixen.
 5. Schift de boter? Warm het geheel dan nog eens au bain-marie op terwijl je blijft mixen. Dit zorgt ervoor dat al je ingrediënten dezelfde temperatuur hebben.
 6. Breng de botercrème op smaak met het vanille extract.
 7. Voeg de kleurstof als laatste toe.
Het samenstellen van de cake
 1. Zorg ervoor dat de cakes VOLLEDIG zijn afgekoeld. Snij ze eventueel doormidden (hoeft niet).
 2. Leg één van de helften op een taartkarton waar je de taart op wil presenteren.
 3. Bekleed de helft met een laag frambozenconfituur en daar bovenop smeer je nog een flinke laag botercrème. Dek af met een 2de helft. Doe zo verder met de andere 2 helften. Tip: zorg ervoor dat de bovenste laag mooi egaal is boven (dat is meestal de onderkant van een taart). 
 4. Als alle cakes zijn gestapeld, smeer dan de overige botercrème bovenop de taart en rondom rond. Ga als een echte plamuurder te werk en plamuur de gaten. De zijkanten strijk je goed af zodat je de taart er nog goed door ziet schijnen. Hier is het de bedoeling dat alle gaten zijn opgevuld. Vervolgens smeer je verder tot je een goeie laag botercrème rondom rond hebt. Met de achterkant van een koffielepel kan je nu cirkels trekken rondom je taart (vraag aan iemand om de taart rond te draaien terwijl jij je lepel 'bedient'. Een draaiplateau komt goed van pas 😉 )
 5. Laat de taart nog minstens 1u koelen in de koelkast.

 

Bron: HEt recept  van de cake is geïnspireerd op de Lemon Poppy Seed Raspberry layer cake van Stylesweetca.com