Een citroencake past helemaal bij de zomer! Een heerlijke frisse cake die niet klef smaakt. Perfecte afsluiter van een zomerse barbecue of als zoet moment voor bij de koffie.

Dit overheerlijke recept vond ik in het Bake Off bakboek ‘Goed zoet‘. Dit kreeg ik stiekem op het werk van een collega (ik werk namelijk bij SBS Belgium, beter bekend van de TV zenders VIER, VIJF en ZES). Het boek had een minimale beschadiging op de cover en kon dus niet meer dienen als relatiegeschenk of dergelijks. Toen ik er naar aan het lonken was kreeg ik het in mijn handen geduwd. Ideaal!

Behalve recepten die het Pavlov-kwijl effect opwekken vind je er ook enkele interessante baking hacks in terug (bv hoe red je in hemelsnaam een geschifte botercrème). Zowel de bakklunsen als de keukenprins(ess)en onder ons zullen in Goed Zoet zeker hun gading vinden.

Ter info: Het nieuwe seizoen van Bake Off start volgende week, op woensdag 4 september op VIER. Jij kijkt toch ook!?

Pssst: vind je deze citroencake te gewoon en ben je op zoek naar ietsje meer? Bekijk dan zeker ook eens het recept van de Ricotta amandeltaart met citroen. Ook ééntje om je duimen en vingers van af te likken!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding, 30 à 40 min in de oven.
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Cakevorm (rechthoek of een bundtcake vorm)
  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Spatel

Ingrediënten

Voor de cake
  • 1 citroen
  • 85 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g witte suiker
  • 4 eieren
  • 100 ml volle room
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
Voor de afwerking
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el citroensap

Instructies

Voor de cake
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.
  3. Rasp de citroenschil en pers de citroen uit.
  4. Klop de boter samen met de suiker tot een witschuimige massa (ongeveer 5 à 10 min).
  5. Doe er 1 voor 1 de eieren bij terwijl je blijft mixen.
  6. Voeg de room toe en mix verder.
  7. Met een spatel meng je het zelfrijzend bakmeel onder het beslag.
  8. Voeg er nog 3 el citroensap en de citroenrasp aan toe.
  9. Stort het beslag in de vorm en bak gedurende 30 à 40 min in de voorverwarmde oven (in het boek staat 60 min, maar mijn cake was na 35 min al goed).
  10. Controleeer of de cake goed is door er met een prikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.
Voor de afwerking
  1. Laat de cake 15 min afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
  2. Laat verder volledig afkoelen op een rooster.
  3. Doe het citroensap samen met de poedersuiker in een kommetje en meng met een lepel tot je een glad glazuur krijgt.
  4. Lepel het glazuur over de cake.
  5. Smakelijk!

Bron: Recept van de Citroencake uit het boek Bake Off Vlaanderen – Goed Zoet!