De ultieme regenboogtaart

Mijn dochtertje werd 4 jaar. Dat vond ik een gepaste leeftijd om haar zelf een ontwerpje te laten kiezen :). Note to self: Slecht plan! Ik liet haar op instagram wat inspiratie opdoen en na 1 seconde was ze er al uit: ja die regenboogtaart! Een nogal schreeuwerige taart met een fake regenboog (want de kleuren klopten niet) die er vooral héél giftig uitzag. Zo eentje waar je van hoopt dat de kleurstoffen eetbaar zijn. Oh ja er stond ook nog een trol op. Ik dacht seriously!?? Díe taart!? Ik probeerde haar nog te overtuigen van een lettertaart, maar ze was niet onder de indruk. 'Nee mama, díe taart'. Owkeeee dan maar... al dacht ik bij mezelf: no way dat ik die kleuren gebruik 🙂 . In de hoop dat ze die taart na een week al wel zou zijn vergeten, maakte ik er helemaal mijn eigen variant van en noem hem met trots 'De ultieme regenboogtaart'. 

Als basis ging ik voor gekend terrein en koos ik resoluut voor een red velvet cake, maar deze keer deed ik er geen cacao en geen rode kleurstof bij. Zoals te zien is op één van de foto's, gaf ik de cakes een ander kleurtje. Door de cacao zouden de kleuren niet zo tot hun recht komen. Als vulling, en om de taart af te smeren, koos ik voor een witte chocolade botercrème. Ik had zelfs niet durven dromen dat het zo lekker zou zijn! Botercrème vind ik dikwijls nogal kleverig zoet. Wel, deze variant is dat niet. Hij smaakt zacht en is luchtig. Als finishing touch koos ik voor een witte chocolade drip. Hoe ik mijn witte chocolade zo wit kreeg? Mja, met de juiste witte kleurstof (lees hieronder in het recept meer daarover).... Als de ganache van witte chocolade niet gekleurd is, ziet hij er nogal gelig uit. Dat ziet er niet zo smakelijk uit. 

En hoe de taart uiteindelijk onthaald werd? Met een open mond en grote ogen 🙂 . Mijn dochtertje was helemaal fan! Ze wou voor haar verjaardag My Little Pony's dus zette ik er nog ééntje bovenop. Ze werd door iedereen gesmaakt en de dag erop mochten ook mijn collega's mee smullen, want van zo'n taart kan je met een heel leger eten (of toch met een man of 20 😉 ). 

Algemeen

  • Bereidingstijd: Reken een dag ! (je bent niet héél de tijd met de taart bezig, maar je moet in fases werken. best begin je 's ochtends en werk je nog af de ochtend nadien). 
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Bakpapier
  • 2 springvormen van +/- 18cm (heb je maar 1 springvorm? Bak dan in 2x)
  • Draaiplateau (maakt het afstrijken van de taart gemakkelijker)
  • tandenstokers 

Ingrediënten

Voor de taart
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl zout
  • 230 g boter
  • 600 g fijne suiker
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 4,8 dl karnemelk
  • 2 tl appelciderazijn
  • 2 tl bakpoeder
  • Optioneel: kleurstof voor het kleuren van de cakes. (ik gebruikte vloeibare kleurstof van Wilton: te verkrijgen bij oa Aveve).
Voor de witte chocolade botercrème
Voor de chocolade drip
  • 50 g volle room
  • 100 g witte chocolade
  • Witte kleurstof. Te vinden op diverse webshops. Ik vond die van mij hier
Voor de versiering
  • Regenboog kleuren suikerpasta (of marsepein)
  • Optioneel: enkele macarons (ik maakte deze zelf - je kan het recept hier terugvinden)

Instructies

Voor de regenboog in suikerpasta of marsepein
  1. Ik begin graag met de versiering omdat deze in de frigo best wat hard mag worden.
  2. Neem een stevig bolletje van de suikerpasta af en rol er worstjes mee. Die leg je 1 voor 1 boven elkaar om de regenboog te maken. Een instructiefilmpje dat ik bekeek vind je hier (vanaf min 3:48)
  3. Nadat je prikkers hebt aangebracht laat je de regenboog koelen in de frigo
Voor de cake
  1. Teken de onderkant van de springvorm af op bakpapier en knip er 2 cirkels uit. Vet de bakvormen in met boter, leg het bakpapier op de onderkant van de vorm (de boter zorgt ervoor dat het bakpapier blijft kleven), en bestrooi overdadig bloem aan de zijkanten.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Zeef de bloem en meng met het zout --> zet even aan de kant.
  4. Klop (in een andere mengkom) de boter en de suiker zacht.
  5. Voeg de eitjes 1 voor 1 toe en klop goed na elke toevoeging.
  6. Voeg het vanille extract toe en meng verder.
  7. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem.
  8. Meng azijn en het bakpoeder. Laat even bruisen en voeg het toe aan het beslag.
  9. Verdeel het beslag over 2 mengkommen en doe in elke mengkom de gewenste kleurstof bij. Meng tot het beslag de gewenste kleur heeft.
  10. Stort het beslag in de springvormen.
  11. Zet de taarten in de voorverwarmde oven van 180°C.
  12. Bak de taarten gedurende 30 - 40 min.
  13. Aantal min. zijn afhankelijk van je oven. Prik er met een vork/satéprikker in om te kijken of hij goed is.
    Tip: Indien je een combi-oven hebt kan je hem instellen op 180°C hete lucht + 90watt microgolf.

    Laat de taart goed afkoelen (minimaal 20min) voor je hem uit de springvorm haalt (anders gaat hij brokkelen aan de kanten).

    Laat de taart volledig afkoelen op een rooster voor je hem doorsnijdt om op te vullen.
Voor de witte chocolade botercrème

Zie instructies hier.

Voor het opvullen en afsmeren van de taart
  1. Als de taarten volledig zijn afgekoeld, snij ze dan doormidden met een groot mes of een taartsnijder.
  2. Leg één van de helften op een taartkarton waar je de taart op wil presenteren.
  3. Bekleed de helft met een flinke laag witte chocolade botercrème en dek af met een 2de helft. Doe zo verder met de andere 2 helften. Tip: zorg ervoor dat de bovenste laag mooi egaal is boven (dat is meestal de onderkant van een taart).
  4. Als alle cakes zijn gestapeld, smeer dan ook botercrème bovenop de taart en rondom rond. Ga als een echte plamuurder te werk en plamuur de gaten. De zijkanten strijk je goed af zodat je de taart er nog goed door ziet schijnen. Hier is het de bedoeling dat alle gaten zijn opgevuld. De kleuren komen later.
  5. Je zal nog een veel botercrème over hebben, deze zal je later gebruiken om de taart met de kleuren te versieren.
  6. Zet de taart te koelen in de frigo terwijl je de overige botercrème kleurt.
  7. Verdeel de botercrème in gelijke delen (aantal hangt af van hoeveel kleuren je wil gebruiken).
  8. Voeg bij elk potje botercrème de gewenste kleurstof toe. Tip: begin met een druppel! De vloeibare kleurstof  van Wilton die ik gebruik kleurt sterk, zelfs van 1 druppel.
  9. Als alle botercrème gekleurd is naar wens, haal de taart dan opnieuw uit de koelkast en volg de instructies in het filmpje (vanaf 6:00)
  10. Zet de taart erna voor 4 uur in de koelkast. De taart moet voldoende afgekoeld zijn om de chocolade te laten stollen als je er de drip over giet.
Voor de chocolade drip
  1. Snij de chocolade in kleine stukjes
  2. Verwarm de room in een steelpannetje tot de room net kookt.
  3. Giet de hete room over de chocoladestukjes en wacht een minuutje voordat je begint te roeren.
  4. Meng/roer met een spatel de room en de chocolade.
  5. Voeg er nu de witte kleurstof bij tot je de gewenste kleur bereikt hebt.
  6. Haal de gekoelde taart uit de koelkast.
  7. Giet wat ganache op de bovenkant van de taart en verspreid met de achterkant van een lepel de chocolade.
  8. Ga tot net aan de rand en duw er met de steel van je lepel wat ganache over. Stijft de chocolade te snel op? Neem dan een theelepel chocolade ganache en laat deze op de rand van de taart druppen (zodat die net over de rand afloopt).
  9. Zet de taart erna terug in de koelkast zodat de chocoladedrip verder kan afkoelen. Bij voorkeur een hele nacht.
Voor de versiering
  1. Nadat de chocolade drip is opgestijfd kan je aan de afwerking beginnen.
  2. Plaats de regenboog erbovenop.
  3. Je kan, als je er over hebt, kris kras nog enkele toefjes van de botercrème opspuiten of afwerken met marshmellows, macarons, ... Laat je volledig gaan! 🙂