De 8ste verjaardag van mijn zoon kwam eraan en ik begon al flink wat te Pinteresten om ideeën op te doen. Ik vroeg wat hij wilde van taart, maar kon het antwoord al van mijlenver raden: ‘Een dinotaart!!’ Ja ook de vorige 4 verjaardagstaarten waren dinotaarten (zie ook de Chocolate Chip Cookies laagjestaart van vorig jaar). Probeer dan maar eens creatief te blijven. Deze keer wou ik iets minimalistisch en bedacht dat deze dubbele chocolade laagjestaart met chocolade botercrème hem zeker en vast wel zou kunnen bekoren.

dav

De Chocolade laagjes bestaan uit een laag witte chocoladetaart en een laag melkchocoladetaart. Tussenin zit een heerlijke, niet té zoete, chocolade botercrème. Ik ben normaal niet zo voor botercrème, omdat ik het nogal euh… boterig vind 🙂 (en ik ben lust eigenlijk geen boter, tenzij onopgemerkt in een taart verwerkt uiteraard) Maar deze botercrème heeft perfecte verhoudingen en is zeker niet té zoet.

De taart hield ik redelijk simpel qua versiering. Ik wou een strakke minimalistische taart dus maakte ik de drip ook niet helemaal rondom rond. Ik haalde het knutseltalent in mezelf naar boven en ging met gekleurd papier, lijm, pomponnetjes en stukjes rek aan de slag om feesthoedjes in elkaar te knutselen. Ok het is een serieus geprul, maar geef toe, het resultaat is toch leuk!? De ballonnen zijn eigenlijk waterballonnen die ik aan een fijn ijzeren draadje bevestigde en rond een dino-poot draaide.

oznor

De taart is een behoorlijk grote taart. We waren met 18 man en ik kan je verklappen dat er niet héél veel van overschoot. Iedereen bediende zich 2x (zelfs de mindere zoetebekken van de familie) en de dag nadien mochten we ons nogmaals vol enthousiasme op de overschotten storten.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 45 min voorbereiding, +/- 40min bakken+ 1u afwerking
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • 2 ronde springvormen (18 cm diameter)
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Mengkomen
  • Microgolfbestendige kommen.
  • Weegschaal
  • Taartzaag of groot mes
  • Paletmes
  • Taartschraper

Ingrediënten

Voor de melkchocoladetaart
  • 210 g melkchocolade
  • 150 g boter
  • 150 g witte kristalsuiker
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 180 g patisseriebloem
  • 65 g amandelmeel
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • Snuifje zout
  • 90 ml melk (kamertemperatuur)
  • 90 ml warm water
Voor de witte chocoladetaart
  • 210 g witte chocolade
  • 120 g boter
  • 100 g witte kristalsuiker
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 180 g patisseriebloem
  • 95 g amandelmeel
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • Snuifje zout
  • 90 ml melk (kamertemperatuur)
  • 90 ml warm water
Voor de chocolade botercrème
  • 500 g boter
  • 333 g poedersuiker
  • 1tl vanille extract
  • snuifje zout
  • 300 g melkchocolade
  • 1 of 2 el cacaopoeder
Voor de chocolade ganache
  • 50 g pure chocolade
  • 50 ml volle room

Instructies

Voor de melkchocoladetaart
  1. Vet de 2 springvormen in met boter en bekleed met bakpapier (ik snij altijd een ronde uit voor de bodem en 2 stroken om de zijkanten mee te bekleden).
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Hak de chocolade in fijne stukjes en doe deze in een hittebestendige kom samen met de boter. Smelt deze op laag wattage in de magnetron. Zet apart tot deze op kamertemperatuur is.
  4. Mix ondertussen de suiker samen met de eieren.
  5. Zeef de droge ingrediënten (bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout en de cacao) in een aparte mengkom.
  6. Doe vervolgens de chocolade bij het eierbeslag en voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe.
  7. Stort het beslag in één van de 2 springvormen.
  8. Bereid ondertussen de witte chocoladetaart zodat deze samen in de oven kunnen.
Voor de witte chocoladetaart
  1. Hak de chocolade in fijne stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. Smelt deze op lage wattage in de magnetron en zet apart tot deze op kamertemperatuur is.
  2. Smelt vervolgens ook de boter op laag wattage in de magnetron en zet apart tot deze op kamertemperatuur is.
  3. Mix ondertussen de suiker samen met de eieren.
  4. Zeef de droge ingrediënten (bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout) in een aparte mengkom.
  5. Doe vervolgens de chocolade en de boter bij het eierbeslag en voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe.
  6. Stort het beslag in één van de 2 springvormen.
  7. Zet beide taarten in de oven en bak geduren 40 – 50 min op 180°C (prik af en toe eens met een prikker en als deze er bijna schoon uitkomt is de taart klaar).
  8. Laat de taarten 15 min afkoelen voor je ze uit de vorm haalt en verder volledig laat afkoelen op een rooster.
Voor de chocolade botercrème
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt deze op laag wattage in de magnetron. Zet apart om af te koelen.
  2. Klop de boter zacht tot deze witter wordt (dit kan best zo’n 10 min duren).
  3. Voeg er vervolgens de gezeefde poedersuiker en cacaopoeder aan toe. Mix nog zo’n 5 min verder.
  4. Doe er als laatste de gesmolten chocolade bij.
  5. Mix tot een glad beslag.
De taart bouwen
  1. Als de cakes helemaal zijn afgekoeld, snij ze dan doormidden (is de bovenkant opgekomen, snij deze er dan af zodat je ‘platte’ vlakken krijgt). Maar deze stap is optioneel. Snij je ze niet doormidden zijn de stukken taart gewoon wat dikker.
  2. Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een taartkarton of iets dergelijks. Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig.
  3. Smeer nu telkens een laag botercrème tussen de cakes. Tip: gebruik een onderkant om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak).
  4. ‘Plamuur’ de randen van de taart met behulp van een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt.
  5. Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige botercrème.
  6. Laat nog minstens 4 u koelen in de koelkast alvorens de drip aan te brengen (bij voorkeur een hele nacht).
Voor de chocolade ganache
  1. Warm de room op tot hij begint te borrelen.
  2. Giet de room over de stukjes chocolade en laat 1 min rusten.
  3. Roer erin tot de chocolade allemaal gesmolten is.
  4. Haal de taart uit de koelkast en schep met een lepeltje de ganache over de randen zodat die ‘dript’.
  5. Zet nog even in de koelkast om op te stijven.

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Epic Triple Chocolate cake van The Loopy Wisk.