Na de overheerlijke Snickerstaart van onlangs, had ik de smaak van karamel in combinatie met chocolade stevig te pakken. Ik was dus op zoek naar iets in dezelfde stijl, maar dan net wat anders 😉 (als je me volgt 😉 ). En toen kwam ik deze taart tegen… eentje die niet in de oven moet, geen eieren bevat en er hemels uitzag. Ik stel jullie hem daarom graag voor: Dé Dulce de Leche chocomousse taart met een vleugje koffie aroma…

Dulce de Leche maak je heel makkelijk zelf. Hoe je dat doet, lees je hier. Bovenop de Dulce de leche komt een laag van chocolade ganache. Echte chocolade ganache is het niet, maar een vele luchtigere variant. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met chocomousse (maar dan ééntje zonder eieren). Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is dat je deze taart absoluut wil maken, toch!?

Algemeen

  • Bereidingstijd: 1 uur bereiding
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkommen
  • Ronde taartvorm +/- 27 cm (bij voorkeur ééntje met uitneembare bodem)
  • Foodprocessor/blender

Ingrediënten

Voor de bodem/korst
  • 200g Mariakoekjes (of digestive koekjes)
  • 25 g lichtbruine suiker
  • snuifje zout
  • ¼ tl kaneel
  • 150 g boter
Voor de dulce de leche
  • 275 g dulce de leche
  • 2 à 4 el volle room
Voor de chocolade ganache mousse
  • 170 g zwarte chocolade
  • 300 ml volle room
  • 60 g boter
  • 1 tl vanille extract
  • Grof zout als versiering (optioneel)

Instructies

Voor de bodem/korst
  1. Verkruimel de koekjes in een foodprocessor of blender.
  2. Voeg er de suiker, kaneel en het zout aan toe.
  3. Smelt de boter op laag wattage in de microgolfoven.
  4. Giet de gesmolten boter over de koekkruimels en meng tot een homogene massa.
  5. Stort het koekmengsel uit in de taartvorm en druk aan met de achterkant van een lepel (ook de opstaande wanden)
Voor de chocolade ganache mousse
  1. Hak de chocolade in fijne stukjes.
  2. Breng 180 ml room net tot aan het kookpunt en giet dit over de stukjes chocolade. Laat 30s rusten en roer de room door de chocolade totdat deze volledig gesmolten is.
  3. Voeg er het espressopoeder en het vanille extract aan toe.
  4. Snij de boter in kleine  blokjes en voeg deze toe aan de chocolade ganache. Blijf roeren tot alle boter hierin gesmolten is.
  5. In een propere mengkom doe je de overige 120 ml volle room. Klop de room tot slagroom en meng dit luchtig onder de chocolade ganache.
  6. Smeer dit over de Dulce de Leche laag.
  7. Laat de taart nog 30 min tot een uur opstijven in de koelkast. Indien je de taart langer in de koelkast zet zal hij zijn glans wat verliezen (maar hij blijft even lekker uiteraard 😉)
  8. Optioneel: Werk af met grof zeezout alvorens op te dienen.

Bron: Geïnspireerd op het recept van Love and Olive oil Salted Dark Chocolate and dulce de leche tart