Wat vind ik het altijd fijn wanneer ik van Inex de vraag krijg of ik met hun producten een recept kan uitwerken! Want Inex, dat staat voor lokaal. Ik mocht nu met hun halfvolle natuuryoghurt aan de slag en zo kwam het (zomerse) idee om er een Frambozen Yoghurttaart mee te maken!
Wist je trouwens dat de Inex yoghurt gemaakt wordt met verse Belgische weidemelk die opgehaald wordt bij lokale melkveehouders in een straal van 100 km rond de Inex melkerij? Dat is op en top lokaal dus. Naast de natuursmaak, heb je deze ook in fruitsmaak (aardbei/framboos en banaan).
Maar dus, de frambozen yoghurttaart… hoe moeilijk is die? Wel… niet moeilijk ! Echt niet! Ook een perfect recept op warmere dagen, want enkel voor de bodem moet je de oven even opzetten.
Enkele tips bij het maken van de taart:
- Agar agar gebruik ik in poedervorm. Je kan ook gelatine gebruiken, maar dan is de toepassing anders. Lees grondig de instructies op de verpakking.
- Voor de bodem gebruikte ik havermeel. Je kan hier perfect havervlokken of havermout voor gebruiken die je dan in een hakmolentje of blender tot meel vermaalt.
- Gluten intolerant? Check dan goed dat het havermeel wel degelijk glutenvrij is.
- 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als witte kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden vermeldt onder het recept, houden echter wel rekening met dat je de taart met een suikerveranger maakt.
Op zoek naar meer recepten met de Inex natuuryoghurt?
- Heerlijk ontbijten doe je met deze Tiramisu overnight oats
- Deze yoghurt cake is één van de best scorende post op mijn blog… en ik begrijp wel waarom!
Frambozen Yoghurttaart
Equipment
- Ronde springvorm +/- 18 cm diameter
- Steelpannetje
- Zeef
- 2 Mengkommen
- bakpapier of acetaat folie
Ingrediënten
Voor de bodem
- 80 g amandelmeel
- 80 g havermeel of havermout tot meel gemalen
- 20 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
- 1 eiwit
- 25 g boter op kamertemperatuur
Voor de yoghurtlaag
- 250 g diepgevroren frambozen
- 500 g Inex Halfvolle natuuryoghurt = 4 potjes yoghurt
- 200 ml Inex volle room
- 4 g agar agar poeder
- 100 g verse frambozen voor de afwerking / optioneel
Instructies
Voor de bodem
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm in met boter en bekleed de bodem en de randen met bakpapier.
- Als je met havermout of havervlokken werkt, vermaal deze dan met een hakmolen tot meel. Doe de havermeel met het amandelmeel in een mengkom. Voeg er de suikervervanger aan toe en meng met een lepel.
- Doe er het eiwit en de boter bij en mix tot een deegbal.
- Leg de deegbal op de bodem van de springvorm en druk plat met de achterkant van een lepel. Zorg dat het deeg de bodem goed bedekt. Kleeft de lepel aan het deeg? Maak hem dan even nat onder de kraan en doe verder.
- Bak de bodem +/-12 min in de oven (tot de randjes goudbruin kleuren).
Voor de yoghurtlaag
- Doe de diepgevroren frambozen in een steelpannetje en verwarm deze op tot ze volledig tot moes gekookt zijn. Haal de frambozenpuree erna door een zeef zodat de pitjes achter blijven. Zet de coulis aan de kant.
- Klop de yoghurt los in een mengkom, doe er de suiker(vervanger) en de volle room bij en mix verder.
- Giet er de frambozencoulis bij en voeg er tot slot nog de agar agar aan toe.
- Giet het mengsel uit in het steelpannetje en breng op een middelhoog vuur aan de kook. Laat het mengsel gedurende 3 min doorkoken (zodat de agar agar in werking kan treden).
- Laat de vulling nog even 20 min afkoelen en giet het over de taartbodem.
- Zet nog minstens 2u in de koelkast alvorens af te werken met de verse frambozen en de randen van de springvorm er af te klikken. Bewaar koel.