Ik had nog een hele hoop appels liggen die hoognodig moesten verwerkt worden. Niets beter dan ze verwerken in een appeltaart! Deze keer koos ik voor een frangipane appeltaart. Wat.een.combinatie!

Frangipane appeltaart

Hoewel de taart er misschien wat gesofisticeerd uitziet, is het dat écht niet! De appels snij je gewoon in kwartjes en dan in dunne plakjes die je van buiten naar binnen schikt. De laatste 10 leg je in een kommetje heet/kokend water. Zo worden deze schijfjes malser en kan je ze makkelijker plooien tot het middelste roosje zonder dat het schijfje in 2 breekt. Met de vingers in de neus!

Vind je het maken van een deeg te uitdagend? Koop dan een voorgemaakt zanddeeg in de winkel. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan 😉 . Hou er dan wel rekening mee dat de voedingswaarde lichtjes kunnen afwijken van hetgeen ik hieronder in de notities van het recept vermeld.

Op zoek naar andere opties om die oude appels te verwerken?

Frangipane appeltaart

Frangipane Appeltaart

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
TIP: Vind je een taartdeeg zelf maken lastig? Koop dan een voorgemaakte zanddeeg.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 stuks
calorieën 331 kcal

Equipment

  • vershoudsfolie
  • Deegrol
  • Ronde taartvorm van +/- 24 cm diameter
  • Bakparels

Ingrediënten
  

Voor het volkoren zanddeeg (of koop een kant en klare)

  • 80 g harde margarine of boter (op kamertemperatuur)
  • 50 g witte suiker
  • 1 ei
  • 40 g amandelmeel
  • 180 g (volkoren) patisseriebloem
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 50 g harde margarine (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 50 g witte suiker
  • 100 g amandelmeel
  • 1 tl vanille extract
  • 2 à 3 appels in heel fijne schijfjes gesneden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl suiker

Instructies
 

Voor het deeg

  • Klop de margarine zacht en voeg er de suiker aan toe.
  • Klop er het ei onder en vervolgens het amandelmeel.
  • Voeg als laatste de bloem en het snufje zout toe.
  • Kneed eventueel het deeg met je handen tot een bal en wikkel het deeg in vershoudsfolie. Leg gedurende 2u in de koelkast.

Voor de taart + vulling

  • Vet de taartvorm in met margarine en bestuif met bloem. Zet aan de kant. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif het werkblad en de deegrol overvloedig met bloem. Druk de deegbal plat met je handen. Voelt het deeg droog en korrelig aan? Voeg dan een theelepel water toe (kneed dan nog even tot het water zich goed verspreid heeft). Rol uit met de deegrol en verplaats het deeg naar de vorm. Scheurt het deeg? Of vallen er stukken af? Geen paniek! Leg de afgevallen stukken gewoon in de taartvorm en kneed met je vingers het deeg weer aan één.
  • Leg bakpapier op het deeg en giet er de bakparels op uit. Bak de bodem geduren 5 à 10 min in de voorverwarmde oven.
  • Ondertussen kan je de frangipane maken: Klop de margarine samen het amandelmeel, de suiker, het ei en het vanille extract tot een glad beslag, dit is de frangipane. Sort deze op de gebakken taartbodem.
  • Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snij in dunne plakjes. Leg een 10tal stukjes appel in heet water (bijna kokend), dan worden ze malser en zo breken ze niet als je ze op het einde nogal hard moet oprollen voor het vormen van de roos in het midden. Schik de appelpartjes op de taart te beginnen van de buitenkant. Werk verder naar het midden toe. Hou de malse stukjes tot het einde.
  • Meng de kaneel met 1 theelepel suiker en sprenkel dit over de appelstukjes heen.
  • Bak de taart gedurende +/- 25 min in de oven.

Notities

Voor 1/8ste van de taart
Koolhydraten: 26,6 g
Kcal: 331
Vet: 20,5 g
Verz. Vet: 5,7 g
Eiwit: 7,4 g
Vezels: 2,8 g
Trefwoord appel, Frangipane