Eerder vond je al een recept van een gemakkelijke driekoningentaart op mijn blog. Dit jaar ging ik voor een suikervrije variant. Want wie heeft er iets tegen suikervrijer? 🙂

Ik ben een heel erge fan van Frangipane (en dat rijmt ook nog eens!). Dat je bovenop de heerlijke frangipane ook nog eens bekroond kan worden tot koning(in) van de dag, maakt deze taart des te specialer!

Mijn papa kwam langs en ik besloot deze taart te maken. Ik verstopte er een amandel in (zo’n porseleinen beeldje lijkt me enkel geschikt als je duistere plannen hebt om iemand uit de weg te ruimen, of op kosten wil jagen met een nieuw gebit). We aten allemaal een stukje van de taart. Maar helaas, de boon (aka de amandel) was in geen enkel stuk te bespeuren. Toen mijn papa vertrok gaf ik hem de helft van de taart mee. Later die dag stuurde hij me een berichtje dat zijn vriendin de boon had! Om mijn kinderen niet teleur te stellen, moffelde ik alsnog een 2de amandel ergens langs de zijkant in de taart.

Toen we de dag nadien allemaal nog een stukje aten, ontdekte mijn dochtertje de amandel! Hoeraaaa! De kinderen besloten zelf dat wie de amandel had, mocht kiezen wat we gingen doen die dag (een nieuwe regel in het spel?). Dat werd een dag met iets te veel schermtijd naar mijn zin (al slaagde ik er wel in, om de tijd naar beneden af te pingelen).

De suiker van de originele versie hier op de blog verving ik door Zùsto. Ik zorgde er ook voor dat de ingrediënten in een iets andere volgorde werden toegevoegd (want Zùsto rechtstreeks mengen met een vetstof is sowieso geen goed idee). Voor de rest is de taart echt in 1-2-3 klaar! Hij werd gemaakt met gekochte bladerdeegvellen. Dus echt niets moeilijk aan! Probeer jij hem dit jaar eens zelf te maken? (pssst: ik zou het niet enkel met 3 koningen eten :)).

Gemakkelijke driekoningentaart (suikervrij)

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Nagerecht
Porties 12 porties
calorieën 310 kcal

Equipment

  • Mengkom
  • Ovenplaat

Ingrediënten
  

  • 2 ronde vellen bladerdeeg +/- 230 g per vel
  • 80 g harde margarine op kamertemperatuur
  • 150 g amandelmeel
  • 4 eieren (hou 1 apart om de taart mee te bestrijken)
  • 1 tl vanille extract
  • 80 g Zùsto
  • 1 amandel optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rol 1 bladerdeeg uit en laat het bakpapier aan de onderkant zitten. Leg deze op een bakplaat.
  • Mix de margarine samen het amandelmeel, het vanille extract en de 3 eieren tot een glad beslag. Doe er vervolgens de Zùsto bij en mix verder.
  • Verdeel het beslag over het uitgerolde bladerdeeg en blijf ongeveer 3 cm van de randen. Leg ergens op het beslag de amandel (optioneel). Dek af met het 2de vel bladerdeeg, sla de randjes om en geef er een kneepje in (zodat deze aangedrukt worden en niet los komen – je kan de randjes eventueel ook met een vork dichtdrukken)
  • Snij eventueel met een scherp mesje een patroon in de bovenste bladerdeeg (zorg ervoor dat je niet door en door snijdt). Neem het laatste eitje en hou het eigeel apart. Klop los en bestrijk de taart met het eigeel.
  • Bak de taart gedurende 25 à 30 min in de voorverwarmde oven. Smakelijk!

Notities

Voor 1/12de van de taart (op +/- 70 g)
Koolhydraten: 16,0 g
Kcal: 310
Vetten: 22,4 g
Verz.vetten; 7,1 g
Eiwit: 6,5 g
Vezels: 2,7 g
Trefwoord 3 koningen, driekoningen, Frangipane