Gemakkelijke rijsttaartjes, de naam zegt het al… ze zijn dus niet moeilijk 🙂 . Ik had ze ook luie rijsttaartjes kunnen noemen, want het deeg maak je niet zelf. Maar lui vond ik toch niet het gepaste woord als je nog 40 min. moet wachten voor je rijstpap klaar is (en af en toe moet roeren, zwaar labeur 🙂 ).
Mijn aller allereerste recept dat hier op mijn blog verscheen was ook een rijsttaart. En die rijsttaart was mogelijk nog gemakkelijker dan deze variant, want daar heb je zelfs geen bodem/deeg voor nodig. Het recept vind je hier. Hoewel ze misschien iets makkelijker is, is ze niet lekkerder… helaas… ik vind een bodem wel een gemis.
Voor deze versie ging ik voor de suikervrije variant en verving de suiker door Zùsto (ik paste het recept ook lichtjes aan). Ik raad je aan om de Zùsto wat naar smaak toe te voegen. De hoeveelheid die ik in dit recept gebruikte maakt de rijsttaartjes niet heel zoet. Heb je de gemakkelijke rijsttaartjes liever iets zoeter, doe er dan 10g extra bij.
Nog even wat meer over Zùsto! Ik krijg heel vaak de vraag waar je Zùsto kan kopen. Zùsto is te koop in de meeste Colruyt, Makro en Aveve winkels. Wil je toch heel zeker zijn, neem dan een kijkje op de website van Zùsto. Daar is een handig kaartje waar je op kan zoeken in welke winkels in jouw buurt ze Zùsto verkopen. Klik hier om naar dit overzicht te gaan.
Ben je een rijsttaarten fan, bekijk dan zeker ook mijn Bresiliënnetaart. Dit is een magische taart! Wat er zo magisch aan is, lees je in het artikel 😉 .
Gemakkelijke Rijsttaartjes met Zùsto
Equipment
- Kleine bakvormpjes van
- Steelpannetje
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 2 tl vanille extract
- 500 ml ongezoete amandelmelk (of halfvolle melk indien het niet lactosevrij moet zijn)
- 90 g dessertrijst
- 60 g Zùsto (of voeg naar smaakt eventueel nog meer toe indien je het niet zoet genoeg vindt)
- 20 g harde margarine
- 1 snufje zout
- 1 ei
Instructies
- Doe het vanille extract bij de melk en breng deze aan de kook. Wanneer de melk kookt, voeg je de rijst toe.
- Zet het deksel op de pot en laat 40 min sudderen op een zacht vuurtje. Roer regelmatig om!
- Als de rijstpap klaar is doe er dan de Zùsto, de margarine en het zout bij (en meng alles goed). Laat de rijstpap afkoelen.
- Splits het ei en klop het eiwit stijf. Meng de eidooier onder de rijstpap en schep ook het opgeklopte eiwit er luchtig onder.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de taartvormpjes in met margarine. Snij cirkels (ter grootte van de kleine taartvormpjes) uit het bladerdeeg en leg deze in de taartvormpjes. (ongeveer 32 g bladerdeeg per vormpje).
- Vul de vormpjes met rijstpap (+/- 85g). Bak de taartjes 25 min. in de oven.
als je 1 grote zou willen maken, welke baktijd en temperatuur neem ik dan het beste? thx!
Hey Katrijn,
Als je 1 grote wil maken, bak je hem ook gewoon op 180°C. Ik zou hem er ietsje langer in durven steken, maar je moet het wat in de gaten houden. Ik zou zeker na 25 min al eens piepen. De ovenkant moet wat goudbruin worden, dan is hij goed. Mogelijk moet hij er 5 à 10 min langer in. Maar dat is ook allemaal sterk afhankelijk van je oven. Succes!! Ze is heerlijk 😉 .
Nog een kleine toevoeging (hopelijk ben ik niet te laat :s): het lijkt me best om je hoeveelheden te verdubbelen als je een 1 grote wil maken. Dan ben je zeker dat je genoeg ‘vulling’ hebt.
Liefs,
Yasmine
Beste Yasmine, blijven de hoeveelheden gelijk als je een grote zou maken? Bijvoorbeeld voor een bakvorm van 22 cm doorsnede.
In afwachting gisteren alvast de pindarotsjes gemaakt, poepsimpel maar megalekker, ik gebruikte pure chocolade van 80% en ze zijn heerlijk! Zal regelmatige snack worden 😉😋
Bedankt voor jouw lekkere en gezonde zoetigheidjes!
Dag Lieve,
Wat fijn om te horen dat de pindarotjes je ook bevielen! Verslavend lekker vind ik ze zelf :).
Ivm de rijsttaart, als je 1 grote maakt zou ik precies wel de hoeveelheden verdubbelen… Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Maar stel dat je ziet dat je teveel hebt, dan kan je de overschot als rijstpap houden? Maar als je te weinig hebt, dan moet je opnieuw rijst koken en dan ben je meer tijd kwijt.
Veel succes!!
Yasmine
Dag Yasmine, vandaag de taart gemaakt (en nog maar eens de pindarotsjes 🙈) en ik deed nog eens de helft van de melk en de rijst bij het oorspronkelijk recept, de rest hield ik zoals in het recept en dit bleken de ideale hoeveelheden voor een grote, heerlijke en gemakkelijke rijsttaart. Na 50 minuten kwam ze mooi bruin gebakken uit de oven en het moeilijkste was …wachten tot ze even was afgekoeld om te proeven. Top!
Lieve groeten.
Dag Lieve,
Oh wat fijn om te horen! En bedankt voor je hoeveelheden te delen. Hopelijk heeft de taart gesmaakt! Geniet ervan alleszins!
Liefs,
Yasmine