Vorig weekend vierden we de 6de verjaardag van mijn zoontje. Een feest met de grootouders, meter en peter, in totaal goed voor zo'n 19 man. Dat vraagt uiteraard om enkele lekkere taarten. 

Naast de verjaardagstaart voor Ilyas, wou ik me wel eens aan een bundt cake wagen. Een bundt wat? hoor ik sommigen al denken :). Dat is een ringvormige cake. Of om het met andere woorden te zeggen: een ronde cake met een gat in het midden. Die laatste omschrijving doet de bundt cake geen eer aan, want meestal zit er een reliëf in de vorm waardoor de cake een heerlijke retrolook krijgt. Of je kan het ook zien als een trukje om een eenvoudige cake er wat gecompliceerder te doen uitzien. Geweldig toch!?

De vorm die ik heb ligt al een jaar te blinken in mijn kast en, believe it or not, ik had hem nog nooit gebruikt. Volgens mijn man heb ik hem al 1 keer gebruikt, maar dat ben ikzelf al écht helemaal vergeten (gatenkaasgeheugen hier!). Hij zag er alleszins nog spiksplinternieuw uit!

Eerlijk gezegd denk ik dat ik hem nog niet vaak gebruikt heb omdat ik het al warm krijg bij de gedachte de cake heelhuids uit de vorm te krijgen! Voor ik aan het bakken begon googelde ik er dus op los: 'how to get a bundt cake out of the pan'. Als je in google intypt 'How to get a bundt cake...' stelt hij zelf als eerste optie voor 'how to get a bundt cake out of the pan' en als 2de in de lijst vind je 'how to get a bundt cake out of the pan when stuck'. Zegt dit genoeg? Het kan de  beste overkomen denk ik dan, maar het blijft een nachtmerrie. Dé truk is eigenlijk belachelijk simpel: overdrijf met het invetten van de vorm (elk hoekje en kantje!) en vergeet vooral niet overvloedig te bestrooien met bloem (ook elk hoekje en kantje!). Voor het invetten gebruik ik vloeibare boter (waar je ook mee kookt). Die kan je makkelijk uitsmeren met keukenrol. 

Terug naar de cake... ik zocht inspiratie op Pinterest. De bundt cake moest er goed uitzien, maar mocht zeker niet te moeilijk zijn. Ik had de portie complexiteit die ikzelf aankan al volledig opgebruikt aan het maken van de verjaardagstaart. Ik wou het dus simpel houden. Toen zag ik deze cake passeren van Cookies and Cups.  Het beloofde een lekker zachte cake te worden met een chocolate cheesecake fudge vulling in het midden (ik geef je even een minuut om deze info te verwerken).

Gedaan met kwijlen? Laten we er dan aan beginnen!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣   

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Spatel
  • Lepel
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Bundt cake vorm

Ingrediënten

Voor de cake
  • 220 g boter (kampertemperatuur)
  • 200 g witte suiker
  • 2 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 120 ml melk
  • 200 g patisseriebloem
Voor de vulling
  • 140 g roomkaas (bv Philadelphia)
  • 170 g melkchocolade
  • 1 ei
Voor de afwerking (optioneel)
  • 100 g melkchocolade
  • 65 ml volle room

Instructies

Voor de cake
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Vet de vorm in met boter (overdrijf hierin! Vergeet zeker geen enkel hoekje of kantje in te vetten en denk ook aan het middenstuk!), bestrooi met bloem.
  3. Mix de boter met de suiker gedurende 2 min. 
  4. Voeg de vanillesuiker en de eieren toe. 
  5. Mix verder tot je een glad mengsel krijgt. 
  6. Voeg het bakpoeder en het zout toe en meng grondig.
  7. Vervolgens voeg je om de beurt wat bloem en melk toe terwijl je tussendoor blijft mixen. Eindig met de bloem. 
  8. Zet het cakebeslag aan de kant.
Voor de vulling
  1. Doe de chocolade in stukjes en smelt deze in de microgolfoven.
  2. Neem een nieuwe mengkom en doe hier de roomkaas en de gesmolten chocolade in. Mix tot je een glad beslag krijgt.
  3. Doe het ei bij het chocolade roomkaas mengsel en mix verder. 
Cake samenstellen
  1. Doe de helft van het cakebeslag in de vorm.
  2. Met een lepel doe je het roomkaas mengsel bovenop de eerste laag cakebeslag. Probeer het roomkaas mengsel in het midden te verdelen en dus uit de buurt van de randen te blijven (dit lukte bij mij ook niet zo goed :))
  3. Stort vervolgens de rest van het cakebeslag bovenop het roomkaas mengsel.
  4. Bak gedurende 30 - 40 min in de voorverwarmde oven (afhankelijk van je oven). 
  5. Om te controleren of de cake goed is, prik je er met een vork of een satéstokje in. Er mag geen deeg meer aan blijven plakken.
  6. Laat de cake zo'n 15-20min afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
  7. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Afwerking (optioneel)
  1. Zorg ervoor dat de cake helemaal is afgekoeld.
  2. Doe de room in een steelpannetje en zet dit op het vuur.
  3. Doe de chocolade in kleine stukjes (0,5cm op 0,5cm) in een kom.
  4. Verwarm de room tot hij net kookt.
  5. Haal het steelpannetje van het vuur en giet de room over de chocolade. Roer de chocolade onder de room (door de hitte van de room zal de chocolade smelten).
  6. Blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is.
  7. Met een soeplepel schep je de chocolade over de bovenkant van de cake. Ga voorzichtig te werk of je krijgt een kliederboel. 
  8. Nog even laten afkoelen en... smullen maar!

Bron: Cookies and Cups, recept 'Fudge Filled Vanille Bundt cake'