Deze gezouten karamel taart (suikervrij) is helemaal mijn ding! Ik ben verzot op gezouten karamel en zou het echt overal op kunnen doen. De taart lijkt een uitdaging, maar dat valt best mee. Je kan heel wat op voorhand maken, zoals de gezouten karamel (blijft 2 weken goed, hoera) en zelfs het zanddeeg kan je ook al een dag/avond van tevoren maken. Dan rest er enkel nog de taart samen te stellen et voilà!

Gezouten karamel taart

Ik maakte al eens een taart die hier erg op leek, de snickerstaart. Deze is zeker even lekker, maar je hebt er iets meer ingrediënten voor nodig.

Gezouten karamel taart

Gezouten karamel taart (suikervrij)

Moeilijkheidsgraad: Uitdagend
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12 personen
calorieën 352 kcal

Equipment

  • 1 ronde taartvorm +/- 19 cm bij voorkeur met uitneembare bodem
  • bakpapier
  • Bakparels
  • Steelpan

Ingrediënten
  

Voor de gezouten karamel

  • 300 g witte suiker of Zùsto (1 op 1 suikervervanger)
  • 150 ml water
  • 135 g harde margarine
  • 200 ml volle room
  • flinke snuf zout

Voor de zanddeeg

  • 80 g harde margarine
  • 50 g 1 op 1 suikervervanger ofwel witte suiker
  • 1 ei
  • 40 g amandelmeel
  • 180 g patisseriebloem
  • snufje zout

Voor de chocolade ganache

  • 150 ml volle room
  • 150 g pure chocolade in stukjes gehakt of gebruikt callets.
  • grof zeezout

Instructies
 

Voor de gezouten karamel

  • De gezouten karamel kan je makkelijk enkele dagen op voorhand maken. Zo spreid je het werk .
  • Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en zet het op een middelmatig vuur.
  • Nu is het een kwestie van geduld… Je roert ondertussen onder geen beding in de pot! De suiker zal stilaan oplossen en vervolgens zal het mengsel beginnen borrelen. Nu blijf je best in de buurt. Van zodra het suikerwater begint te borrelen mag je je ogen er niet meer van afhouden (want het kan snel gaan! Dit hangt wat af van je vuur, soms kan het tot 10 min duren). Roeren is ten stelligste verboden.
  • Het suikerwater zal stilaan beginnen kleuren. Het moet een mooie goudbruine kleur krijgen (van karamel dus ;)). Laat het zeker niet te donker worden want dan heb je verbrande karamel en die valt niet meer te redden. Wanneer het goudbruin begint uit te slaan, voeg dan voorzichtig de boter toe. Nu moet je wel roeren tot de boter is opgelost (ong. 2min).
  • Als de boter volledig is gesmolten, voeg je er de room aan toe. Blijf roeren en zet ondertussen het vuur af.
  • Voeg als laatste het zout toe (naar smaak). De karamel is nu nog heel vloeibaar, dat is normaal.
  • Giet de karamel over van de steelpan in een potje dat je kan afsluiten. Haal de karamel eventueel door een zeef (het kan zijn dat er kleine suikerklontjes ontstaan zijn). De karamel zal verder opstijven als die afkoelt.
  • Eens afgekoeld bewaar hem in de koelkast (tot 2 weken). Indien hij te hard is, kan je hem lichtjes opwarmen in de microgolfoven.

Voor het zanddeeg

  • Klop de margarine mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer).
  • Voeg er de suiker en het ei aan toe (indien je met een suikervervanger werkt, voeg dit dan in de volgende stap toe).
  • Doe er het amandelpoeder (de suikervervanger indien je een suikervervanger ipv suiker gebruikt), de patisseriebloem en het snuifje zout bij. Laat de keukenrobot verder kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen).
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 2 u rusten in de koelkast.
  • Vet een ronde bakvorm in met margarine en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit (zie stappen hierboven in het artikel). Verplaats het deeg naar de bakvorm en snij het overtollige deeg weg.
  • Leg er bakpapier in en giet er de bakparels in uit. Bak het deeg blind gedurende 15-20 min in de voorverwarmde oven (tot de randen goudbruin kleuren).
  • Laat afkoelen op een afkoelrooster.

Taart samenstellen

  • Wanneer de taartbodem volledig is afgekoeld, giet je er de gezouten karamel op. Zet even in de koelkast zodat de gezouten karamel kan opstijven gedurende 1u.

Voor de chocolade ganache

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes of gebruik callets. Doe ze in een hittebestendig kommetje.
  • Breng de room aan de kook. Wanneer deze begint te pruttelen, giet je hem over de chocolade stukjes. Laat 1 min rusten. Roer vervolgende in het kommetje tot de chocolade volledig gesmolten is en je een gladde ganache krijgt.
  • Als de gezouten karamel op de taart hard geworden is, haal hem uit de koelkast en giet er de ganache over. Werk eventueel af met grof zeezout.

Notities

Voor 1/12 de van de taart (of per 100 g)
Koolhydraten: 14,3 g (20,5 g)
Kcal: 352 (505)
Vetten: 28 g (40,3 g)
Verz. vetten: 14,7 g (21,0 g)
Eiwit: 4,5 g (3,2 g)
Vezels: 6,2 g (8,9 g)
Trefwoord gezouten karamel, karamel, salted, salted caramel