Ijstaart

Ik zorg voor de desserts op Kerstavond en Kerstdag. Mij hiervoor opgeven was wat overbodig want er werd al algemeen vanuit gegaan. Toch zei mijn mama 'oh ik zorg nog wel voor een Viennetta ijstaart'. Mijn papa begon al te likkebaarden. Excuse me!? Wat heeft een Viennetta ijstaart dat een Tartes Yaya dessert niet heeft misschien!? Ah! Mij gaan ze niet hebben... een Viennetta ijstaart... seriously! Die maak ik gewoon zelf, en wel met de vingers in de neus, kijk maar:

IJstaart

Dus zoals ik al zei, zal ik de desserts op zowel Kerstavond áls Kerstdag verzorgen. Elke gelegenheid goed voor zo'n 20 gasten... hooi/vork, zegt me niets 😉 . Dessert maken voor 40 man dus, dat klinkt zowaar nóg uitdagender. Maar dan kom je ineens op het lumineuze idee om een ijstaart te maken! Als de voordelen je nog niet helemaal duidelijk zijn, som ik ze graag even voor je op:

  1. Super gemakkelijk - geen ijsmachine nodig en slechts 5 (!!!) ingrediënten. Het moeilijkste deel is ongetwijfeld de vershoudsfolie in de vorm krijgen 😉 .
  2. Je kan de taart dagen op voorhand bereiden - dankjewel vriezer.
  3. Het kost je welgeteld 30 minuten van je kostbare tijd - lees: naar de winkel gaan voor een Viennetta ijstaart duurt waarschijnlijk langer.
  4. Ze is héérlijk - of ook wel: beter dan een Viennetta.

Nadeel? Je wil ze waarschijnlijk vóór het feest al opsmullen 🙂 . Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb...

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min bereidingstijd + min 4u in de vriezer
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Rechthoekige cakevorm van ongeveer 25 cm op 10 cm
  • Mixer of keukenrobot
  • Weegschaal
  • Vershoudsfolie

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 200 g gesuikerde gecondenseerde melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Cacaopoeder voor de afwerking bovenop

Instructies

  1. Hak de chocolade in stukjes en doe deze in een microgolf bestendig kommetje.
  2. Warm de chocolade beetje bij beetje op (telkens 30s op 600W). Na elke 30s haal je het kommetje uit de microgolf en roer je de chocoladestukjes om met een lepel. Ga zo verder tot bijna alle stukjes gesmolten zijn. Roer dan met een lepel verder zodat ook de overige stukjes helemaal wegsmelten. Zet opzij.
  3. Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker.
  4. Voeg er vervolgens de gecondenseerde melk en de mascarpone aan toe. Klop verder tot een glad beslag.
  5. Neem een rechthoekige cakevorm en bekleed deze met vershoudsfolie (zorg ervoor dat alle randen bedekt zijn).
  6. Stort nu een klein laagje van het beslag in de vorm. Giet er nadien wat chocolade over en spreid wat uit met de achterkant van je lepel.
  7. Wissel zo steeds het beslag met de chocolade af en eindig met het beslag (probeer ongeveer 3 à 4 lagen chocolade te creëren).
  8. Dek de vorm boven af met vershoudsfolie en zet in de vriezer gedurende minimum 4u (of een hele nacht).
  9. Haal de ijstaart uit de vriezer en zet hem over op een serveerschotel (door de vershoudsfolie is dit een koud kunstje). Bestuif de bovenkant met wat cacaopoeder, gebruik hiervoor een zeef. Tip: Wil je figuurtjes maken? Zet er dan een uitsteekvorm op en bestuif hierboven. 
  10. Serveer de taart of zet hem terug in de cakevorm (mét vershoudsfolie) tot het dessertmoment.

Bron: Geïnspireerd op het recept van 'Viennetta zelf maken' van Eef kookt Zo.