Dit is de allereerste taart die ik ooit bakte. De aller-aller eerste! Nu ja met taart bedoel ik dus iets-met-een-bodem-dat-in-de-oven-moet 🙂 . Ik maakte vroeger al wel eens een petit-beurre taart of een tiramisu, maar dus nog nooit iets dat als 'taart' door het leven kon gaan. Het recept van deze kaastaart met speculaasbodem scoorde ik van een vriendin, Nel. Zij kwam op één of andere avond met deze taart aandraven. Aangezien ik verzot ben op kaastaart was ik dus op slag verkocht! 

Het recept is onwijs makkelijk. Ik heb deze taart geklasseerd in mijn collectie van 'taarten in noodgevallen'. Als het rap moet gaan, het zeker en vast moet lukken en ik inspiratieloos ben, dan wordt het steevast deze taart. Hij wordt door jong en oud gesmaakt en de speculaasbodem maakt het helemaal af! Benieuwd wat jij ervan zal vinden!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 50 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkommen
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Spatel
  • Springvorm (+/-24cm diameter)
  • Bakpapier
  • Lepel

Ingrediënten

  • 200 g speculaas
  • 80 g boter (op kamertemperatuur)
  • 400 g Philadelphia kaas
  • 400 g magere platte kaas (ik gebruikte die van Danone)
  • 200 g witte suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1/2 citroen

Instructies

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier (neem een groot vel zodat zowel de bodem als de zijkanten bedekt zijn. Het kan geen kwaad dat het papier er langs de zijkanten uitsteekt).
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Verkruimel de speculaas (met een hakker) en doe de boter er in stukjes bij.
  4. Meng de boter door de speculaaskruimels door met de achterkant van een soeplepel alles te pletten en zorg ervoor dat alle boter onder de speculaas gemengd is.
  5. Beleg hiermee de bodem van de springvorm, maak egaal en druk nog even aan met de achterkant van de lepel.
  6. Zet de springvorm gedurende 10 min in de oven om de bodem te laten bakken.
  7. Maak ondertussen het kaasbeslag: Mix de Philadelphia met de platte kaas, de suiker, de vanillesuiker en het sap van een halve citroen. 
  8. Splits de eieren en doe 2 eigelen bij het kaasbeslag. Zet de eiwitten apart.
  9. Klop de eiwitten stijf en meng deze luchtig (met een spatel) onder het kaasbeslag.
  10. Als de bodem gebakken is, haal je hem uit de oven en giet er het kaasbeslag op.
  11. Zet het geheel gedurende +/- 45 min in de oven. Dit kan verschillen van oven --> de taart moet bovenaan goud/bruin gekleurd zijn. Als je hem uit de oven haalt, zal hij nog ietswat 'blubberen', dat is normaal. 
  12. Laat de taart afkoelen in de vorm en zet hem erna nog minstens 4u in de koelkast om op te stijven. Ik haal normaal nooit de taart van de onderkant van mijn springvorm, want dan zou hij uiteen kunnen vallen. Het handigste is dus om hem op de bodem van de springvorm te laten staan als je hem aansnijdt. 

Bron: uit het persoonlijk archief van Nel.