Een kersentaart of kersenvlaai, stond hier nog niet op de blog. Zelfs GEEN ENKEL recept met kersen! Stel je voor… Kersen zijn mijn lievelingsfruit. Ik kan me er ziek aan eten. Misschien net daarom wil ik ze nooit in een dessertje verwerken en hou ik ze liever voor mij alleen om op te eten 🙂 . Wist je trouwens dat Hoogstraten naast hun heerlijke aardbeien, ook overheerlijke Kersen heeft?

Het recept van het gistdeeg baseerde ik op het recept uit mijn boek Meer ongewoon zoet. Daar maakt ik er oa een rijsttaart en een abrikozenvlaai mee. Een exemplaar kan je hier bestellen trouwens.

Back to the kersentaart: moeilijk is het echt niet! Je kan uiteraard voor de bovenste deeglaag ook een deegraster gebruiken, maar dat deed ik bewust niet, omdat ik de taart laagdrempelig wou houden. Gewoon stroken snijden uit deeg werkt dus ook!

Hier deel ik nog enkele tips:

  • Taartvorm van 24 cm diameter: dat is de maat die ik gebruikte voor dit recept. Wil je graag voor een grotere vorm kiezen, dan zou ik de hoeveelheden met 1/3de vermeerderen.
  • Suiker vs suikervervanger: ik gebruikte heel weinig toegevoegde suiker(vervanger) omdat de kersen al zo heerlijk zoet zijn. Wil je het graag wat zoeter, verdubbel dan de suiker(vervanger) in de vulling.
  • Vulling: deze kan je in een afgesloten kom tot ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.
  • Het deeg: kan je gemakshalve ook al een dag op voorhand maken als je de dag zelf niet veel tijd meer hebt.
Kersentaart

Kersentaart

Moeilijkheidsgraad , gemiddeld
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Nagerecht
Porties 4 personen
calorieën 172 kcal

Equipment

  • 1 ronde taartvorm van +/- 20 cm diameter bij voorkeur met uitneembare bodem
  • Deegrol
  • Doreerkwast

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 125 g (plantaardige) melk of gebruik halfvolle melk
  • 5 g instant gist
  • 300 g patisseriebloem
  • 15 g 1 op 1 suikervervanger of gebruik witte suiker
  • 1 eidooier
  • 40 g harde margarine (of boter) op kamertemperatuur
  • snuf zout
  • 1 losgeklopt ei om te doreren

Voor de vulling

  • 500 g kersen met pit
  • 30 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • 100 + 50 ml water
  • 10 g maïzena
  • snuf zout

Instructies
 

Voor het deeg

  • Warm de melk op tot deze lauw is. Los de gist erin op. Zet aan de kant.
  • Stort de bloem in een mengkom en maak er een kuiltje in. Giet er het lauwe melk-gistmengsel bij en dek het kuiltje af met bloem. Voeg de suiker(vervanger- eraan toe. Begin met kneden.
  • Doe de eidooier en de plantaardige margarine erbij. Op het einde voeg je het zout toe. Kneed verder tot je een elastisch deeg krijgt.
  • Leg de deegbal weer in de mengkom en dek af met een keukendoek. Laat het deeg ongeveer 30 min / 1 u rijzen. Maak ondertussen de vulling.

Voor de vulling

  • Doe de ontpitte kersen in een steelpan en voeg er de suikervervanger en 100 ml water aan toe. Breng aan de kook.
  • Meng in een apart kommetje de Maïzena met 50 ml water en roer tot een papje. Van zodra de kersen uit elkaar beginnen te vallen voeg je er de maïzena mengeling en het zout aan toe. Laat nog 5 à 10 min pruttelen tot de kersenvulling is ingedikt.
  • De vulling kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren.

Voor het samenstellen van de taart

  • Verwarm de oven voor op 180 ° C.
  • Bestuif het werkblad en de deegrol overvloedig met bloem. Vet de bakvorm in met margarine of boter en bestuif ook met bloem. Zet apart.
  • Hou ongeveer 1/3de van het deeg apart (voor de stroken aan de bovenkant van de taart).
  • Rol het grootste stuk deeg uit en verplaats dit naar de bakvorm.
  • Stort hier de kersenvulling in uit.
  • Rol nu de rest van het deeg tot een langwerpige rechthoek en snij het deeg in stroken. Dat gaat heel vlot met een pizzasnijder (maar een gewoon mes gaat ook).
  • Leg de stroken deeg nu over de vulling en druk de uiteinden af op de rand van de vorm.
  • Klop een eitje los en doreer de bovenkant van de taart.
  • Bak de taart gedurende

Notities

Voedingswaarde voor 1/8ste van de taart (of per 100 g)
Koolhydraten: 28 g (30 g)
Kcal: 172 (183)
Vetten: 4,1 g (4,3 g)
Verz. vetten: 1,4 g (1,6 g)
Eiwit: 3,6 g (3,8 g)
Vezels: 2,1 g (2,2 g)
 

Dit recept maakte ik in opdracht van Coöperatie Hoogstraten.