Deze kokos tartelettes stonden al laaaaang op mijn bakplanning. Echt al meer dan een jaar! Geen idee waarom ik er zo lang mee wachtte om ze te maken, maar het uitstelgedrag heeft wel de lekkerste vruchten afgeworpen 🙂

Kokos Tartelettes

Deze Kokos Tartelettes hebben een heerlijk krokante zanddeeg, een laagje kokosbiscuit, een klein laagje chocolade (hallo bounty-effect!) en daarbovenop werden ze afgewerkt met een heerlijke luchtige kokoscrème/frosting. Alsof je in een wolkje hapt. Zo zo lekker! Aanschouw hieronder het laagjes-resultaat!

Voor de bereiding ervan maakte ik gebruik van de Silikomart taartringen (de kleine van 8cm diameter). Deze werken heel gemakkelijk. Het komt erop neer dat je een ronde voor de bodem uitsnijdt en stroken voor de zijkanten. Als je het even op youtube ingeeft vind je tal van instructiefilmpjes 😉 .

En de taartringen zijn zeker de investering waard, want je kan er veel lekkere kleine taartjes mee maken. Die zien er sowieso altijd veel schattiger uit dan 1 grote!

Enkele kleine taartjes-recepten:

Schrikt het recept je wat af? No worries! Je kan alles in stapjes bereiden. Zo maakte ik ook het zanddeeg en de kokoscrème de dag voordien. Dan valt het werk heus mee! Beloofd!

Kokos Tartelettes

Kokos Tartelettes

Moeilijkheidsgraad: Uitdagend
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Nagerecht
Porties 6 Tartelettes

Equipment

  • 6 Kleine taartvormpjes
  • Deegrol
  • Spuitzak
  • Steelpannetje

Ingrediënten
  

Voor de taartbodems

  • Zie recept zanddeeg https://www.tartesyaya.be/taarten/basisrecept-zanddeeg/

Voor de kokosbiscuit

  • 60 g eiwit (dit is het eiwit van 2 eitjes)
  • 25 g amandelmeel
  • 25 g kokosrasp
  • 45 g witte suiker of 1 op 1 suikervervanger
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout

Chocoladelaagje

  • 50 g pure chocolade

Voor de kokoscrème

  • 1 ei
  • 90 g kokosmelk
  • 50 g halfvolle melk
  • 25 g witte suiker of 1 op 1 suikervervanger
  • 15 g maïzena
  • 20 g harde margarine of boter

Voor de kokosfrosting

  • 100 g mascarpone
  • 150 g volle room
  • 1 tl vanille extract
  • 40 g witte suiker of 1 op 1 suikervervanger
  • kokosrasp voor de afwerking

Instructies
 

Voor het zanddeeg

  • Zie de bereiding volgens het recept: https://www.tartesyaya.be/taarten/basisrecept-zanddeeg/
  • Wanneer het beslag 2 u in de koelkast heeft gelegen haal je het eruit. Vet de taartvormpjes in en bestuif met bloem. Verwarm eveneens de oven voor op 180°C.
  • Besprenkel je aanrecht overvloeding met bloem en druk de deegbal hierop plat. Bebloem eveneens je deegrol en rol het deeg uit.
  • Steek rondjes uit te grootte van je taartvormpjes en leg deze in de vormpjes.
  • Bak de taartbodems ongeveer 5 min blind. (eran zullen ze nog even de oven inmoeten samen met de biscuit, dus laat je oven ondertussen aanstaan. Begin meteen aan de kokosbiscuit)

Voor de kokosbiscuit

  • Klop het eiwit samen met de suiker en het vanille extract op tot een schuimig beslag.
  • In een andere mengkom doe je amandelmeel samen met de kokosrasp en het snufje zout. Meng met een lepel.
  • Voeg nu schepje per schepje de droge ingrediënten bij het eiwitmengsel. Meng tot een homogene massa.
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip er de punt af zodat je een opening krijgt van ongeveer 1 cm.
  • Verdeel je beslag (mbhv je spuitzak) over de 6 vormpjes.
  • Zet de taartjes nog zo'n goeie 10 min in de oven tot de randjes en de bovenkant goudbruin begint te kleuren.

Chocolade laagje

  • Hak de chocolade in stukjes van gelijke grootte en doe deze in een hittebestendig kommetje.
  • Smelt de chocolade op laag wattage in de magnetron (600W) gedurende 30s. Na de 30s schep je de chocolade even om en verwarm je hem opnieuw 30s. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Blijf dan roeren tot ook het laatste beetje gesmolten is.
  • Met een koffielepeltje schep je de chocolade over de afgekoelde biscuit. Strijk open met de achterkant van het lepeltje. Zet even in de koelkast zodat de chocode kan uitharden.

Voor de kokoscrème

  • Deze kan je dus gemakkelijk een dag op voorhand maken.
  • Verwarm de kokosmelk samen met de gewone melk op in een steelpannetje (niet koken). Doe ondertussen de eitjes in een mengkom en klop los. 
  • In een ander kommetje doe je Maizena samen met de suiker(vervanger). Voeg dit geleidelijk toe aan de losgeklopte eieren.
  • Voeg de helft van de warme melk toe aan het beslag terwijl je blijft mixen. Giet nu het beslag over in de steelpan (bij de rest van de warme melk) en plaats opnieuw op het vuur. Verwarm het geheel op, op middelhoog vuur. Blijf ondertussen roeren met een garde terwijl het beslag indikt. Het zal ongeveer de structuur van yoghurt krijgen. Haal dan van het vuur en voeg de boter/harde margarine toe. Meng nog goed door tot alle boter doorheen de crème gesmolten is. Giet de crème over in een potje en dek af met vershoudfolie. Zet in de koelkast. 

Voor de kokosfrosting

  • Hiervoor moet de kokoscrème reeds gemaakt zijn.
  • Doe de mascarpone en de volle room in een mengkom.
  • Voeg er het vanille extract aan toe.
  • Begin het mascorpone/room mengsel op te kloppen en voeg er geleidelijk de suiker(vervanger) aan toe.
  • Wanneer je bijna stijve pieken hebt, voeg er dan de kokoscrème aan toe en meng nog kort tot alles goed gesmengd is.
  • Doe de frosting in een spuitzak met rond spuitmondje (of knip er gewoon de punt af zodat je 1 cm opening krijgt).
  • Spuit de frosting op de chocoladelaag van de kokosbiscuit. Hou je hand steeds op het midden gericht zodat je een 'bol' effect krijgt.
  • Werk af met kokosrasp.
Trefwoord kokos, suikervrij, Tartelettes