Enkele jaren geleden probeerde ik al eens lemon curd te maken. Hoewel het niet moeilijk is, kon ik het grandioos doen mislukken. Vastbesloten wou en zou ik het er nog eens op wagen. Maar ik wou die lemon curd een Tartes Yaya twist geven dus besloot ik er wat passievruchtensap door te draaien en tadaaaa de lemon & passion fruit curd werd geboren.

Lemon curd

Voor zij die uit de tekst hierboven enkel ‘mislukken’ konden onthouden, wees niet bevreesd! Het is echt niet moeilijk… En het is zo mega hard de moeite.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min bereidingstijd, 15 min op het vuur
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Rasp
  • Citruspers
  • Zeef
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Garde
  • Houten lepel

Ingrediënten

  • zeste van 2 citroenen
  • 100 ml versgeperst citroensap (indien je voor een pure lemon curd wil gaan, vervang de passievrucht dan door citroensap)
  • 50 ml vers passievruchtensap (hier heb je 5 à 6 passievruchten voor nodig).
  • 150 g witte suiker
  • Snuifje zout
  • 4 eieren
  • 100 g boter (kamertemperatuur)

Instructies

  1. Rasp de citroenen en pers ze uit met behulp van een citruspers.
  2. Doe de zeste samen met het citroensap, de suiker en het snuifje zout in een steelpan.
  3. Zeef het sap van de passievruchten zodat de pitjes niet meekomen. Voeg het passievruchtensap toe aan het steelpannetje.
  4. Doe er de eitjes bij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  5. Verhit de massa op middelhoog vuur en blijf roeren tot het begint in te dikken (+/-10 min). Wanneer het een yoghurt-achtige structuur heeft, haal je de steelpan van het vuur en voeg je er de boter aan toe. Blijf roeren tot de boter volledig gesmolten is.
  6. Wil je een ultra gladde curd, dan kan je de curd nog eens door een zeef halen om de zeste te verwijderen (optioneel).
  7. Bewaar de curd in de koelkast in een afgesloten potje.