Je moet geen Oreo-fan zijn om deze taart te smaken. Het is de ideale taart voor verjaardagsfeestjes, Kerstmis, babyborrels,...

Ik zag deze Oreo drip cake op instagram passeren. Een ex-collega/vriendin maakte hem voor de verjaardag van haar dochter. Oh boy, wat zag die er goed uit! Bleek dan nog dat het een recept uit het boek van Bake Off was en het moet toch wel niet lukken dat ik voor SBS Belgium werk (van de tv-zenders VIER, VIJF en ZES). Ik fietste dus even bij mijn collega's langs om naar het Bake Off boek te vragen. 

Ik besloot om de taart te bakken voor het familiefeest van vorig weekend (zie ook het blogartikel van de Nutella rocky road). Er werden enkele jarigen gevierd dus dat vroeg om een 'uitpak-taart' (=een taart om mee uit te pakken :)). En zo ééntje is deze Oreo drip cake! De taart ziet er impressionant uit, maar eerlijk, al bij al is de versiering echt niet zo moeilijk. Doordat de topping gespikkeld is (door de oreo's die erin zitten) hoeven de zijkanten niet zo glad afgestreken te zijn om er goed uit te zien en met het 'drip'-effect van de chocolade kan je eigenlijk ook niet zo heel veel mis doen.  Dus als je graag eens een uitpak taart probeert, is deze misschien een goeie om mee te starten! En het belangrijkste detail: ze ziet er niet alleen hemels uit, maar zo smaakt ze ook!

Voor mensen met een spuitzakken-fobie (ja zo iemand was ik vroeger ook: Als er een spuitzak aan te pas moest komen, liet ik het recept al links liggen, want wees eerlijk, wie heeft er standaard spuitzakken in huis?), overwin die angst :)! Ga naar de Aveve (tuin, dier én bakplezier!), haal daar een pak van die wegwerpspuitzakken en grabbel ineens ook enkele spuitmondjes mee en hopsakee je kan eraan beginnen. Zo heb je die spuitzakken ook meteen in huis om andere lekkere baksels te proberen ;). 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 35min voorbereiding + 4u afkoelen (ja, je hebt wat tijd nodig, maar het loont, écht) + 30min versiering
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ 

Benodigdheden

  • Ronde bakvorm (ik gebruikte er 2 van 20cm)
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (ik gebruikte voor de toefjes bovenaan een Wilton M1)

Ingrediënten

Voor de chocoladecake
  • 130 g patisseriebloem
  • 50 g Oreokoekjes, verkruimeld
  • 300 g suiker
  • 12 el cacaopoeder
  • 1,5 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 60 ml zonnebloemolie (ik vond dat niet in de winkel, dus ik nam sla-olie :), zorg gewoon dat je olie neemt met een hoog % zonnebloemolie in)
  • 175 ml karnemelk
  • 175 ml sterke koffie
  • 2 grote eieren
  • 2 tl vanille-extract
Voor de Oreovulling
  • 150 g eiwit
  • 250 g suiker
  • 450 g boter op kamertemperatuur
  • 1 el vanille extract
  • 75 g verkruimelde Oreokoekjes
  • grof gehakte Oreokoekjes 
Voor de ganache
  • 150 g pure chocolade (in stukjes)
  • 100 g zachte boter (in stukjes)
Voor de afwerking
  • Overschot Oreocrème
  • Grof gehakte en verkruimelde oreokoekjes
  • Hele oreokoekjes

Instructies

Voor de chocoladecake
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van de bakvorm(en) met rond bakpapier. Vet de zijkanten van de bakvorm(en) in (ik nam er 2 van 20cm) en bestuif met wat bloem.
  2. Meng alle droge ingediënten in een kom en zet opzij.
  3. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom. Tip: laat de koffie even afkoelen voordat je hem erbij doet (anders krijg je roerei).
  4. Giet de natte bij de droge ingrediënten en mix alles goed. Wanneer alles goed gemengd is, zal je beslag nog steeds redelijk lopend zijn. Dat is prima! 
  5. Verdeel het beslag over de bakvormen. Of als je maar 1 bakvorm heb, giet de helft van het beslag in een vorm en hou de andere helft voor deel 2. Dit is afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Als je een vorm van 15cm neemt, doe het dan in 3 delen. Indien je er één van 24cm neemt, doe het dan in 2 delen. Doe je zoals ik en neem je er 2 van 20cm, dan deed ik 2/3de in de ene vorm en 1/3de in de andere. 
  6. Bak de cakes zo'n 25 à 35min. Als je er met een vork in prikt mag er niets meer aanplakken.
  7. Laat de cakes afkoelen en haal ze na zo'n 10min uit de vorm. Laat ze verder afkoelen.
Voor de Oreovulling
  1. Mix de suiker en de eiwitten 
  2. Klop het eitwitmengsel au bain-marie (zet een grote pot met een flinke bodem water op een vuur, zet hier een kleinere pot in waar je het eiwitmengsel in doet) verder los. Gebruik hiervoor een garde. 
  3. Klop het mengsel zo'n 5min tot de suiker helemaal is opgelost en je geen klonters meer voelt. 
  4. Haal de kom van het water en mix verder met een mixer tot de meringue stijf en afgekoeld is.
  5. Doe beetje bij beetje de stukjes boter bij de meringue en blijf mixen tot je een gladde massa krijgt.
  6. Hak de koekjes fijn (tot kruimels) en voeg ze toe aan het mengsel.
  7. Tenslotte voeg je nog het vanille extract toe.
  8. Mix alles nog eens goed door elkaar tot je een romige crème hebt. 
  9. Snij de cakes doormidden (tenzij je het in verschillende keren bakte hoeft dat misschien niet, up to you). Zorg er wel voor dat de cakes vlak afgesneden zijn, anders wordt het lastig om ze mooi op elkaar te stapelen (maak gebruik van een groot mes om dit te doen). 
  10. Smeer telkens een dikke laag Oreocrème op de lagen. Strooi er naar wens nog enkele grof gehakte Oreo's op.
  11. Als alle cakes zijn gestapeld, smeer dan ook Oreocrème bovenop de taart en rondom rond. De zijkanten strijk je best af met een vlak mes om het zo glad mogelijk te krijgen. 
  12. Zorg dat je nog wat Oreocrème over hebt voor de afwerking achteraf. 
  13. Zet de taart minimum 4u in de koelkast (dat zorgt ervoor dat de ganache stolt)
Voor de ganache
  1. Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf.
  2. Doe er beetje bij beetje de stukjes boter bij en meng goed.
  3. Zorg ervoor dat de ganache niet te warm is, zo'n 35°C is ideaal (in het boek staat 30° maar dan kreeg ik de ganache niet meer opengesmeerd en moest hem dus opnieuw opwarmen). De temperatuur kan je trouwens met een gewone thermometer meten. 
  4. Haal de taart uit de frigo en ga zorgvuldig te werk.
  5. Giet wat ganache op de bovenkant van de taart en verspreid met de achterkant van een lepel de chocolade. Ga tot net aan de rand en duw er met de steel van je lepel wat ganache over. 
  6. Zet erna de taart terug in de frigo zodat de ganache verder kan afkoelen.
Voor de afwerking
  1. Doe de rest van de Oreocrème in een spuitzak. Tip: je kan de spuitzak over een glas of maatbeker spannen zodat je de crème er proper in kan scheppen.
  2. Spuit toefjes bovenop de taart (ik deed dit op de rand), zet in elk toefje (of in 1 toefje op de 2) een Oreokoekje middenin. 
  3. Hak enkele Oreokoekjes in stukjes en leg ze bovenop de taart.

Bron: Het Bake Off boek - recept: Cookies & Cream Drip Dream