Petit-Beurre taart

De Petit-Beurre taart is een klassieker! Als je hem niet kent, is het een gat in je bak-cultuur en dan zou ik hem als de bliksem beginnen maken 😉 . Dit recept is er ééntje zoals mijn Bonnemaman ze vroeger altijd maakte en werd zo ook overgedragen op mijn mama (een generatie recept dus!). Toen ik klein was (nog niet zo bitterlang geleden dus 🙂 ) werden de verjaardagskaarsjes van mijn broer en mezelf steevast op een Petit-Beurre taart uitgeblazen! Het is dus een familie-traditie geworden. Ook vandaag nog wordt hij ingezet op het dessertenbuffet want wie lust dit nu niet!? Misschien een ideetje voor bij Kerst als je niet uit bent op een super fancy schmancy ding, maar snel en makkelijk een overheerlijk taartje wil aanbieden.

Kleine tip: maak de Petit-Beurre taart de dag voor het feest. Hij heeft wat tijd nodig om wak te worden. Zelfs de dag ná het feest, smaakt hij misschien nog lekkerder, als er nog over is tenminste 😉 .

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min + 4 u in de koelkast
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • Diep bord
  • Mixer
  • Spatel
  • Schoteltje om de taart op te bouwen

Ingrediënten (voor 12 personen)

  • 300 g boter (kamertemperatuur)
  • 300 g bloemsuiker
  • 4 eieren
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 1 tas koffie
  • 2 à 3 pakjes Petit-Beurre koekjes (afhankelijk van hoe dik je de crème au beurre wil smeren)
  • Voor de afwerking: cacaopoeder, hagelsag of geschilferde chocolade

Instructies

  1. Zet een tas koffie en giet deze in een diep bord. Doe er naar eigen smaak wat melk bij om de sterke smaak te verzachten. Laat de koffie afkoelen terwijl je de volgende stappen afwerkt.
  2. Zeef de poedersuiker en doe er de eieren en de vanillesuiker bij. Mix tot het beslag wit ziet en in volume is toegenomen.
  3. Neem een 2de kom voor de boter en mix deze zacht.
  4. Voeg nu het suikermengsel druppelgewijs aan de boter toe terwijl je blijft mixen tot je een glad beslag krijgt. Proficiat, je hebt de crème au beurre gemaakt!
  5. Nu kan het stapelwerk beginnen! Dompel koekje voor koekje in de koffie, het is aangeraden om slechts 1 kant van de koekjes onder te dompelen anders smeert de crème au beurre niet makkelijk. Leg de natte kant naar beneden zodat je de crème au beurre op de droge kant aanbrengt.
  6. Wissel de ondergedompelde koekjes af met crème au beurre. Stapel verder tot je het gewenste formaat bereikt hebt.
  7. Werk af met hagelslag, cacaopoeder of geschilferde chocolade.
  8. Zet de taart vervolgens in de koelkast voor minstens 4u. Idealiter laat je de taart een nacht in de koelkast rusten zodat de koekjes voldoende wak worden.

De taart is een bommetje, dus kleine stukjes aansnijden is de boodschap 😉