Kerst staat voor de deur… dat betekent: nieuwe Kerstrecepten bedenken! Als je me kent, weet je dat ik fan ben van Tiramisu. Er staan hier al enkele varianten op de blog, maar een Pistache Tiramisu klonk me zo geweldig in de oren, dat ik het eens moest proberen (en proeven). Het werd een versie zonder eieren en ik gebruikte de Inex volle room om luchtigheid toe te voegen.
Als je bang bent voor een overheersende pistache smaak, is je vrees geheel ongegrond! Deze tiramisu heeft een subtiele pistachesmaak en dat maakt hem net zo speciaal en lekker. Het is eens wat anders dan de klassieke variant.
Deze Pistache tiramisu is trouwens ook ei-vrij (ideaal voor mensen met een ei-allergie, of zwangere vrouwen die geen rauwe eieren mogen eten). Als er geen ei in zit, voeg je best wel volle room toe. Dat maakt het geheel wat luchtiger. Ik gebruikte mijn all-time favorite room, nl die van Inex. Hij is zo supermakkelijk en snel opklopbaar én helemaal van Belgische bodem.
Enkele tips voor het maken van deze Pistache Tiramisu:
- Pistachepasta : Je denkt misschien, waar vind ik dat? In een bak-speciaalzaak zal je dit zeker vinden (of bij Dille & Kamille heb ik me ook al laten vertellen). Maar op zich, hoef je dit niet kant en klaar te kopen want het zelf maken is echt zo easy! Je vindt de stappen hieronder in het recept terug.
- 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden vermeldt onder het recept, houden echter wel rekening met dat je de taart met een suikervervanger maakt. Mijn lievelingsmerken zijn Pure via patisserie of Zùsto.
Ben je meer voor een zomerse tiramisu, dan vind je eveneens hier op mijn blog het recept van de Tiramisu met rood fruit (ook zonder eitjes). Of ga voor Tiramisuglaasjes met passievucht… deze zijn ook heerlijk fris en feestelijk. Het recept ervan vind je terug in mijn 2de boek, Meer ongewoon zoet.
Dit recept is in samenwerking met Inex.
Pistache tiramisu
Equipment
- Hakmolentje
- Schaal van +/- 25 – 15 cm
- 2 Mengkommen
Ingrediënten
Voor de pistachepasta – indien je geen kant-en-klare versie vindt
- 100 g pistachenoten ongezouten & gepeld
- 20 g witte suiker of 1 op 1 suikervervanger
- 1 el zonnebloemolie optioneel
Voor de tiramisu
- 1 tas sterke koffie optioneel: met scheutje melk
- 250 g Inex volle room ik woog de room af en gebruikte dus gram en geen ml.
- 60 g poedersuiker of 1 op 1 suikervervanger
- 250 g mascarpone
- 100 g pistachepasta zie hierboven en hieronder voor de instructies indien je geen kant en klare pistachepasta vindt.
- 20 stuks lange vingers
- 10 pistachenoten ongezouten & in stukjes
Instructies
Voor de pistachepasta
- Pistachepasta kan je kant en klaar kopen. Maar vind je hem niet meteen ergens? Geen nood, het is echt een fluitje van een cent om hem zelf te maken.
- Gebruik gepelde pistachenoten voor de pasta. Hoewel de pistachenoten gepeld zijn, zit er toch nog een vliesje rond. Dat is eenvoudig te verwijderen door de gepelde pistachenoten 2 min in kokend water te leggen. Haal de noten uit het kokend water en leg ze op een propere vaatdoek. Begin over de noten te wrijven met de handdoek. Je zal merken dat de vliesjes vanzelf beginnen te lossen.
- Doe de pistachenoten samen met de suiker(vervanger) in een hakmolen en blijf gedurende 5 à 10 min mixen. Eerst zullen de noten beginnen kruimelen, en stilaan komt de olie vrij. Blijf verder mixen tot je een smeerbare pasta krijgt (dit duurt meestal zo'n 10 minuten). Is de pasta wat droog? Doe er dan een eetlepel zonnebloemolie bij.
Voor de tiramisu
- Zet een tasje sterke koffie en voeg er (optioneel) een scheutje melk aan toe. Laat afkoelen terwijl je het beslag maakt.
- Klop de room half op tot slagroom (hij mag lobbig zijn anders zal je overmixen als je hem nadien bij het mascarponebeslag doet). Tijdens het opkloppen doe je er lepel per lepel de poedersuiker (of suikervervanger) bij.
- In een aparte mengkom mix je de mascarpone met de pistachepasta. Voeg de half opgeklopte room nu bij het mascarpone/pistachebeslag. Klop nog even verder op lagere snelheid tot je een glad beslag krijgt.
- Neem de schaal en schik er de lange vingers in. Met een lepeltje schep je er lepel voor lepel wat koffie over (ik dompel de koekjes bewust niet in de koffie omdat ik liever geen zompige onderkant heb waar de koekjes in de koffie drijven).
- Strijk de helft van het beslag over de koekjes. Schik een 2de laag lange vingers op het beslag en doe er wat koffie over met behulp van een lepel. Stort het overige beslag op de koekjes.
- Hak de pistachenootjes (met een groot keukenmes) in kleine stukjes en werk de bovenkant af met de nootjes.
- Laat de tiramisu nog minstens 6 – 8 u rusten in de koelkast.