Zij die me op Instagram volgen hadden het misschien al gezien, maar mijn eerste poging om een rabarber galette te maken was faliekant mislukt! De rabarber was véél te zuur, de taart smaakte naar niets, kortom het was gewoon niet te eten. Ik begon zelfs te twijfelen of ik eigenlijk wel rabarber lustte! 🙂

Rabarber galette met frangipane

Vastberaden om het opnieuw te proberen, kocht ik deze keer rabarber in de winkel. De rabarber van mijn eerste taart kwam van bij mijn schoonouders. Het waren nogal dikke vlezige stengels. Die uit de winkel waren veel fijner en dus ook minder zuur. Ik besloot deze keer niet te gierig te zijn met de suiker en deed er een frangipane vulling onder. En ja hoor… deze keer was dit taartje on point!

Het handige aan een galette is dat je geen taartvorm nodig hebt. En het moet er allemaal niet zo piekfijn uitzien, hoe artisanaler, hoe beter 😉 .

Rabarber Galette

Vorig weekend deden de juffen van mijn zoontje een ronde in het dorp om een nieuw werkschrift rond te brengen (Corona-tijden). De taart was net van die ochtend versgebakken dus mochten zij een stuk taart proeven (met een bolletje vanille-ijs). Uiteraard met de nodige social distancing 😉 , we bleven allemaal buiten op veilige afstand. De rabarber galette werd dubbel en dik goedgekeurd!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min voorbereiding en 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Deegrol
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Mengkom
  • Vershoudfolie

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 170 g bloem
  • ½ tl zout
  • 120 g boter (koude)
  • 1 el suiker
  • 2 à 3 el ijskoud water
Voor de vulling
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g suiker
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 5 à 6 rabarberstengels = +/- 400 g gekuiste rabarber
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Amandelschilfers
  • 1el rietsuiker

Instructies

Voor het deeg
  1. Meng de bloem met het zout en de suiker. Snij de boter in blokjes en doe ze bij het deeg. Kneed de boter (met je handen) onder de bloem zodat je een korrelig deeg krijgt.
  2. Voeg een el koud water toe (doe dit lepel voor lepel en kneed tussendoor het deeg, misschien heb je wat meer of minder water nodig).
  3. Vorm een bal en wikkel in vershoudfolie  – leg min 30min in de koelkast.
  4. Rol het deeg uit in een cirkel van 30cm.
Voor de vulling
  1. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Mix de boter samen het amandelmeel, de suiker en het ei tot een glad beslag, dit is de frangipane. Zet apart.
  3. Was de rabarber en snij er de uiteinden af (als je dunne stengels hebt, hoef je ze niet te schillen). Snij de rabarberstengels in stukken van 5cm lang. Doe ze in een kom en strooi er de vanillesuiker over. Meng.
  4. Smeer nu, met een mes, de frangipane uit op het deeg. Blijf zo’n 5 cm van de randen.
  5. Schik de rabarber over het deeg en vouw het deeg over de randen.
  6. Klop het eitje los en bestrijk de randen ermee. Strooi er nog amandelschilfers en wat suiker over.
  7. Bak gedurende 30 à 40 min in de voorverwarmde oven tot de randen goudbruin zijn.
  8. Smakelijk!