Dé gekende Red Velvet Cake...

Ik ontdekte hem pas enkele jaren geleden doordat een collega, Veerle, hem gemaakt had voor haar zoontje's verjaardag. Zij bracht de overschot de volgende dag mee naar het werk en eens geproefd... vind je een schuimtaart (of een 'biscuit') maar niets meer.

Als ik nu een verjaardagstaart wil bakken voor mijn kindjes is het steevast een red velvet cake (al dan niet 'red'). Hij is veel smeuïger dan een standaard biscuit en hij ziet er dan nog eens veel impressionanter uit (door de rode kleur). 

Je hebt ook eindeloos veel opties om hem te versieren. Het exemplaar van hieronder met dochterlief, is versierd met botercrème (bij gebrek aan suikerfondant, maar wél met een leuk resultaat tot gevolg). Belangrijk als je aan een dergelijke taart begint te versieren: neem je tijd! Ga niet overhaast te werk en jaag je niet op (of probeer :))

Hieronder volgt het recept voor de taart.  Voor de vulling kan je even kijken naar het artikel van de mascarpone frosting

Algemeen

  • Bereidingstijd: 4u
  • Moeilijkheidsgraad: ♣♣♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • springvorm (+/- 18cm of +/- 24cm)
  • Mengkomen
  • Mixer
  • Maatbeker

Ingrediënten

Afhankelijk van de grootte van je taart, zal je natuurlijk andere hoeveelheden nodig hebben. Hieronder de hoeveelheden voor een springvorm van ongeveer 23cm diameter. Wil je een kleinere van 18cm gebruiken neem dan 2/3 van de hoeveelheden. WIl je een stapeltaart maken (grote + kleine taart), neem dan de hoeveelheden van hieronder x2.

  • Zelfrijzende bloem: 375g
  • zout: 1/2 kl
  • cacaopoeder: 3 el
  • Boter (kamertemperatuur): 170g
  • Fijne suiker: 450g
  • Eieren: 3
  • Vanille-extract: 1,5 kl
  • Karnemelk: 3,6 dl
  • Rode kleurstof (vloeibaar): 3el
  • Appelciderazijn: 1,5kl
  • Bakpoeder (of baking soda): 1kl

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Zeef de bloem + cacoapoeder + meng met het zout    --> zet even aan de kant
  3. Klop (in een andere mengkom) de boter en de suiker zacht
  4. Voeg de eitjes 1 voor 1 toe en klop goed na elke toevoeging
  5. Voeg het vanille extract toe en meng verder
  6. Meng in een beker de karnemelk en de rode kleurstof
  7. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg op beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem
  8. Meng azijn en het bakpoeder. Laat even bruisen en voeg het toe aan het taartdeeg
  9. Vet de taartvorm(en) in met boter en bestrooi met bloem.
  10. Stort het taartdeeg in de springvormZet de taart in de voorverwarmde oven van 180°C.
  • Voor taartgrootte 1: +/- 25 min
  • Voor taartgrootte 2: +/- 35min 
Aantal min. zijn afhankelijk van je oven. Prik er met een vork in om te kijken of hij goed is.

Tip: Indien je een combi-oven hebt kan je hem instellen op 180°C hete lucht + 90watt microgolf

Laat de taart goed afkoelen (minimaal 20min) voor je hem uit de springvorm haalt (anders gaat hij brokkelen).

Laat de taart verder afkoelen op een rooster voor je hem doorsnijdt om op te vullen.