Een taart met Ricotta!? Ik had eerlijk gezegd nog nooit gebakken met Ricotta en vond het initieel een gek idee. Maar op Pinterest slaan ze ermee om je oren! Ik maakte een ietwat eigen variant en klutste enkele recepten door elkaar. Zo ontstond de Ricotta Amandeltaart met citroen. Het resultaat is he-mels!

Dat een cake/taart op basis van amandelmeel gewoon superlekker is, bewees ik eerder al met het recept van de amandelcake. Maar deze taart is nét nog een stapje beter, de amandelcake next level zeg maar 😉 . Mooi meegenomen: de taart is glutenvrij én ook koolhydraatarmer dan een gewone taart (dankzij het amandelmeel natuurlijk). De taart is extra smeuïg en de combinatie van amandelmeel, Ricotta en de frisse smaak van citroen maken dat deze taart niet zal teleurstellen. Beloofd!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 45min bakken.
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Springvorm (diameter +/-22 cm)
  • Bakpapier
  • Mixer

Ingrediënten

  • 120 g boter
  • 250 g witte suiker
  • 1 zakje vanille suiker 
  • Zeste van 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 240 g amandelmeel
  • 250 g ricotta
  • Poedersuiker voor de decoratie

Instructies

  1. Beboter de springvorm en snij een ronde uit het bakpapier ter grootte van de bodem. Leg hem op de beboterde bodem. Snij eveneens rechte stukken af van 5 cm breed en kleef deze aan de binnenkant (de randen) van de springvorm.
  2. Verwarm de oven voor op 160°C.
  3. Doe de boter samen met de suiker, vanillesuiker en citroenzeste in een kom en mix tot een glad beslag.
  4. Voeg één voor één de eigelen toe (hou het eiwit apart) terwijl je blijft mixen.
  5. Mix vervolgens het amandelmeel door het beslag.
  6. Spatel erna de Ricotta door het beslag.
  7. Klop het eiwit volledig op tot je stijve pieken krijgt.
  8. Schep 1/3de van het eiwit luchtig onder het beslag en voeg tenslotte de rest van het eiwit toe terwijl je luchtig blijft scheppen.
  9. Bak de taart gedurende 40 à 45 min in de voorverwarmde oven.
  10. Laat de taart volledig afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt.
  11. Voor het opdienen kan je er nog wat poedersuiker over strooien ter decoratie.
  12. Smakelijk!