Smurfentaart... als je niet van Vlaams-Brabant of Limburg bent, zou het best wel eens kunnen dat je nog nooit van een smurfentaart gehoord hebt. Een gat in je taartencultuur zou ik durven stellen! Een overheerlijke combinatie van koekjesdeeg, abrikozencompote, slagroom en witte chocolade... Do I need to say more?
Waar de naam vandaan komt, kon zelfs mijn beste vriend Google me niet vertellen. Indien iemand het zou weten, laat gerust een berichtje achter, want ik ben wel benieuwd!

Manlief is verzot op 'abrikozentaart met latjes', dit taartje stond dus al enige tijd op mijn bakplanning en ik had zelfs al een pot abrikozencompote in huis gehaald (gekocht bij Aveve). Toen we vorig weekend op familiebezoek gingen vond ik een abrikozentaart ineens zo 'gewoontjes' en ik bedacht me dat ik evengoed een smurfentaart kon maken. 

Voor zij die me nog niet volgen op Instagram, het is nog niet te laat! Ik maakte mijn volgers al warm met een sneak peak van de taart en uit de reacties bleek dat deze voor velen een lievelingstaart is en terecht!

Het recept vond ik in het Bake Off boek Vlaanderen (met prachtige foto's trouwens! Een idee voor onder de kerstboom misschien ;)). Desondanks er in dat boek best wel wat uitdagingen staan is deze smurfentaart dat niet. Zij die de handen niet graag vuilmaken aan het maken van het deeg, kunnen ook een voorgemaakte taartbodem kopen in het grootwarenhuis. Een taart maken met de vingers in de neus dus! Vooruit met die smurfengeit, je moest al aan het bakken zijn :). 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 40 min voorbereiding (in verschillende etappes) + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣   

Benodigdheden

  • Min. 2 mengkommen
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Spatel
  • Ronde porseleinen taartvorm
  • Dunschiller (aardappelschiller)
  • Lepel
  • Deegrol
  • Bord
  • Plasticfolie

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 250 g patisseriebloem
  • 65 ml lauw water
  • 1 ei
  • 25 g verse gist
  • 12 g suiker
  • 1 tl zout
  • 100 g zachte boter
  • 1 eigeel
Voor de vulling en de topping
  • 500 g abrikozen compote (te vinden bij o.a. Aveve)
  • 400 ml koude slagroom 
  • 30 g poedersuiker
  • 200 g witte chocolade

Instructies

Voor het deeg
  1. Neem een kleine mengkom en los de gist op in het lauwe water.
  2. Doe er het ei bij en kluts het erdoor. Zet opzij. 
  3. Neem een 2de mengkom en zeef de bloem. 
  4. Maak een putje in het midden van de bloem en strooi er de suiker rond.
  5. Leg het zout aan de buitenkant van de bloem en verdeel de zachte boter in stukjes over de bloem.
  6. Giet het gistmengsel in het putje.
  7. Meng nu met je hand van binnen naar buiten.
  8. Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed alles samen tot een homogene massa.
  9. Leg de deegbal op een bord en dek deze losjes af met plasticfolie.
  10. Zet het deeg een half uur in de koelkast.
Voor de topping 
  1. Klop de koude room met de poedersuiker stijf. Stijf wil zeggen dat je de kom ondersteboven moet kunnen houden zonder dat de slagroom eruit glijdt. 
  2. Zet de slagroom nog even in de koelkast.
Voor het afbakken van de taartbodem
  1. Vet de ronde porseleinen taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
  2. Neem het deeg uit de koelkast.
  3. Bebloem je werkblad.
  4. Rol het deeg uit op je werkblad en leg het deeg in de vorm.
  5. Snij het teveel aan deeg weg en bestrijk de randen met het losgeklopte eigeel (dit kan je doen met een kwastje, maar met een stukje keukenpapier lukt het ook wel).
  6. Prik met een vork in de bodem en laat het deeg nog een half uurtje rijzen in de vorm.
  7. Verwarm de oven voor om 230°C.
  8. Verdeel de abrikozencompote over de taartbodem en laat de taart +/- 15 min bakken in de voorverwarmde oven. 
Voor de afwerking
  1. Laat de taart eerst nog zo'n 20 min afkoelen in de vorm vooraleer je hem eruit haalt en verder op een rooster laat afkoelen.
  2. Zorg ervoor dat de taart echt volledig is afgekoeld voor je met de volgende stappen verder gaat.
  3. Strijk de slagroom over de abrikozencompote. 
  4. Met een dunschiller schaaf je krullen van de witte chocolade (alsof je een aardappel zou schillen).
  5. Strooi de chocolade over de taart (hiervoor kan je een lepel gebruiken).
  6. En... proeven maar!

Bron: Recept 'Smurfentaart' uit het boek 'Bake Off Vlaanderen'.

Post delen of pinnen?