Ik zat in de wachtkamer bij de dokter wat op Pinterest te scrollen. Ik kon maar niet kiezen tussen een Snickerstaart en een Bountytaart. Dus stuurde ik mijn man ‘Snickerstaart of Bountytaart?’. Ook hij bleek het een lastige keuze te vinden. Eerst kreeg ik ‘Snickerstaart!’ en 2sec later ‘nee Bountytaart’ gevolgd door ‘of nee, toch Snickerstaart’. Owkee… Snickerstaart dus!

En zo geschiedde… ’s Avonds maakte ik de salted caramel en ’s anderendaags kon ik rustig het taartje maken. Deze taart is perfect als je niet veel tijd hebt de dag zelf. Je kan hem makkelijk de dag op voorhand maken. Maar wat maak ik je eigenlijk wijs… als het even slecht gesteld is met jouw zelfbeheersing als met de mijne, overleeft deze taart het nog geen dag! Want hij is zo verslavend!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 40 min voorbereiding + 20 min bakken en 2u afkoelen.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkommen
  • Foodprocessor/hakker
  • Oven
  • Microgolfoven
  • Bakvorm (28cm diameter)
  • Bakparels
  • Aluminiumfolie of bakpapier

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 130 g ongezouten pindanoten – bij voorkeur geroosterd
  • 155 g patisseriebloem
  • 30 g lichtbruine suiker
  • ¼ tl zout
  • 140 g ongezouten boter, koud en in blokjes
Voor de vulling
  • Zelfgemaakte gezouten karamel (dubbele hoeveelheid van dit recept) of gebruik voorgemaakte salted caramel – 300 ml
  • 120 g ongezouten pindanoten
  • 250 g melkchocolade of zwarte chocolade
  • 35 g pindakaas
  • Optioneel: cushed pinda’s (voor de afwerking)

Instructies

Voor het deeg
  1. Vet een ronde bakvorm in met boter en bebloem.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Meng, in een foodprocessor, de volgende ingrediënten bij elkaar: pindanoten, patisseriebloem, lichtbruine suiker en het zout. Hak alles fijn.
  4. Doe er vervolgens de boter in kleine blokjes bij en mix verder tot een korrelig deeg.
  5. Kneed verder met je handen. Als het deeg te droog aanvoelt, doe er dan een eetlepel water bij. Kneed verder tot het deeg goed samenkleeft.
  6. Nu druk je het stevig aan in de bebloemde bakvorm (zowel op de bodem als de randen). Om dit te doen moet je ervoor zorgen dat je handen ook bebloemd zijn, anders kleeft het deeg aan je handen. Doe dit overvloedig en van zodra het deeg weer kleeft, bebloem je opnieuw. Dit is het lastigste stuk van heel de taart ;).
  7. Leg een aluminiumfolie of bakpapier over het deeg en leg er bakparels in.
  8. Bak de taart 15 à 20 min tot de randjes goudbruin zijn.
  9. Laat afkoelen.
Voor de vulling
  1. Maak ondertussen een dubbele portie van de gezouten karamel (of gebruik voorgemaakte – 300 ml).
  2. Giet de gezouten karamel over 120 g pindanoten en meng.
  3. Stort dit over de bodem van de taart.
  4. Laat dit even afkoelen/opstijven in de koelkast (gedurende 1 u)
  5. Hak de chocolade in stukjes en smelt deze au-bain-marie of op lage wattage in de microgolfoven.
  6. Als bijna alle stukjes gesmolten zijn zet je het vuur af / microgolf uit, en blijf je roeren tot alle chocolade gesmolten is.
  7. Roer er nog de pindakaas onder en stort de chocolade op de pinda/caramel laag.
  8. Werk eventueel af met wat gecrushte pindanoten.
  9. Laat verder afkoelen in de koelkast (gedurende +/- 2u)

Bron: Snickers caramel tart van Sally’s Baking addiction