Tiramisu met speculoos

Sinds ik tiramisu met speculoos ontdekt heb (en dat is al héél lang geleden), maak ik hem nooit meer met lange vingers. Gewoon, omdat die met speculoos zoveel lekkerder is.

En laat ons eerlijk zijn: Tiramisu is altijd een goed idee! Het is makkelijk, snel en je hoeft er zelfs geen oven voor op te warmen. Minpuntje: als je in een enorme tiramisu nood verkeert, moet je wel even geduld hebben (want je laat hem best een nachtje 'wak' worden in de koelkast).

Dit is met overtreffende trap het lievelingsdessert van mijn zoontje. Uiteraard maak ik hem voor de kinderen zonder alcohol en met een flinke scheut melk bij de koffie. Het recept van hieronder is er ééntje uit de persoonlijke collectie van mijn mama. Ik had het dus evengoed Tiramisu van ons moe kunnen noemen 🙂 .

Tip voor de tiramisu-fans: bekijk zeker ook eens het recept van de tiramisutaart.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min bereidingstijd + nachtje laten rusten in de koelkast
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Schaal om tiramisu op te bouwen
  • Spuitzak en rond spuitmondje (optioneel)
  • Zeefje (optioneel)

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 g mascarpone
  • 125 g speculooskoekjes
  • koffie
  • 2 eieren
  • 50 g poedersuiker
  • 2 el amaretto (optioneel)
  • cacaopoeder

Instructies

  1. Zet een tas koffie (voeg er eventueel een scheut melk aan toe) en laat afkoelen terwijl je het beslag maakt.
  2. Splits de eieren hou de 2 eidooiers en 2 eiwitten apart.
  3. Mix de 2 eidooiers samen met de bloemsuiker en de amaretto (optioneel) tot een luchtig beslag.
  4. Voeg de mascarpone toe en mix verder.
  5. Klop de eiwitten stijf en schep dit luchtig met een spatel onder de mascarponecrème.
  6. Dompel de speculooskoekjes in de koffie (ik doe telkens maar 1 kant, anders worden de koekjes, naar mijn mening, te wak en drijft er koffie door je beslag). Leg ze in de vorm en smeer er mascarponecrème over. Bouw verder met koekjes en wissel af met het beslag.
  7. Voor de laatste laag mascarponecrème smeerde ik een dun laagje over de koekjes en deed het overige beslag in een spuitzak met rond spuitmondje. Zo spoot ik kleine toefjes beslag bovenop voor een iets afgewerkter effect. Maar dus gewoon smeren is even lekker en geeft het een ambachtelijkere look 😉 .
  8. Werk af met cacaopoeder (gebruik een zeefje voor een egaler effect).
Post delen of pinnen?