Mijn zoon werd op 22/11 10 jaar!! 10 jaar, we zitten dus officieel met een tiener in huis! Ja dat voelt alsof ik oud aan het worden ben… Maar goed, 10 jaar dus! Aangezien hij een gigantische tiramisu fan is, dacht ik een laagjestaart te maken die helemaal tiramisu uitstraalt én zo ook smaakt. Ziehier de Tiramisu Ombre Cake.

Tiramisu Ombre Cake

Zoals jullie ongetwijfeld weten heeft mijn zoon van 10j sinds enkele jaren diabetes type 1. Een taart boordevol suikers, mag in principe wel, maar laten zijn suikerwaardes nogal uit de pan swingen. Daarom koos ik voor zowel de cakes als de mascarpone frosting voor Zùsto als suikervervanger. Dat hij op zijn 10de nog steeds een grote dino-fan is, hoef ik misschien niet meer te zeggen (zie foto onder). Mijn inspiratie rond dino’s geraakt zo stilaan uitgeput dus ik zette er als versiering enkele gouden dino’s op.

Deze tiramisu Ombre Cake heeft het allemaal! Minder suikers (door het gebruik van Zùsto), minder koolhydraten, ziet er goed uit en de smaak, de smaak mannekes… Nòg vele beter dan ik me kon inbeelden. De cakes hebben 3 smaken, onderaan zit een chocolade cake, dan 2 lagen espresso-cake en helemaal bovenaan een vanillecake. Dezelfde smaken werden doorgetrokken in de mascarpone frosting. Onderaan werd er afgewerkt met chocoladefrosting, in het midden werd dat dan espresso-frosting en bovenaan vanille-frosting.

Ik maakte ook een koffiesiroop om op de cakes te smeren, dat kan je als optioneel beschouwen. Het maakt de cakes wat ‘natter’ en een extra koffiesmaak maar op zich is dat geen must. Ze zijn smeuïg genoeg door het amandelmeel en de karnemelk. De koffiesmaak komt ook terug in de cakes en de middelste frosting. Maw koffie-smaak genoeg!

Laat je zeker niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad. Als je niet het juiste materiaal hebt, is het strak afsmeren van de taart waarschijnlijk wat lastiger, maar laat het niet aan je hart komen. Dan creëer je toch gewoon een meer artisanale versie 🙂 .

Benieuwd naar wat ik voorgaande jaren voor mijn zoon zijn verjaardag maakte? Check dan zeker de ultieme caramel popcorn cake, de Dubbele Chocolade laagjestaart met chocolade botercrème, of de chocolate chip cookies laagjestaart.

Tiramisu Ombre Cake

Tiramisu Ombre Cake

Moeilijkheidsgraad: Uitdagend
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 30 min
Afwerking 1 uur
Totale tijd 2 uur 15 min
Gang Nagerecht
Porties 16 porties
calorieën 400 kcal

Equipment

  • 3 ronde bakvormen van +/- 15 cm diameter (heb je er maar 1 of 2, geen probleem, dan ga je gewoon je oven wat langer moeten laten draaien 🙂 )
  • bakpapier
  • 3 mengkommen
  • Steelpannetje
  • Spuitzakken (3 stuks)
  • Paletmes
  • Smoother (om de taart mee af te smeren)
  • Rond spuitmondje (voor de toefjes als afwerking – optioneel)

Ingrediënten
  

Voor de cakes

  • 150 g harde margarine of boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 200 ml karnemelk of plantaardige melk indien lactose-intolerant
  • 2 tl vanille extract
  • 200 g Zùsto
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 120 g amandelmeel
  • snufje zout
  • 1,5 tl appelcider azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 el espresso poeder

Voor de koffie siroop (optioneel)

  • 120 ml water
  • 80 g Zùsto
  • 2 el espresso poeder

Voor de mascarpone frosting

  • 1000 g mascarpone
  • 150 g Zùsto
  • 1,5 tl vanille extract
  • 1 tl espresso poeder
  • 25 g pure chocolade Lactosevrij indien nodig

Instructies
 

Voor de cakes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en beboter de 2 bakvormen. Snij bakpapier op maat van de bodem uit en kleef deze onderaan de bakvorm. Snij eveneens stroken uit die je aan de binnenkant van de randen kleeft.
  • Klop de margarine goed zacht tot deze witter wordt (+/- 5 min.). Doe er de eieren bij en mix verder.
  • Voer er de karnemelk en vanille extract aan toe. Mix verder.
  • In een aparte mengkom doe je de droge ingrediënten: Zelfrijzend bakmeel, Zùsto, amandelmeel en het zout. Doe dit nu schepje per schepje bij de rest terwijl je blijft mixen. 
  • Doe het appelciderazijn samen met het bakpoeder in een kommetje en laat bruisen. Voeg het bij het beslag en mix nog kort.
  • Verdeel het beslag in 3 delen. Weeg 280 g af, en voeg hier één eetlepel cacaopoeder bij (dit wordt de chocolade cake). Mix kort. Weeg opnieuw 575 g beslag af, en voeg hier het espresso poeder aan toe (dit wordt de espresso cake) Ten slotte doe je met het overige beslag niets (dit wordt de vanille cake).
  • Stort het beslag in de bakvormen. Ik had 2 vormen dus ik moest in 2x bakken. Bak gedurende 20 min (voor de kleine taartjes) en 30 min voor de espresso cake. Controleer met een cakeprikker of saté stokje of de cakes klaar zijn. Laat eerst 15 min. afkoelen in de vorm alvorens ze uit de vorm te halen (en verder op een rooster te laten afkoelen).

Voor de koffie siroop (optioneel)

  • Doe de Zùsto, het water en het koffiepoeder in een steelpannetje. 
  • Breng aan de kook en wacht tot de Zùsto helemaal is opgelost. Laat even doorkoken, maar ook niet te lang want dan krijg je een karamel. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Voor de mascarpone frosting

  • Doe de mascarpone in een mengkom en mix er voorzichtig de Zùsto onder (voeg de Zùsto lepel per lepel toe terwijl je blijft mixen). Doe er het vanille extract bij. 
  • Neem 2 porties van 130 g frosting in een apart kommetje. 
  • Smelt de chocolade (die je eerst in stukjes hakt) op laag wattage in de magnetron. Laat erna op kamertemperatuur komen en voeg het bij 1 van de 2 porties van 130 g toe (dit is de chocolade frosting). Bij de andere 130 g doe je de het espresso poeder (dit is de espresso frosting). De rest van de frosting laat je zo (dit is de vanille frosting) 

Samenstellen van de taart

  • Zorg ervoor dat je cakes bovenaan 'plat zijn'. Heb je een 'bobbel', snij deze er dan voorzicht af met een groot keukenmes. De espresso cake snij je overlangs zodat je 2 schijven krijgt.
  • Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een cake karton of iets waarop je cake wil serveren. Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig. Smeer eerst een toefje frosting op het cake karton en plaats er dan de chocolade cake op. Prik er gaatjes in met een vorm en strijk er wat koffiesiroop over (enkele eetlepels is genoeg). Smeer nu telkens een flinke laag frosting tussen de cakes. na de chocolade cake stapel je 1 van de 2 espresso cakes, dan opnieuw de koffiesiroop gevolgd door de frosting. Eindig met de vanille cake.
    Tip: gebruik een onderkant van een cake om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak).
  • ‘Plamuur’ de randen van de taart met de vanille frosting. Gebruik hiervoor een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt. Dat noemen ze crumb free (zonder kruimels dus). Plaats de taart nu 15 min in de koelkast. Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige frosting (ik gebruik hiervoor een spuitzak). Begin onderaan met de chocolade frosting. Smeer de chocolade frosting heel dik op 1/3de van de onderkant (ik deed dit dus met een spuitzak). Smeer vervolgens heel grof de espresso frosting op de volgende 1/3de van de cake. Gebruik de vanillefrosting voor het bovenste 1/3de en de bovenkant. Strijk erna de 3 kleuren egaal met behulp van een smoother.
  • Spuit met de overgebleven frosting toefjes bovenop de cake. Werk eventueel af met cacoapoeder dat je boven de taart zeeft.

Notities

Voor 90 g taart (dat is een spie van ongeveer 1,5 cm dikte – wees gerust, dat is genoeg 😉 )
Koolhydraten: 13,5 g
Kcal: 400
Vet: 32,6 g
Verz.vet: 17,7 g
Eiwit: 7,9 g
Vezels: 4,1 g
Trefwoord koffie, laagjestaart, mascarpone, Tiramisu, verjaardagstaart