Vorig weekend vierden we de 5de verjaardag van ons dochtertje. Ik heb altijd het mega slechte plan om samen op Pinterest of Instagram te swipen en ideëen op te doen. Natuurlijk vallen haar oogjes steeds op de meest exotische taarten en moet mama er maar mee aan de slag.

Ik wou zelf heel graag een degradé effect in de cakes krijgen (mama maakt de taart, dus mama mag ook iets inbrengen, toch!? 😉 ). Dus besloot ik als basis een white cake te maken. Wat maakt een ‘white cake’ zo speciaal? De cake zelf hoort wit te zijn. Er worden enkel eiwitten in gebruikt waardoor hij dus minder gelig is dan een andere cake met eigeel. Extra handig als je kleurstoffen wil gebruiken want die komen dan beter tot hun recht.

De cake gaf ik een frisse toets door tussenin een dun laagje frambozenconfituur te smeren. Bovenop de confituur kwam een laag witte chocolade botercrème . Ik koos voor de witte chocolade botercrème omdat deze echt heel makkelijk is, nooit mislukt, en ook nog eens wit is waardoor de kleurstoffen goed ‘pakken’. Ik ben geen fan van de klassieke botercrème omdat ik die véél te zoet vind.

Zelf was ik niet reuzeblij met het resultaat (ik vond de taart te slordig afgesmeerd, de kleuren van de sprinkels kwamen niet tot hun recht, …), maar onze dochter was o-zo-blij, en dáár draait het natuurlijk om! De taart was heerlijk (al zeg ik het zelf) en zelfs de minder zoetebekken van de familie namen helemaal vrijwillig nog een 2de stuk!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 1 dag (je hebt uiteraard tussenin nog wel vrije tijd, maar de taart is niet op 123 gemaakt, just saying)
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkommen (2)
  • Mixer
  • Spatel
  • Bakpapier
  • 2 springvormen van +/- 18cm (heb je maar 1 springvorm? Bak dan in 4x)
  • Draaiplateau (maakt het afstrijken van de taart gemakkelijker)
  • Smoother

Ingrediënten

Voor de taart
  • 500 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 200 ml zure room
  • 200 ml volle melk
  • 375 g boter op kamertemperatuur
  • 580 g witte suiker
  • 8 eiwitten
  • 1,5 tl vanille extract
  • Roze kleurstof (ik gebruikte vloeibare kleurstof van Wilton)
  • Enkele el frambozen confituur
  • Gesuikerde sprinkles
Voor de witte chocolade botercrème
  • 600 g boter (kamertemperatuur)
  • 360 g witte chocolade
  • 120 g poedersuiker
  • 2 tl vanille extract

Instructies

Voor de taart
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de springvorm(en) overvloedig in met boter. Snij een ronde vorm bakpapier uit (grootte van de bodem van de springvorm) en ‘kleef’ dit over de boter op de bodem van de springvorm. Bestuif de zijkanten met bloem.
  3. In een mengkom voeg je de droge ingrediënten samen: bloem, bakpoeder, baking soda en het zout. Zet apart.
  4. In een andere mengkom/maatbeker: doe je de zure room samen met de volle melk en het vanille extract. Zet apart.
  5. In de mengkom van je standmixer, mix je de boter samen met de suiker tot een luchtig geheel (3 à 4 min).
  6. Zet de mixer op een lagere snelheid en voeg er de eiwitten aan toe.
  7. Blijf verder mixen terwijl je afwisselend de droge en de vochtige ingrediënten toevoegt.
  8. Blijf mixen tot je een glad beslag krijgt (niet overmixen, want dan wordt de cake te droog).
  9. Verdeel het beslag over 4 kommen. Laat 1 deel vrij van kleurstof en doe in de andere 3 kommen geleidelijk meer roze kleurstof (begin met een druppel, het kleurt héél snel).
  10. Stort het beslag per kleur in een springvorm (ik gebruikte 2 springvormen en moest dus in 2x bakken).
  11. Bak de cakes zo’n 20 à 25 min in de voorverwarmde oven. Prik er af en toe in met een prikker om te kijken of de cakes gaar zijn.
  12. Laat de cakes 15 min in de vorm afkoelen alvorens te ontvormen en verder op een rooster te laten afkoelen.
Voor de witte chocolade botercrème
  1. Zie instructies hier.
Stel de taart samen
  1. Leg de donkerste cake op een taartkarton waar je de taart op wil presenteren.
  2. Smeer hier een dun laagje frambozenconfituur over en doe er vervolgens een goeie laag botercrème tussen. Doe zo verder met de andere 3 cakes.
  3. Tip: zorg ervoor dat de bovenste laag mooi egaal is aan de bovenkant (dat is meestal een onderkant van een taart). 
  4. Als alle cakes zijn gestapeld, smeer dan ook botercrème bovenop de taart en rondom rond. Ga als een echte plamuurder te werk en plamuur de gaten. De zijkanten strijk je goed af zodat je de taart er nog goed door ziet schijnen. Hier is het de bedoeling dat alle gaten zijn opgevuld. De kleuren komen later.
  5. Verdeel nu de botercrème in 3 delen die je elk een andere tint roze geeft (van donkerder naar lichter).
  6. Begin onderaan met de donkerste kleur te smeren, dan de lichtere kleur en de lichtste kleur bovenaan.
  7. Strijk rondomrond mooi glad met een spatel/smoother.
  8. Werk de onderkant van de cake af met sprinkels.
  9. Leg de overgebleven botercrème naast elkaar op een stuk vershoudsfolie en rol dit op. Steek dit nu in een spuitzak (ik gebruikte een spuitmondje 1M) en spuit toefjes op de bovenkant van de taart. Zo krijg je de 3 kleuren mooi verdeeld in de toefjes.

Bron: Geïnspireerd op het recept van de White cake van Pretty Simple Sweet