Zomerfruit is ongetwijfeld mijn favoriete fruit: nectarines, aardbeien, frambozen, abrikozen en kersen…Mmmmm… echt zo verslavend lekker allemaal! Dus wat is er beter dan zomerfruit? Juist ja, een zomerfruit moussetaart! 🙂

Voor zij die mij op Instagram volgen weten misschien dat ik een gelatine fobie heb :). Ik haat gelatine, gelatine haat mij! Ik kan er gewoon niet mee werken… is het omdat ik geen geduld heb? Of gewoon omdat ik in mijn vegetarische brein weet dat het niet veggie is? Anyhow, ik kies dan altijd voor agar agar (de vegetarische variant van gelatine). De grootste verschillen? Ik gebruik agar agar altijd in poedervorm, dat werkt vele handiger dan gelatine blaadjes. Agar agar wordt, in tegenstelling tot gelatine, al stijf bij kamertemperatuur. Dus treuzelen doe je best niet. Maar deze taart moest ik zowaar 2x maken, omdat ik de eerste keer mijn ongeduldige zelve was en niet wilde wachten tot het kokend potje fruit met agar agar wat was afgekoeld. Ik kiepte het meteen bij mijn koude ingrediënten waardoor de agar agar direct reageerde en ik plastiek-achtige brokken in mijn mousse kreeg. Arrrghhh… Geduld is in deze een héél schone deugd!

Gouden regel: wacht af tot je mengsel met agar niet meer heet aanvoelt! Hieronder beschrijf ik het in mijn instructies 😉 .

Deze taart is no bake (ideaal bij deze warme temperaturen) en werd gemaakt met Zùsto (mijn favoriete suikervervanger). De taart doet een beetje denken aan mijn eerder gemaakte aardbeienmousse taart. Maar dan dus net iets anders 😉 . Laat het smaken zou ik zo zeggen!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + min 4u in de koelkast
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Voedingswaarden (voor 1/12 taart of 75 g)

  • Koolhydraten = 28,8 g
  • Vetten = 22,2 g
  • Onverzadigde vetten = 15, 6g
  • Kcal = 339 kcal
  • Eiwitten = 4,6 g

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mixer
  • Keukenmachine/blender
  • Zeef
  • Mengkommen (3)
  • Rechthoekige bakvorm of ronde bakvorm van +/-22cm

Ingrediënten

Voor de korst
  • 225 g digestive koekjes (of mariakoekjes)
  • 120 g gesmolten boter
Voor de vulling
  • 100 g abrikozen (+ extra voor de afwerking)
  • 100 g nectarine (+ extra voor de afwerking)
  • 100 g frambozen (+ extra voor de afwerking)
  • 200 g roomkaas
  • 50 g Zùsto (of witte suiker)
  • 1 tl vanille extract
  • 225 ml volle room
  • 1 tl agar agar poeder

Instructies

Voor de korst
  1. Zet al je ingrediënten die je nodig hebt uit de koelkast. Zo kunnen deze alvast op kamertemperatuur komen.
  2. Vet een bakvorm in met boter.
  3. Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of blender.
  4. Smelt de boter op laag wattage in de magnetron.
  5. Roer de boter onder koekkruimels en stort in de vorm. Druk stevig op de bodem aan (met de achterkant van een lepel of met de onderkant van een glas). Zorg er ook voor dat je een rand maakt.
  6. Zet gedurende 30 min in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Voor de vulling
  1. Schil de nectarines en abrikozen en snij het fruit in stukjes. Pureer het fruit met een staafmixer of blender. Giet de fruitpuree door een zeef zodat de pitjes van de frambozen achterblijven. Vang de helft op in een steelpannetje en laat de rest apart in een kommetje staan.
  2. Doe bij het gemixte fruit in het steelpannetje 1 tl agar agar poeder en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Giet erna het mengsel uit in een ander kommetje zodat het lichtjes kan afkoelen (als je het in de steelpan laat staan duurt het veel langer). Giet dit pas bij de rest van het fruit als het mengsel niet meer heet heet is (laat zo’n 5 à 10 min staan).
  3. Klop de roomkaas zacht en doe er de Zùsto (of suiker) en vanille extract bij.
  4. In een aparte mengkom klop je de room stijf. Schep de room onder de roomkaas tot je een glad beslag krijgt.
  5. Giet nu heel voorzichtig het afgekoelde fruitmengsel bij het roomkaasmengsel.
  6. Haal de taartvorm uit de koelkast en stort er het beslag in. Strijk glad met een mes en laat min. 4u in de koelkast opstijven.
  7. Versier met fruit net voor het opdienen.
  8. Smakelijk!