Eigenlijk is dit italiaans recept amper een recept te noemen… Want veel hoef je er zelf niet voor te maken. De Affogato kan je heel sober houden of afwerken met een smaakje naar keuze. Deze geniale traktatie is de perfecte afsluiter van een barbecue of een lekker fris tussendoortje.
Het is eigenlijk niet veel meer dan een bolletje ijs met een shotje espresso over. Dat is de sobere versie van de Affogato. Maar ik heb het toch graag net ietsje rijkelijkers. Ik voeg er graag nog wat gezouten karamel aan toe (die ik dan wel weer zelf maak volgens dit recept). Want laat ons eerlijk zijn, met gezouten karamel wordt alles toch beter? En met chocolade ook natuurlijk… dus voeg er ook nog een vleugje chocolade aan toe voor een optimale smaaksensatie!
Hou je niet zo van gezouten karamel (who are you!? 🙂 ) of van chocolade (stel je voor!?), dan kan je ook nog opteren om deze affogato af te werken met slagroom, nootjes, speculoos kruimels, …
Het fijne aan de affogato is dat je hem perfect suikervrijer kan maken. Hoe dan?
- Schaf een pot suikervrijer vanille ijs aan. Ik vind deze van Delhaize echt top!
- De gezouten karamel kan je ook perfect suikervrij maken. Ik gebruik hier graag de 1 op 1 suikervervanger, Zùsto, voor. Dat werkt perfect. Gewoon de suiker in het recept vervanger door Zùsto en wedden dat niemand het verschil proeft?
- De pure chocolade kan je eveneens suikervrij kopen, maar ik kies meestal wel voor échte chocolade. Die heeft gewoon de beste smaak.
Affogato (suikervrijer)
Equipment
- Glas
- Ijsschep
Ingrediënten
- 1 bolletje (suikervrij) vanille ijs
- 1 espresso shot
- 2 tl (suikervrije) gezouten karamel volg dit recept: https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/
- Pure chocolade in stukjes of callets
Instructies
- Zet een tasje espresso en laat afkoelen (dit kan je versnellen door je kopje koffie in de koelkast te zetten).
- Schep een bolletje vanilleijs in een glas en giet er de afgekoelde espresso over. Werk af met smaak naar keuze: gezouten karamel, pure chocolade of beide.