Zoals jullie misschien al gelezen hebben bij het blogbericht van de speculaasjes, won ik enkele weken geleden op het werk het Bake Off boek. Er deden zo'n 30 collega's mee en niemand minder dan ikzelf ging met de hoofdprijs aan de haal. Ik beloofde alle deelnemers plechtig dat ik zeker iets uit het boek ging maken om uit te delen op het werk. Mijn woorden waren nog niet koud of de suggesties stroomden al binnen. Jochen wou zo graag die bokkenpootjes en toegegeven, die lust ik ook echt heel graag. Dus de keuze was snel gemaakt!

Ik ging er initieel van uit dat het een hele uitdaging ging zijn., maar niets was minder waar! Ik had me aan een soort macaron complexiteit verwacht, maar de bokkenpootjes zijn echt zo moeilijk niet. Ik koos wel niet voor de boterroom als vulling, maar ik ging voor chocoladeganache. Bij de boterroom stond er dat je de suikersiroop tot op 121 °C moest verwarmen. Seriously? 121 graden? Niet 120, maar 121 hè!? Aangezien ik enkel recepten maak die tot max. 120 graden moeten gewarmd worden (*rol met de ogen*) besloot ik maar om het mezelf niet te moeilijk te maken**. Dus chocoladeganache it was!

Die zondag toen ik de bokkenpootjes maakte had mijn zoontje een voetbalwedstrijd. Toen ik aan de kant van het veld stond te verkleumen besloot ik dat mijn man minstens even goed kon supporteren als ik en dat mijn aanwezigheid dus best gemist kon worden. Ik keerde wat vroeger terug naar huis met ons dochtertje om alvast, voor de mannen thuiskwamen, iets lekkers uit de oven te hebben getoverd. Terwijl Fatou zeer enthousiast in de kom de broyage (leg ik je hieronder wel uit ;)) zat te mengen (of noem het 'scheppen en rondstrooien' in haar geval), mixte ik het eiwit stijf. Het spuiten van de koekjes nam ik voor mijn rekening. En toen er amandelschilfers op de koekjes bestrooid mochten worden, deed Fatou er eentje terwijl ik er 20 afwerkte. Maar ach, het was zo gezellig! En oh, wat waren die bokkenpootjes overheerlijk!

**na enig opzoekwerk blijkt die temperatuur wel degelijk van cruciaal belang . Maar daar waag ik me voorlopig nog niet aan.

Algemeen

 • Bereidingstijd: 40min + 2 x 8 min in de oven (ik moest het in 2 x doen) + 1u voor het afkoelen van de chocolade ganache + 1u voor het opstijven van de koekjes (alvorens ze te kunnen opdienen)
 • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ 
 • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣  

Benodigdheden

 • Mengkom(men)
 • Spatel
 • Mixer
 • Weegschaal
 • Zeef
 • Bakpapier
 • Ovenplaat
 • Spuitzak 

Ingrediënten

Voor de koekjes
 • 200 g eiwit (= 6 à 7 eieren)
 • 120 g suiker
 • 300 g broyage (broyage is een mix van 1/2 amandelpoeder en 1/2 poedersuiker)
 • 30 g patisseriebloem
 • geschaafde amandelen
Voor de vulling
 • 250 g witte of melkchocolade
 • 125 ml volle room
Voor de afwerking
 • 300 g pure/zwarte chocolade

Instructies

Voor de koekjes
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Klop het eiwit samen met de suiker stijf (stijf als in: je moet de mengkom ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit eruit glijdt)
 3. Zeef in een andere mengkom de broyage (het amandelpoeder samen met de bloemsuiker) en meng er de gezeefde bloem onder. 
 4. Spatel het eiwit luchtig door het droge mengsel (dit doe je door grote bewegingen te maken met je spatel van boven naar onder).
 5. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 6. Schep het beslag in een spuitzak. Tip: doe een elastiekje op 4cm van de punt rond de spuitzak. Dit zorgt ervoor dat het beslag er niet uitloopt en op die manier heb je meer controle over de hoeveel beslag dat eruit komt. Gebruik je een spuitmond? Neem dan een gladde met een doorsnede van 1cm. Heb je zo geen spuitmond (zoals ik), knip dan de punt van de spuitzak zo dat je ongeveer een opening hebt van 1cm. 
 7. Spuit koekjes van ongeveer 8cm lang op het bakpapier. 
 8. Bestrooi de koekjes met amandelschijfjes.
 9. Bak de koekjes ongeveer 8 à 10 min (liefst worden ze niet te bruin).
 10. Laat de koekjes 5 min afkoelen op het bakpapier alvorens ze verder te laten afkoelen op een rooster. Opgepast: haal ze er heel voorzichtig af want ze kunnen plakken.
 11. Zorg ervoor dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voor je er vulling op spuit. 
Voor de vulling
 1. Hak de chocolade in kleine stukjes en zet ze in een hitte bestendige mengkom apart.
 2. Warm de room op in een steelpannetje.
 3. Als de room kookt, zet je het vuur af en giet dan de hete room over de chocoladestukjes. 
 4. Roer nu de chocolade onder de room tot de chocolade helemaal gesmolten is.
 5. Laat de ganache verder afkoelen in de koelkast (30 à 60 min). Als de ganache te lopend is, zal hij tussen de koekjes uitlopen. Zorg er dus voor dat hij vast genoeg is, maar niet té vast, want je moet hem nog uit een spuitzak kunnen spuiten. Is de ganache toch te hard geworden, warm hem dan zeer kort weer op in de microgolfoven.
 6. Als de ganache voldoende is afgekoeld, schep hem dan in een spuitzak (met spuitmond naar keuze). Gebruik eventueel opnieuw een elastiekje om de ganache wat tegen te houden. Spuit op elk koekje een laag ganache en dek af met een tweede koekje.
 7. Zet de koekjes terug in de frigo terwijl je de chocolade voor de afwerking tempereert (zie hieronder).
Voor de afwerking
 1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe hem in een microgolf bestendig potje.
 2. Zet de microgolf op lage wattage (360 W bijvoorbeeld) gedurende 1 min.
 3. Haal de pot uit de microgolf en roer de chocolade om met een spatel. De chocolade zal nog bijlange niet gesmolten zijn, maar het is belangrijk dat je dit geduldig aanpakt. De chocolade moet geleidelijk smelten zodat hij niet té warm wordt.
 4. Zet opnieuw de pot in de microgolfoven op laag wattage en verwarm opnieuw ong. 1 min. 
 5. Roer om.
 6. Ga zo door tot de chocolade ongeveer helemaal gesmolten is. Als er nog enkele kleine stukjes inzitten blijf je gewoon roeren tot alles gesmolten is.
 7. Erna kan je beginnen met de uiteinden van de koekjes in de chocolade te dompelen.
 8. Leg ze op bakpapier om af te koelen en laat ze verder afkoelen/opstijven in de koelkast. 

Bron: Recept 'Bokkenpootjes' uit het boek 'Bake Off Vlaanderen'