Mmmm... Brusselse wafels. Wat smaakt er beter op een winterse zondagnamiddag dan versgebakken Brusselse wafels? Liefst nog met een flinke toef slagroom en een warme kop koffie erbij. Voor Kerst deden we onszelf een wafelijzer cadeau. Ja écht, ik had dat niet! Ik ben zo één van die mensen die haar kasten liever leeg heeft dan te vol. Maar ja... het moest er ooit wel eens van komen natuurlijk 🙂 . En dus, met het pas gekochte wafelijzer op het aanrecht, belde ik mijn mama op voor het recept van mijn allerliefste Bonnemaman zaliger. Uiteraard is dit hét ultieme Brusselse wafel recept!

Ik begon al watertandend aan het deeg. Na een uur rijzen kon het  bakken beginnen! En toen, ja toen pas (!), had ik in de mot dat een wafelijzer dat je in de winkel koopt níet met bakplaten voor Brusselse wafels wordt verkocht (althans dat van ons toch niet). Het waren bakplaten voor huishoudwafels (uhu! Huis-houd-wafels, dat stond letterlijk in het boekje, bij ons noemen ze dat boterwafels of vanillewafels, maar volgens het Frifri boekje is de correcte term 'huishoudwafels'. Dat weten we dan ook weer 😉 ). Daar stond ik dan, met mijn mooi gerezen deeg en mijn wafelijzer met huishoudwafel-bakplaten. Dan maar zo de wafels bakken dachten we. En ja hoor... ze smaakten even lekker!!! Ze waren alleen een stukje kleiner dan een échte Brusselse wafel, maar dan aten we er zonder schroom gewoon twee 😉 . 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min voorbereiding + 1 u rijzen
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkommen
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Spatel
  • Wafelijzer met bakplaten voor Brusselse wafels (4x6)
  • Pollepel
  • Spuitzak en spuitmond (voor de slagroom eventueel)

Ingrediënten

Voor de wafels  (+/- 6 stuks)
  • 250 g patisseriebloem
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 15 g verse gist
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 375 ml melk (lauw)
  • snuifje zout
  • bloemsuiker (voor de afwerking)
Voor de slagroom
  • 100 ml volle room (min 35% vet, opklopbaar)
  • 1 el bloemsuiker (of naar smaak toe te voegen als je dit te weinig vindt)

Instructies

Voor de wafels
  1. Meng de bloem met de lauwe melk, vanillesuiker en het snuifje zout.
  2. Splits de eieren, doe het eigeel bij het beslag en hou het eiwit apart.
  3. Voeg de boter (in stukjes gesneden) toe aan het beslag.
  4. Meng nu de gist eronder.
  5. Klop het eiwit stijf en meng dit luchtig met een spatel onder het beslag.
  6. Dek de mengkom af met een propere keukenhanddoek.
  7. Laat 1 u rijzen.
  8. Vet de eerste keer de bakplaten van het wafelijzer in en wacht tot het wafelijzer voldoende warm is.
  9. Giet met een pollepel het beslag in de vorm.
  10. Als de wafels goud/bruin zijn, zijn ze klaar.
  11. Een wafel smaakt heerlijk met bloemsuiker of met slagroom!
Voor de slagroom
  1. Klop de room samen met de bloemsuiker stijf tot slagroom.
  2. Doe de slagroom in een spuitzak met een spuitmondje en spuit de slagroom op de wafel (of je kan ook de slagroom met een mes op de wafel smeren)

Bron: uit de persoonlijke receptencollectie van mijn Bonnemaman.