Voor Kerst kreeg ik van mijn man een keukenschort met het Tartes Yaya logo op! Hij ziet er super leuk uit en zo dacht mijn dochter er duidelijk ook over 🙂 .

Mijn man was bang dat de schort niet op tijd geleverd zou worden en kocht ook nog een Cakepop bakplaat. Toen ik deze uitpakte wilde ik dat natuurlijk meteen testen. Ik had nog nooit cakepops gemaakt... wel had ik al eens gezocht hoe dit moest, maar het leek me zo'n geklieder (als je geen cakepop bakplaat hebt toch). Ik raad iedereen aan om hier gewoon in te investeren. Het is ook een ideale activiteit om op een druilerige dag (zoals elke dag in december bijvoorbeeld...) met de kindjes te maken. Als je een andere activiteit met de kinderen wil doen, ben je makkelijk meer geld kwijt dan een cakepop bakplaat van 20 euro 😉 . Uiteraard is dit ook zonder kinderen een prettige bezigheid 😉 .

Ik was eerlijk gezegd aangenaam verrast over de smaak. Het is tenslotte 'gewoon' een cakeje op een stokje met chocolade rond. Maar het was simpelweg heerlijk! De chocolade wordt bij het afkoelen opnieuw krokant... mmm... 

Algemeen

  • Bereidingstijd: Voorbereiding: 20 min + 15 min bakken + 20 min afwerking. 
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Mixer
  • Spatels
  • Cakepop bakplaat
  • Cakepop stokjes
  • Eierdoos (of eierdozen, afhankelijk van hoeveel cakepops je wil maken)
  • Mes
  • Microgolf bestendig potje

Ingrediënten (voor +/- 15 cakepops)

Voor de cakejes
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 el melk
Voor de afwerking
  • 200 g chocolade (pure, melk of witte chocolade)
  • gekleurde suikerspikkels / gehakte nootjes / geraspte kokos / ... (naar smaak te kiezen)

Instructies

Voor de cakejes
  1. Vet de cakepop bakvorm in langs beide kanten en bestrooi met bloem.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Snij de boter in stukjes en mix deze totdat ze helemaal zacht is. 
  4. Voeg er de suiker en de vanillesuiker aan toe en mix tot alles goed is opgenomen. 
  5. Doe er de eieren bij en mix verder.
  6. Voeg de bloem toe en tot slot de melk. 
  7. Mix tot alles goed is gemengd (niet te lang want dan worden de cakejes droger).
  8. Schep met behulp van 2 koffielepels balletjes deeg in de onderste helft (die zonder de gaatjes) van de cakepop bakplaat. De helft mag volledig gevuld zijn met deeg. Het deeg zal tijdens het bakken rijzen en de bovenste helft vullen.
  9. Bak de cakjes +/- 15 min (mijn oven had maar 12 min nodig). Je kan er na 12 min eens in prikken met een brochette stokje of een tandenstoker (langs het gat in de vorm), zo weet je of de cakejes genoeg gebakken zijn. Bij mij kwam er altijd wat deeg door het gat in de vorm. Dan wist ik dat ze voldoende gerezen waren.
  10. Laat ze 10 min in de vorm afkoelen vooraleer je ze uit de vorm haalt om verder af te koelen op een rooster.
Voor de afwerking 
  1. Als de cake balletjes volledig zijn afgekoeld, snij er dan het randje af; 
  2. Snij de chocolade in kleine stukjes (1 cm op 1 cm) en smelt de chocolade in de microgolfoven (in een daarvoor bestemd potje). Smelt de chocolade beetje bij beetje. Dit doe je door het potje steeds 30s in de microgolfoven te plaatsen op een laag wattage (bv 600 watt). Dan roer je eens in het potje en plaats je het terug in de microgolfoven. Ga zo door tot bijna alle chocolade gesmolten is. Als bijna alles gesmolten is, roer dan verder tot de kleinste stukjes ook gesmolten zijn. 
  3. Dip nu een cakepopstokje in de chocolade en prik dit in het midden van een cake balletje.
  4. Plaats de cakeballetjes omgekeerd in een eierdoosje en zet ze 15 min in de frigo (zodat de chocolade kan stollen en de stokjes stevig in de cakejes zitten).
  5. Daarna neem je de cakepops weer uit de frigo en kan je ze in de gesmolten chocolade draaien. Maar pas op dat de balletjes niet van het stokje vallen! Als je denkt dat het te riskant is, giet dan met een lepel de chocolade over het cakeballetje (zo deed ik het).
  6. Dan komt the tricky part: nu moet je zorgen dat de cakepops rechtop blijven staan... je kan dit op verschillende manieren doen:
    1. Vul een glas met rijst en zet hier de cakepops in --> per glas kan je zo'n 3 cakepops kwijt.
    2. Draai een eierdoos ondersteboven en prik in elk eivak een gaatje. 'Hang' de cakepops erin.
    3. Creëer eigenhandig een opstelling (en deel dat idee met mij 🙂 want ik heb hier ook mee liggen sukkelen)
  7. Nadat je er de chocolade rond hebt gedaan, kan je nog verder afwerken met spikkels, geraspte kokos, gehakte nootjes, ...
  8. Laat de cakepops nog zeker 1u opstijven in de frigo voor je ze serveert.