Ik weet niet waarom maar ik zie echt constant chocolate chip cookies voorbijkomen op mijn instagram feed. Het moment van het jaar misschien? Of begint Instagram nu ook al mijn gedachten te lezen? En toen zag ik deze van Cafe Delites en kon ik er niet aan weerstaan. Het waren geen 'platte vijgen' zoals je ze zo vaak tegenkomt, maar koekjes met 'body'. 10 minuten voorbereiding en 10 minuten bakken, beloofde het recept. Handig voor een busy mama als ikzelf! En al helemaal omdat het weekend eivol zat met allerhande activiteiten voor mijn zoontje (voetbal, zwemmen en 2 verjaardagsfeestjes van vriendjes) en mijn man het hele weekend moest werken. Toen een andere mama voorstelde om Ilyas mee naar huis te brengen van verjaardagsfeestje nummer 2, ging ik maar al te graag in op haar voorstel en besloot ondertussen met mijn dochtertje deze koekjes te bakken. Zij smulde meer van de chocolade die ik in stukjes hakte dan echt te helpen. Bij het proeven achteraf was ze dan weer wel zeer behulpzaam :). 

Op het einde van het recept van Cafe Delites stond, met enige dreiging, dat aanpassingen aan het zeer zorgvuldig geteste recept 'at your own risk' waren. Daarom besloot ik voor één keer het recept VOLLEDIG te volgen: met een meer dan bevredigend resultaat tot gevolg! Deze koekjes zijn iets of wat krokant langs de buitenkant en heerlijk chewy binnenin. Echt een koekje om je ogen even te sluiten en bij weg te dromen... vooral na een druk weekend als de kindjes in bed liggen ;).

Kleine kanttekening: ik moest ze wel 2x maken. De eerste keer gebruikte ik natriumbicarbonaat ipv bakpoeder en zakten de koekjes in elkaar eens ze uit de oven kwamen: platte vijgen dus... *zucht*. Toen realiseerde ik me dat baking soda wel bakpoeder moest zijn en dus geen natriumbicarbonaat (deuh!), en dus bakte ik ze snel opnieuw. Die 'snel' mag je zeer letterlijk nemen want in 10min had ik alweer een bakplaat klaargemaakt om in de oven te zetten. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min voorbereiding + 10 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣  

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Lepel
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Ovenplaat

Ingrediënten

  • 125 g boter
  • 150 g lichtbruine suiker (kandijsuiker of kinnekessuiker genoemd)
  • 50 g witte suiker
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 tl vanille extract
  • 1 ei
  • 230 g patisseriebloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/3 tl zout
  • 130 g melkchocolade (in stukjes)

Instructies

  1. Smelt de boter gedurende 1 min in de microgolfoven.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C.
  3. Doe de half gesmolten boter in een mengkom en voeg er de lichtbruine suiker en de witte suiker aan toe.
  4. Mix het geheel zodat je een glad beslag krijgt.
  5. Voeg er nu de ahornsiroop, het ei en het vanille extract aan toe.
  6. Mix alles nog eens door elkaar. 
  7. Doe er de patisseriebloem, het bakpoeder en het zout bij.
  8. Mix totdat alles goed gemengd is.
  9. Hak nu de chocolade in stukjes (0,5 cm op 0,5 cm). Doe dit met een groot mes, dat werkt gemakkelijker.
  10. Roer met een lepel 3/4de van de chocoladestukjes onder het beslag.
  11. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  12. Schep kleine balletjes beslag op het bakpapier en druk er nog enkele stukjes chocolade in. Tip: druk de balletjes niet plat, bij het warmen in de oven zullen ze sowieso uitzakken. Let er dus ook op dat je genoeg afstand laat tussen de balletjes anders krijg je 1 grote koek (wat zeker even lekker is, maar misschien nogal onhandig :))
  13. Plaats de ovenplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 10 min (zorg ervoor dat ze niet té bruin worden, anders zullen ze binnenin niet meer zo zacht zijn).
  14. De koekjes rijzen tijdens het bakken in de oven. Het is normaal dat ze, eens uit de oven, wat aan volume verliezen. 
  15. Laat de koekjes eerst zo'n 10 min afkoelen op de ovenplaat alvorens ze op een afkoelrooster te verplaatsen. Als ze net uit de oven komen, lijkt het of de koekjes uiteen zullen vallen omdat ze zo zacht zijn. Maar ze worden nog harder als ze afgekoeld zijn. 
  16. Na 30 min zijn ze zeker prima om te proeven (als je zo lang kan wachten ;)). 

Bron: Recept van Cafe Delites 'easy soft chewy chocolate chip cookies'