Zo ongeveer 3 keer per jaar kom ik met enkele ex-collega’s samen voor een baknamiddag. Er wordt wat afgekletst, veel lekkers geproefd (ah ja!) en uiteraard gabakken! Veerle, Peter, Myriam (van de geweldige foodblog Hap & Tap) en ik gaan dan in de weken voordien op zoek naar een fotogeniek recept dat we die bewuste namiddag zullen maken. We proberen, en dat is niet altijd makkelijk, op zoek te gaan naar een haalbaar, niet al te uitdagend recept. Vorige keer maakten we deze chocolade pindakaas taart. Deze keer kwamen we op het idee deze chocolade cannoli’s uit te proberen.

Het weekend ervoor kreeg ik van David Van Acker (2019 – chocolatier van het jaar Vlaanderen en ook chocolatier bij Patisserie Zuut) 2 tabletten pure chocolade gemaakt met Zùsto (suikervervanger). En daar moest ik wat mee doen natuurlijk! Toen er met mijn ex-collega’s gebakt ging worden, nam ik mijn repen Zùsto chocolade mee.

Myriam, die zowat alle mogelijke bakbenodigdheden in huis heeft, bracht de cannoli vormen mee. Peter en Veerle maakten het ricotta beslag en Myriam en ik maakten de cannoli’s. Het was wat zoeken om de juiste grootte van het deeg uit te snijden en de juiste dikte van deeg te vinden. Maar na de 3de cannoli hadden we het onder de knie en konden we deze prachtige gebakjes afwerken. Buiten dat ze er heel leuk uitzien waren ze over-heerlijk!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + 15 min baktijd
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • 2 Mengkommen
  • Cannoli vormen
  • Weegschaal
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje
  • Bakpapier

Ingrediënten – voor 12 cannoli’s

Voor de Cannoli’s
  • 260 g bloem
  • 100 g Zùsto (of witte suiker)
  • 50 g cacaopoeder (ongezoet)
  • Snuifje zout
  • 60 g boter of Shortening
  • 2 eieren (lichtjes opgeklopt)
  • 60 ml melk
  • 2 el honing
Voor de vulling
  • 325 g ricotta
  • 55 g Zùsto (of witte suiker)
  • 4 tl cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 tl vanille extract
  • ½ tl fijn geraspte sinaasappelschil
  • 45 g In kleine stukjes gehakte pure chocolade
Voor de afwerking
  • 200 g pure chocolade
  • Een flink hand ongezouten pistache noten

Instructies

Voor de Cannoli’s
  1. Doe de bloem samen met de Zùsto, het cacaopoeder en het zout in een mengkom (of de mengkom van een keukenrobot).
  2. Voeg er de boter aan toe en laat kneden tot een korrelig deeg.
  3. In een andere mengkom, klop je de eieren los en voeg er de melk en honing aan toe. 
  4. Voeg het eierenmengsel bij het bloemmengsel en laat kneden tot je een stevige bal hebt.
  5. Is het deeg nog te kleverig? Voeg er dan een soeplepel bloem aan toe (werk steeds met kleine beetjes, anders kan het deeg ineens weer te droog/korrelig worden).
  6. Rol het deeg uit op het aanrecht. Om te voorkomen dat het blijft kleven kan je het aanrecht een beetje bestuiven met cacao. Snij er vierkanten van 10x10cm uit en rol ze diagonaal rond een ingevette cannoli vorm.
  7. Bak in de oven gedurende 10 à 12 min.
  8. Laat ze volledig afkoelen.
Voor de vulling
  1. Doe de ricotta samen met de suiker, het cacaopoeder, vanille extract en de sinaasappelschil in een mengkom. Mix tot een glad beslag.
  2. Roer er de chocolade stukjes onder.
  3. Doe het spuitmondje in een spuitzak (neem er ééntje dat niet te nauw is, anders blokkeren de stukjes chocolade het spuitmondje) en vul met het beslag.
  4. Leg in de koelkast terwijl je de cannoli’s maakt.
Voor de afwerking
  1. Hak de noten in fijne stukjes – zet apart.
  2. Smelt de chocolade au bain marie en dompel er de randen van de afgekoelde cannoli’s in.
  3. Strooi er stukjes pistache noot over.
  4. Laat de chocolade op de cannoli’s afkoelen (je kan bakpapier gebruiken om ze even op te laten rusten).
  5. Haal de spuitzak uit de koelkast en spuit de cannoli’s rijkelijk vol met het ricotta beslag.
  6. Smakelijk!

Bron: Recept van de chocolate cannoli’s.