Ooooh wat had ik hier al zo lang zin in! Een lekkere chocoladetruffel met hazelnotenpraliné! Waarschijnlijk had ik die zin gekregen omdat we net op school kerstrozen besteld hadden en ik me afvroeg, wat er eigenlijk mis is met die typische wafeltjes of truffels!? Want eerlijk? Ik verkies truffels boven kerstrozen 🙂 .

Chocolade praliné truffels

Dus na de kerstrozen kon ik niet anders dan ze zelf te maken!? Ik wilde niet de klassieke truffels met ganache, ik wou en zou de chocoladetruffels met hazelnotenpraliné maken.

Die hazelnotenpraliné bleek eigenlijk helemaal niet zo omslachtig te zijn als ik initieel dacht. Ik maakte hem met Zùsto zodat die suikers naar beneden gingen. Ter info: Zùsto kan je tegenwoordig bij Colruyt vinden of je kan hem ook online bestellen. Dat kan hier.

Voor de afwerking van de chocolade truffels kan je kiezen voor ongezoet cacaopoeder of chocoladeschilfers. De chocoladeschilfers maak je heel gemakkelijk zelf door met een schiller de chocolade af te schrapen (zo krijg je dus chocoladekrullen).

Chocolade praliné truffels

Mijn bakproject bleek nogal veel truffels te produceren (40 om precies te zijn!?) Dat vroeg om uitgedeeld te worden! Zo ging ik er bij mijn schoonmoeder brengen en ook bij mijn broer kreeg een portie (we bleven buiten staan, want ja, Corona…). Met dat bezoekeje hadden we ineens ook onze (lekkere!) nieuwjaarswensen in een leuk potje gestoken. En wat is leuker dan het nieuwe jaar te starten met overheerlijke truffels?

Ik maakte eerder ook slagroomtruffels. Dat recept vind je hier.

Chocolade praliné truffels

Chocoladetruffels met hazelnotenpraliné

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Nagerecht
Porties 40 stuks
calorieën 90 kcal

Equipment

  • Steelpan
  • bakpapier
  • Hakmolentje/blender
  • Magnetron bestendig potje
  • Spuitzak

Ingrediënten
  

Voor de hazelnotenpraliné

  • 100 g hazelnoten
  • 100 g Zùsto
  • 50 ml water

Voor de vulling

  • 75 g hazelnotenpraliné zie recept hierboven
  • 50 g roomboter of harde margarine
  • 200 g melkchocolade

Voor de afwerking

  • 250 g melkchocolade in gelijke stukjes
  • cacoapoeder of melkchocoladeschilfers voorde afwerking

Instructies
 

Voor de hazelnotenpraliné

  • Leg alvast bakpapier op een overschaal.
  • Doe de Zùsto samen met het water in een steelpannetje verwarm op middel-hoog vuur. Roer niet in de pan! Wanneer het begint te koken, blijf dan in de buurt. Van zodra het donkerder begint te kleuren en een diep goud-bruine kleur krijgt, voeg je er de hazelnoten aan toe. Roer snel de hazelnoten onder de karamel.
  • Stort de massa uit op het bakpapier en laat 20 minuten afkoelen.
  • Breek de hazelnotenkaramel in stukken en hak fijn met een hakmolen of blender. Blijf mixen tot je een smeerbare massa krijgt. Dit is de hazelnotenpraliné. Je kan hem gerust enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten (confituur)potje.

Voor de vulling

  • Bekleed een schotel/schaal met bakpapier en zet aan de kant (hier spuiten we straks de vulling op).
  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt op laag wattage in de magnetron (600 W). Doe dit met intervallen van 30s waar je tussen elk interval de chocolade omroert. Na enkele keren zal bijna alle chocolade gesmolten zijn. Blijf dan gewoon roeren zodat ook de laatste stukjes chocolade wegsmelten door de warmte van de rest. Zet even opzij.
  • Mix de boter samen met de hazelnotenpraliné tot een gladde massa. Doe er vervolgens de gesmolten chocolade bij en mix verder tot een glad beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip er de punt af zodat je een opening krijgt van +/- 1 cm.
  • Spuit nu de vulling in worstjes op het bakpapier. Ik maakte worstjes van zo'n 3 cm lang (ze wogen +/- 8g. Laat gedurende minstens 1u in de koelkast opstijven.

Voor de afwerking

  • Smelt de chocolade voor de vulling op gelijkaardige manier als hierboven beschreven. Zet opzij.
  • Doe een flinke bodem cacao in een diep bord. Zet aan de kant.
  • Haal de worstje uit de koelkast en prik er ééntje op een satéprikker of op een cakeprikker. Dompel hem onder in de gesmolten chocolade. En haal dan voorzichtig het worstje van de prikker met behulp van een vork en laat het in de cacao rollen. Laat het worstje er even liggen terwijl je ondertussen andere worstjes onderdompelt en in de cacao laat rollen. Na enkele minuten haal je de worstjes uit de cacao en leg ze op een met bakpapier bekleed bord. Zet in de koelkast om verder op te stijven.
  • Laat nog 1 u in de koelkast staan alvorens te serveren. Smakelijk!

Notities

Per chocolade praliné truffel:
Kcal.  
Vet    
Verz.vet
Eiwit 
Koolhydr 
Vezels
90      
6,3 g   
3,1 g
1,3 g   
6,1 g
1,2 g
Trefwoord chocolade, praliné, Truffel