Madeleines… ze zijn zo lekker! Mijn madeleine bakvorm lag al veel te lang onberoerd in mijn kast. Hij schreeuwde me al enkele weken toe dat ik mezelf niet langer kon bedwingen en een nieuw madeleines recept moest uitproberen. Namelijk: madeleines met frambozen afgetopt met ruby chocolade en pistachenoten.

Als je je afvraagt wat in godsnaam Ruby chocolade is, dan verwijs ik je graag door naar mijn post van de cupcakes met Ruby chocoladefrosting of die van de amandel kokostaart. Deze maakte ik voor mijn dochtertje haar 6de verjaardag maakte.

De smaak van de ruby chocolade in combinatie met de citroen en de frambozen in de madeleines is echt ge-wel-dig! Heb je geen ruby chocolade? Dan zou ik hem enkel durven vervangen door witte chocolade. Maar eerlijk, deze madeleines zijn echt de moeite om een pakje ruby chocolade aan te schaffen!

Lekker eenvoudig en mega lekker! Ik krijg er alweer zin in bij het zien van deze foto’s! Zegt dat niet genoeg?

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 10 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Voedingswaarden (voor 25 g beslag)

  • Koolhydraten = 8 kh
  • Vetten = 8,5 g
  • Verzadigde vetten = 4,3 g
  • Kcal = 123 kcal
  • Eiwitten = 2,3 g

Benodigdheden

  • Madeleine bakvorm
  • Mengkommen
  • Mixer
  • Weegschaal

Ingrediënten

Voor de madeleines
  • 100 g boter
  • 100 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 75 g Zùsto
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • Zeste van 1 citroen
  • 50 g frambozen (vers of diepgevroren)
Voor de afwerking
  • 100 g ruby chocolade
  • 30 g ongezouten pistachenoten (fijngehakt)

Instructies

Voor de madeleines
  1. Smelt de margarine op het vuur terwijl je af en toe goed roert. De margarine zal belletjes krijgen en stilaan donkerder kleuren. Dit duurt wel eventjes. Laat de margarine verder borrelen tot hij een goud bruin kleurtje krijgt en naar nootjes ruikt. Giet hem over in een kommetje en laat grotendeels afkoelen.
  2. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en het zout in een mengkom.
  3. Neem en andere mengkom en mix hier de eieren in los. Voeg er beetje bij beetje de Zùsto aan toe. Doe er het vanille extract en de gesmolten boter bij. Voeg als laatste de citroenzeste toe.
  4.  Spatel het bloemmengsel onder het eimengsel. En zet het beslag nog 1 u in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de madeleine bakvorm in met margarine of bakspray.
  6. Lepel hoopjes beslag in de vormpjes (+/- 25 g beslag per madeleine) en duw er 1 of 2 frambozen in. Zijn de frambozen groot en dik? Snij ze dan in 2.
  7. Bak de madeleines 10 à 12 min. in de oven tot ze goudbruin kleuren.
  8. Laat ze volledig afkoelen voor je ze versiert.
Voor de afwerking
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes (indien je geen callets gebruikt) en smelt deze in een magnetron bestendig potje op laag wattage (600 W) met tussenpozen van 30 seconden. Roer telkens kort om en warm nog eens 30 s op. Doe zo verder tot bijna alle chocolade gesmolten is. Blijf dan roeren tot ook het laatste beetje chocolade volledig wegsmelt.
  2. Dompel de zijkant van een madeleine in de chocolade en bestrooi met nootjes.
  3. Laat verder afkoelen op bakpapier. Je kan het afkoelingsproces versnellen door de madeleines even in de koelkast te zetten.