Een wafeltje smaakt altijd! Ik had er al lang eens zin in, en ok het is niet meteen een zomers recept, maar who cares!? Het moest een ‘gezondere’ variant op de klassieke vanille wafels worden en zo maakte ik deze Havermout bewaarwafels (suikervrij).

Deels, baseerde ik me deels op het klassieke recept van de vanillewafels, maar verving de helft van de patisseriebloem door havermout. Initieel had ik het idee om er 100% havermout wafels van te maken. Ik deed de test door de helft van mijn beslag met enkel havermout te maken en voor de andere helft deed ik 50/50. Ik had al een donkerbruin vermoeden dat pure havermout aan het wafelijzer zou blijven kleven en of ik gelijk had! 🙂 Ik vond ze qua smaak overheerlijk (ik at de brokkelende wafel met veel smaak op, en misschien had ik er nog een 2de ook 😉 ), maar helaas kwamen ze dus niet heelhuids uit het wafelijzer.

Het beslag waar ik 50% havermout gebruikte en 50% patisseriebloem leverde wel een échte (niet brokkelende) wafel op! Hoera dus! De havermout laat een beetje ‘beet’ achter en dat geeft een ‘gewone’ wafel toch net dat ietsje meer. De boter liet ik achterwege en ik gebruikte vloeibare margarine als vetstof. Vloeibare margarine zit in een knijpfles en gebruik je dus als vetstof in je pan bijvoorbeeld. Het bevat massa’s minder (verzadigde) vetten, en is daarom ook een beter keuze dan boter of harde margarine (= margarine in een wikkel, zoals solo).

Havermout bewaarwafels

Als zoetstof koos ik voor mijn favoriet: Zùsto natuurlijk! Zùsto maakt het zo ontzettend makkelijk om suikervrij te bakken. Doordat je Zùsto 1 op 1 kan vervangen (100 g suiker = 100 g Zùsto) heb je dus het volume van suiker (wat je vaak nodig hebt in een recept). De smaakt is niet chemisch en ik durf ervoor te wedden dat je er iedereen mee kan foppen. Wedden dat ze het niet proeven?

Havermout bewaarwafels

Havermout bewaarwafels (suikervrij)

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Lactosevrij
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 min
Gang Tussendoortje
Porties 22 wafeltjes
calorieën 102 kcal

Equipment

  • Mengkom
  • Wafelijzer

Ingrediënten
  

  • 125 g havermout
  • 125 g patisseriebloem
  • 135 g Zùsto
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 180 g vloeibare margarine (uit een knijpfles)
  • Snufje zout
  • 2 tl vanille extract

Instructies
 

  • Doe de havermout in een blender en blend tot meel. Doe de havermeel samen met de patisseriebloem, de Zùsto en het bakpoeder in een mengkom.
  • Voeg er één voor één de eitjes aan toe terwijl je tussen elke toevoeging mixt.
  • Als de eieren goed zijn opgenomen voeg er dan de margarine aan toe, het zout alsook het vanille extract. Mix nog kort tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Laat het beslag 1 u in de koelkast rusten.
  • Warm het wafelijzer op volgende de instructies van je machine. Neem 30 g beslag en bak de wafeltjes goudbruin. Ik meet die 30 g af door het beslag in een apart kommetje te doen (ik neem dan 2 kommetjes waar ik beslag in afweeg en schep dit dan met een pottenlikker over in het wafelijzer). Wees voorzichtig als je de wafeltjes uit je wafelijzer haalt.
    Tip: Wil je niet afwegen? Geen probleem, maar maak de wafeltjes zeker niet te groot. Ze breken nogal makkelijk als je ze uit het wafelijzer neemt (gebruik hiervoor een vork, of nog beter een wafelvork). 
  • Laat ze afkoelen op een afkoelrooster.

Notities

Per wafeltje van 30 g beslag:
Koolhydraten = 7 g
Kcal = 102 g
Vet = 6,6 g
Verz. vet = 0,9 g
Eiwit = 2,1 g
Vezels = 1,6 g
Trefwoord cottage cheese wafels, havermout, Zùsto