Homemade Melo-cakes

Na de Homemade Raffaello's van vorige week, is het nu tijd voor de homemade Melo-cakes!

Vorig weekend gingen we met de hele familie een weekendje naar de Ardennen. Het was mijn mama die het initiatief nam en ik wou natuurlijk iets voor haar meenemen. Ze is verzot op Melo-cakes (dat is nog zacht uitgedrukt). Als ze een doos krijgt (want kopen doet ze zelden, ze kent het gevaar 🙂 ), mag je niet knipperen met je ogen of ze zijn plotsklaps verdwenen. Dus kon ik haar niet beter verrassen dan met zelfgemaakte Melo-cakes.

Ik zou liegen als ik niet zou durven toegeven dat ik erop gevloekt heb. Zoals wel vaker dacht ik ook nu, ik maak snel nog wat Melo-cakes. Die snel, had ik fout ingeschat. Melo-cakes maak je niet snel, want je moet het in verschillende stappen doen. Eerst de zandkoekjes, dan de schuimpjes en uiteindelijk de chocolade over de cakejes gieten. Elke stap is niet veel werk, maar aangezien je alles moet laten afkoelen, ben je met het hele proces wel even zoet.

Maar het is zoooo de moeite waard. Dat beloof ik op mijn communiezieltje! De commentaren waren lo-vend! Er werd zelfs gezegd 'beter dan de originele', zegt dat niet genoeg?

Algemeen

  • Bereidingstijd: Reken in totaal een halve dag werk, weliswaar met tussenpozen waar je nog tijd hebt voor wat anders. Elke stap neemt ongeveer 15min in beslag, maar je moet ook steeds bakken en laten afkoelen. Hou daar rekening mee.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Deegrol
  • Vershoudfolie
  • Rooster (om af te koelen)
  • Spuitzak (of met een diepvrieszakje lukt het ook)
  • Stoomoven of stoompot (een stoommandje is volgens mij wat onhandig)

Ingrediënten (+/-20 Melo-cakes)

Voor de koekjes
  • 150 g bloem
  • 90 g boter (kamertemperatuur)
  • 1 eidooier
  • 40 g witte suiker
Voor de schuimpjes en chocolade
  • 4 el witte suiker
  • 3 eiwitten
  • 1 el maïszetmeel (bv Maïzena)
  • 300 g chocolade (melk, wit of puur, naar smaak te kiezen)
  • Optioneel: bresiliennenootjes voor de afwerking

Instructies

Voor de koekjes
  1. Meng de bloem, de eidooier en de suiker in een kom. Doe er de boter in stukjes bij.
  2. Kneed met je handen tot je een homogeen deeg krijgt.
  3. Maak er een bal van en laat het deeg gedurende min 1 u rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Bestrooi het aanrecht overvloedig met bloem en rol het deeg uit.
  6. Steek er rondjes uit (ik gebruikte een omgekeerd eidopje).
  7. Bak de koekjes gedurende +/- 15 min in de oven tot ze goudbruin zijn.
  8. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Voor de schuimpjes en chocolade
  1. Klop de eiwitten samen met de suiker stijf. Voeg er als laatste het maïszetmeel aan toe en klop nog eventjes verder.
  2. Leg bakpapier in de stoompot/stoommandje of stoomplaat van je stoomoven.
  3. Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak en knip er de punt af (of in een diepvrieszakje waar je een hoekje van afknipt).
  4. Spuit torentjes eiwit op het bakpapier (de grootte van een koekje).
  5. Gebruik je een stoompot/stoommandje? Zet dan een pot met een klein laagje water op een middelhoog vuur. Wanneer er stoom begint uit te komen, plaats dan het stoommandje/stoompot erin en dek af gedurende 8 à 10 min.
  6. Gebruik je een stoomoven? Verwarm deze dan voor op 80°C en bak de torentjes 8 à 10 min.
  7. Schrik niet: de torentjes zullen opkomen tijdens het stomen maar deze zakken weer in van zodra ze zijn afgekoeld. Door het stomen worden ze stevig.
  8. Schik de torentjes op de koekjes.
  9. Doe de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de microgolfoven (als je voor het laatste opteert, doe dit dan geleidelijk. Steeds met intervallen van 30s op zo'n 600W). Als je een vinger in de chocolade dompelt, mag deze niet heet aanvoelen. Het moet lichaamstemperatuur zijn.
  10. Schik de Melo-cakes op een rooster met een bord onder. Giet, met behulp van een eetlepel, de chocolade over de cakes. Doe dit overvloedig zodat ze volledig bedekt zijn. Strooi er eventueel nog wat bresiliennenootjes over.
  11. Zet de Melo-cakes achteraf nog even in de koelkast zodat de chocolade kan afkoelen.

Bron: Recept Mellowcakes van VTM koken