Ik wou en ik zou een karamel fudge maken dit weekend. Vastberaden begon ik eraan. We hadden nog een blik gecondenseerde melk dat net een week vervallen was (maar ach, die vervaldatums dat is toch zo 2000), dus ik moest zelfs niet meer naar de winkel. Hoe makkelijk kon het zijn!  Maar helaas... niets was minder waar. Ik merkte het eigenlijk al bij het koken, het bleef nét iets te vloeibaar. Ik bleef positief en dacht dat een nachtje in de frigo mijn pasgemaakte fudge wel goed zou doen. Beetje opstijven enzo, en morgen lekker smullen. Maar ook dat was fout gedacht! 's Ochtends was hij nog even vloeibaar en dus onmogelijk in stukken te snijden. 

Gefrustreerd begon ik het internet af te struinen naar andere recepten, geen één die identiek dezelfde samenstelling hanteerde. Niet getreurd, ik zou er wel wat op vinden en ik ging naar de winkel voor, jawel, gecondenseerde melk. Maar daar in de rekken geraakte ik nog meer in de war. Geëvaporeerde melk (niet gesuikerd) of gecondenseerde melk (gesuikerd) stonden naast elkaar. Wélke moest ik nemen? Ik wist dat ik het de dag voordien met de ongesuikerde variant probeerde, met het gekende resultaat tot gevolg. Op zo'n moment is google je beste vriend! Daar, nog steeds voor het rek met de melk, ontdekte ik dat geëvaporeerde melk (ongesuikerd) en gecondenseerde melk (gesuikerd) NIET hetzelfde zijn. Ik bespaar jullie de technische details, maar de gesuikerde is dikker en geler dan de ongesuikerde. Kortom: de gesuikerde heb je nodig voor fudge! *zucht* Waarom staat dit belangrijke detail niet gewoon duidelijk vermeldt in al die recepten? Bij deze zijn jullie mee op de hoogte en dit wetende is fudge maken niet zo moeilijk hoor ;).

Algemeen

  • Bereidingstijd: 35min voorbereiding + 2u afkoelen
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣  
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ (als je de juiste gecondenseerde melk kiest, is het best makkelijk ;))

Benodigdheden

  • Kookpot/steelpan
  • Houten lepel
  • Bakpapier
  • Vorm (ik gebruikte één van 20cm - 13cm)

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk +/- 390g (gesuikerde)
  • 150g licht bruine suiker (of ook licht bruine bastardsuiker genoemd)
  • 125g boter
  • 1el vanille extract

Instructies

Belangrijk voorafje: blijf gedurende het hele proces aan het vuur staan en blijf continu roeren.

  • Doe de gecondenseerde melk samen met de suiker in een steelpannetje (dat wel groot genoeg is, ééns het mengsel begint te koken verdubbelt het volume).
  • Zet eerst op een zacht vuurtje en blijf roeren.
  • Voeg de boter toe.
  • Wanneer de suiker en de boter gesmolten zijn, verhoog dan het vuur en blijf steeds roeren. 
  • De massa moet beginnen koken/borrelen, pas op dat het niet aanbrandt, dus neem tijdens het roeren de kantjes/bodem steeds goed mee.
  • Laat zo'n 20 à 25 min doorkoken/borrelen. Het mengsel zal stilaan verkleuren van geel naar goudbruin en ook dikker worden. Geen paniek wanneer je precies kleine donkerbruine vlokjes ziet, blijf gewoon roeren, het komt goed! 🙂
  • Neem de steelpan van het vuur en zet even opzij terwijl je de schotel met bakpapier bekleedt.
  • Mix erna de massa gedurende een minuutje en voeg ondertussen het  vanille extract toe. Je zal zien dat de textuur wat verandert van glanzend naar mat. 
  • Wil je graag nog iets extra toevoegen (zoals noten of rozijnen) dan is het nu het moment. 
  • Giet het mengsel in de schotel en laat gedurende 2u op kamertemperatuur afkoelen.
  • Erna kan je de fudge uit de schotel halen en met een groot mes in stukken snijden.