Eens het aardbeienseizoen geopend, begint mijn aardbeientaart enoooorm goed te scoren. Helemaal terecht, want ze is echt verrukkelijk. Er staat trouwens ook een ietsje aangepaste versie ervan in mijn boek ‘Ongewoon zoet’. Nu wou ik eens met iets anders op de proppen komen dan een aardbeientaart. Dus wat dachten jullie van deze heerlijk luchtige en frisse koolhydraatarme aardbeien cheesecakemousse ?

Het beste van al? Het is koolhydraatarm (maar dat zie ik al zeker ;))! Ik gebruikte Zùsto om de mousse te zoeten en uiteraard zorgen de aardbeien ook al voor een zoete smaak. Deze mousse bevat slechts 4 ingrediënten en is zo ook helemaal bakkluns-proof! Vaak wordt er gebruik gemaakt van geleermiddelen in een fruitmousse, maar gezien mijn fobie voor gelatine en agar agar, zocht ik dus een andere piste. Ik voegde er een beetje roomkaas aan toe om de structuur ietsje steviger te krijgen. In combinatie met de aardbeien en de slagroom krijgt het een beetje de smaak van een gesmolten aardbeienijsje…. Hoe lekker is dat zeg!?

Ik zou zeggen: wacht zeker niet tot het seizoen voorbij is, want dit wil je echt niet missen! 🙂

Ik maak wel even een kleine kanttekening voor mijn diabetes vrienden: Zoals jullie weten heeft mijn zoontje diabetes type 1. Hij at een potje ’s avonds voor het slapengaan. Zijn waardes stegen in de nacht door. Hij had in de voorbije nachten ook al geen al te beste waarden dus ik weet niet of het aan de mousse lag of gewoon aan 1001 andere mogelijkheden. De mousse is best vetrijk, en ik weet dat hij daar nogal sterk op reageert (van een volle yoghurt gaat hij ook de lucht in, ook al kreeg hij de juiste hoeveelheid insuline hiervoor toegediend). De berekening van de koolhydraten is 100% correct, maar hou misschien toch deze info in je achterhoofd.

Aardbeienmousse

Aardbeienmousse

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Allergieën: Glutenvrij
Zonder oven
Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Gang Nagerecht
Porties 5 portie van 100g
calorieën 147 kcal

Equipment

  • Blender of hakmolentje
  • 2 mengkommen
  • 6 glaasjes of potjes om de mousse in te verdelen

Ingrediënten
  

  • 200 g aardbeien zonder kroontje
  • 100 g (light) roomkaas bv: Philadelphia
  • 50 g Zùsto
  • 150 ml volle room
  • extra aardbeien voor de afwerking

Instructies
 

  • Was de aardbeien en dep ze droog met een stuk keukenpapier (of een schone keukendoek). Ontdoe ze van het kroontje en pureer ze fijn in een blender of hakmolentje.
  • Neem 1 mengkom en doe hier de roomkaas samen met de Zùsto in. Mix tot de 2 ingrediënten goed gemengd zijn.
  • In een andere mengkom klop je de room tot slagroom.
  • Doe de roomkaas nu bij de slagroom en mix heel kort (op een lage stand) tot een glad beslag.
  • Voeg er de gepureerde aardbeien aan toe en mix nog eens heel kort tot je een rood romig beslag krijgt. Verdeel de mousse over de potjes en werk af met enkele stukjes aardbei.
  • Je laat ze best nog enkele uren in de koelkast staan alvorens te serveren.

Notities

Per portie van 100g:
Koolhydraten: 4 g (lees zeker mijn comment op het einde van het artikel als je diabetes hebt)
Kcal: 147 
Vetten: 12,1 g
Verz. vetten: 8,4 g
Eiwit: 2,5 g
Vezels: 2,4 g
Trefwoord Aardbeien, aardbeienmousse, chocomousse