Mmmmmmacarons! Ik kan het onmogelijk onder stoelen of banken steken, maar voor een macaron zou ik mijn bloot gat laten zien! Mij kan je altijd, maar dan ook altijd, paaien met macarons. Deze macarons met citroen chocolade ganache zijn de verzomerlijking (snap je?) van de macarons…

Deze macarons met citroen chocolade ganache zijn ook nog eens enorm fotogeniek. Ik kon maar niet stoppen met ze op de foto te zetten… Erna kon ik er met veel smaak en genot ééntje in mijn mond laten verdwijnen. De rest werd met liefde en toewijding ingepakt om de dag nadien aan de juf en de meester van mijn kinderen te geven. Ik hoop dat ook zij, net als ik, enorme macaron-fans zijn 🙂 .

Macarons maken wordt nog steeds gezien als een uitdaging alhoewel het echt niet zo heel erg moeilijk is. Je moet er misschien wel even op oefenen maar eens je aanvoelt hoe het beslag als lava van je spatel moet lopen, dan lukken ze (bijna) altijd! Ik baseerde het recept van deze macarons op het recept van mijn ‘lukken-altijd-macarons’ uit mijn boek Ongewoon zoet. Kleine correctie: ik baseerde mijn 2de poging op het recept van mijn lukken-altijd-macarons… Want, eigenwijs als ik ben, paste ik mijn eigen succes recept aan (van macarons dan nog wel! De kenners weten dat je best niet teveel uitprobeert als het op macarons aankomt). Al snel kon ik concluderen dat dat geen goeie optie was. Dus het weekend erop hield ik me toch aan het basisrecept uit mijn boek en toverde ik deze heerlijke macarons uit de oven. Geen enkele schelp was gebarsten!

Voor de vulling koos ik voor witte chocoladeganache met een vleugje citroen. Net genoeg voor een fris zure toets. Dit komt uistekend tot zijn recht met de zoete macaron.

Hoe je de perfecte macarons maakt? Lees even de tips die ik hier deelde.

Citroen maanzaad macarons

Macarons met citroen chocolade ganache.

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Tussendoortje
Keuken Frans
Porties 22
calorieën 113 kcal

Equipment

  • Siliconen macaronmatje (of bakpapier)
  • 2 mengkommen
  • Zeef
  • Spatel

Ingrediënten
  

Macarons

  • 115 g amandelmeel
  • 135 g poedersuiker
  • 1 tl maanzaad
  • 90 g eiwit
  • 75 g witte suiker
  • 1/8 tl wijnsteenpoeder
  • gele kleurstof

Citroen chocolade ganache

  • 200 g chocolade
  • 75 g volle room
  • 1 el citroensap
  • 1 el citroenzeste

Instructies
 

Macarons

  • Doe het amandelmeel samen met het poedersuiker in een blender en blend even kort tot alles extra fijn is (deze stap is optioneel maar je beslag wordt er wel gladder door). Haal het poedersuiker/amandelmeel mengsel door een zeef. Schep er de maanzaadjes onder.
  • Klop de eiwitten stijf en zodra ze beginnen te schuimen lepel er dan lepel per lepel de witte suiker bij. Voeg als laatste het wijnsteenpoeder toe. Wil je graag een kleurtje toevoegen? Doe dat dan bij het eiwit en klop nog heel kort verder tot dit onder het eiwit gemengd is.
  • Schep eerst 1/3de van het beslag onder het amandelsuikermengsel. Doe er vervolgens de rest bij en schep het opgeklopte eiwit er in een luchtige beweging onder. Het beslag is goed als het in de vorm van lava van je spatel loopt. Indien het nog te stevig is, schep dan nog even verder. 
  • Leg een macaronmatje op een bakplaat. Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit de macaronschelpen op het macaronmatje. Ga niet draaien met je hand maar houd je hand op het midden van de macaroncirkel gericht en spuit naar beneden. Blijf 1 mm van de rand af. Het beslag zal nog een beetje uitzetten. Laat je bakplaat enkele keren vanop 10 cm op het aanrecht vallen. Dat zorgt ervoor dat de lucht eruit kan ontsnappen. 
  • Laat de schelpen ongeveer 30 min rusten. Als je eraan komt met je vingertoppen mag er geen beslag meer aan je vinger kleven. Dan zijn ze klaar.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bak gedurende 16 à 18 min in de voorverwarmde oven. 

Citroen chocolade ganache

  • Snij de chocolade in stukjes en doe deze in een kommetje. Verwarm de room samen met het citroensap en citroenzeste tot tegen het kookpunt en giet dit over de chocolade. Laat een minuutje rusten en roer dan door de chocolade tot deze helemaal gesmolten is.
  • Het kan zijn dat de ganache nog te lopend is, laat dan rusten dat hij wat opstijft (of zet hem even in de koelkast.)
  • Doe de ganache in een spuitzak en spuit toefjes op een macaronschelp en dek af met een andere schelp.
  • Bewaar de macarons in de koelkast.

Notities

Per macaron
Koolhydraten=  13 g
Kcal = 113
Vet = 5,8 g
Verz Vet = 2,3 g
Eiwit = 1,9 g
Vezels = 0,5 g
 
Trefwoord citroen, Macarons, witte chocolade