Mmmmadeleines zijn toch een all-time favorite hier hoor! Ik bak ze zo graag, en al helemaal als er dat chocoladelaagje rond zit. Aangezien ik dit jaar ambassadrice voor Coöperatie Hoogstraten ben, kreeg ik nu, jawel in oktober, nog een pakketje aardbeien opgestuurd (ook in oktober is er dus een Aardbeien oogst en die moeten helemaal niet op smaak inboeten!). Ik wou een recept uitwerken, en madeleines met aardbeien leken me een heerlijk tussendoortje!

Madeleines met aardbeien

Buiten het feit dat deze madeleines met aardbeien overheerlijk zijn, wil ik nog graag enkele weetjes over aardbeien met jou delen!

Wist je dat!?

  • Coöperatie Hoogstraten is het meest gekend omwille van zijn aardbeien, maar ze hebben ook nog heel wat andere fruit en groenten in hun aanbod. Check hun website maar eens. Zo maakte ik ook al deze kersentaart met de beste kersen van het land!
  • Hoogstraten aardbeien moet je niet wassen! Ja dat lees je goed! Ze zijn onderworpen aan strenge controles, dus je kan ze met een gerust hart ongewassen opeten.
  • Hoogstraten aardbeien mag je met het steeltje mee opeten (#nowaste)!
  • Grote aardbeien zijn niet altijd de zoetste. Persoonlijk ben ik zelf meer fan van de kleintjes. Die zijn ook mooier op een taart 🙂 Zoals deze hier.
  • Wanneer je aardbeien wil serveren, kan je ze best een beetje van tevoren uithalen. Want op kamertemperatuur hebben ze nog meer smaak.
Madeleines met aardbeien

Madeleines met aardbeien

Moeilijkheidsgraad : gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12 madeleines
calorieën 127 kcal

Equipment

  • 2 Mengkommen
  • Steelpan
  • Siliconen madeleine bakvorm als je het chocolade laagje wil, dan heb MOET je bakvorm van siliconen zijn.

Ingrediënten
  

  • 100 g harde margarine of boter
  • 2 eieren
  • 80 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g patisseriebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 g Hoogstraten aardbeien in stukjes
  • 120 g witte chocolade

Instructies
 

  • Doe de margarine in een steelpannetje en smelt op een zacht vuurtje. Laat afkoelen in de steelpan.
  • Mix ondertussen de eitjes en voeg geleidelijk de helft van de 1-op-1 suiker(vervanger) toe (40 g). Als het geheel bleker begint uit te slaan, doe je er het vanille extract bij. In een aparte mengkom zeef je de bloem en voeg je er de rest van de suiker(vervanger), het bakpoeder en het zout aan toe. Meng met een lepel. 
  • Doe nu de droge ingrediënten bij de natte en mix. Voeg héél langzaam de gesmolten margarine toe aan het beslag terwijl je blijft mixen. Als alles goed gemengd is, schep je er de stukjes aardbei onder. Zet je het beslag in de koelkast gedurende 1 u. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vul de madeleine vormpjes met beslag (+/- 25 g beslag per vormpje – dat gaat heel makkelijk met een ijsschep) en bak ze gedurende +/- 10 à 12 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat de madeleines 5 min afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te wippen en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.

Voor het chocoladelaagje

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en smelt de chocolade au bain marie of doe de stukjes in een magnetron bestendig kommetje. Kies je voor de laatste optie, smelt dan de chocolade op 600w gedurende 30s. Roer na de 30s om en plaats opnieuw in de magnetron gedurende 30s. Ga zo door tot alle chocolade bijna gesmolten is. Op het einde blijf je roeren tot de laatste beetjes chocolade ook wegsmelten.
  • Doe 2 koffielepels chocolade in de madeleine vorm en druk er een madeleine in. Zet gedurende 15 min in de vriezer voor je de madeleines uit de vorm haalt. 

Notities

Voedingswaarde per madeleine (of per 100 g)
Koolhydraten: 8,5 g (31,8 g)
Kcal: 127 (473)
Vetten: 8,7 g (32,4 g)
Verz vetten: 3,9 g (14,6 g)
Eiwit: 2,0 g (7,5 g)
Vezels: 1,4 g (5,2 g)
Trefwoord Aardbeien, madeleine, madeleines