Ik kreeg deze de week een bericht van een vriendin met een 'bakvraag'. Ze wou voor een babyborrel cupcakes maken en vroeg naar een goed basisrecept en versiertips. Na wat doorvragen en wat heen en weer gesms belde ze me op en kwam de aap uit de mouw: 'zou jij ze eventueel willen maken'? 🙂 Natuurlijk wilde ik dat! Ik was al bezig met het opzetten van deze blog en was toch al van plan om in het weekend aan het bakken te gaan.

Dus begon ik na te denken over lekkere versier-ideeën en wat ik allemaal met een cupcake kon combineren. Ik dacht aan Maltesers, want eerlijk, die zijn écht té lekker! Eender welke combinatie met Maltesers kan gewoon niet slecht zijn. Ik dacht het warm water te hebben uitgevonden... cupcakes met Maltesers, goed bezig Yasmine! Na wat gegoogle en pinterest opzoekwerk bleek dat mijn water toch niet zo warm was :).

Woensdag liet die vriendin weten dat de babyborrel gecanceled werd wegens omstandigheden en ze vroeg of ik de ingrediënten al in huis had gehaald? Ja dat had ik al. Niets aan de hand zei ik, zo kan ik nog wat testen (en heb ik een excuus om die zak Maltesers al te openen)!

Ik liet de gevonden recepten van cupcakes naast me, en maakte er eigen variant van gebaseerd op het Cupcakes-basisrecept.  Ik combineerde dit met een mascarponefrosting die ik iets dikker maakte door er wat minder room aan toe te voegen. Ook probeerde ik de Maltesers eens te crushen en onder de frosting te draaien, maar dat was niet zo handig om de frosting vlot uit de spuitzak te krijgen. De stukjes koek werden ook snel wak, een afrader dus ;). 

Ik reed na het bakken nog langs de vriendin met enkele proefsels en ze werden door de kinderen des huizes helemaal goedgekeurd!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30min
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Mixer
  • Mengkom
  • Cupcake vormpjes
  • Cupcake bakvorm 

Ingrediënten

Voor de cupcakes (20-24stuks)
  • 250g boter (kamertemperatuur)
  • 250g suiker
  • 250g zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 el melk
  • Maltesers (3stuks per cupcake)
Voor de frosting 
  • 250g mascarpone 
  • 75g volle room (opklopbaar)
  • 75 g poedersuiker (gezeefd)
  • 1 tl vanille-extract
  • voor de afwerking: Maltesers (2 per cupcake)

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Verwarm de over voor gedurende 10min op 180 - 200°C 
  2. Zorg dat de boter al even uit de frigo ligt voor je ermee aan de slag gaat
  3. Boter mixen zodat ze goed zacht is
  4. Doe er de suiker en vanillesuiker bij en mix
  5. Doe er 1 voor 1 de eieren bij terwijl je mixt
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel aan toe 
  7. Om af te sluiten doe je er de 4 eetlepels melk bij
  8. Als je een glad beslag hebt, schep dan met behulp van 2 eetlepels hoopjes beslag in de cupcake vormpjes (vul ze voor 3/4de want ze gaan nog rijzen)
  9. Duw 3 hele maltesers in het beslag (per cupcake)
  10. Bak de cakejes gedurende +/- 15min op 180°C (indien je een combi-oven hebt, schakel dan gelijktijdig de microgolf functie in op 90W
  11. Als de cakejes goudbruin zijn aan de bovenkant zijn ze klaar, maar zorg ervoor dat ze niet té bruin zijn, want dan zullen ze wat droog zijn. Best niet in prikken met een vork want dan raak je misschien een Malteser (auw! ;))
Voor de frosting
  1. Klop de room stijf met een mixer (opgepast! als je te lang klopt krijg je boter :)) Tip: als het bijna stijf is, klop dan verder op met een handklopper.
  2. Klop in een andere kom de mascarpone + gezeefde poedersuiker + vanille extract
  3. Spatel het mascarpone beslag door de slagroom. 
  4. Schep de frosting in een spuitzak en spuit de frosting op de afgekoelde (!) cakejes. Begin aan de buitenkant en werk zo naar het midden toe.
  5. Om af te werken kan je enkele maltesers doormidden snijden en strooi ze op de cakejes. Of maak het jezelf makkelijk en leg er enkele hele maltesers op.  Tip: de frosting best net voor het opdienen versieren met Maltesers (anders worden ze wak).