Voor Pasen kreeg ik de vraag van Inex om een recept te maken met de Inex Volle Room 40%. Dus besloot ik deze mini pavlova’s met lemon curd te maken. De meringue afgewerkt met een room-mascarpone beslag en de topping van de lemon curd, zorgen voor een heerlijke balans tussen zoet en zuur!

Je kan alleen maar fan zijn van de Inex volle room! Ze klopt zo gemakkelijk op (alsof het niets is) en heeft een heerlijk volle zachte smaak. Dat ze ook nog eens 100% Belgisch is, maakt deze room nog geweldiger.

Het recept is niet moeilijk, laat je niet afschrikken doordat ik er als moeilijkheidsgraad ‘uitdagend’ heb bijgezet. Dat slaat meer op het feit dat je dit recept in verschillende stappen moet maken. Je kan perfect de meringue een dag op voorhand maken. Deze moet wel even in de oven, dus rap rap is hier niet aan de orde. Het mascarpone-room beslag daarentegen is echt op 1 2 3 klaar, alsook de lemon curd. De lemon curd kan je gerust ook al enkele dagen van tevoren maken (bewaar hem dan in de koelkast).

Tip: De Pavlova’s samenstellen doe je best zo kort mogelijk bij het serveer moment. Anders kan de meringue een beetje sompig worden.

Ben je een Pavlova liefhebber? Bekijk dan zeker ook de andere recepten op mijn blog:

Mini pavlova's met lemon curd

Mini Pavlova’s met Lemon Curd

Moeilijkheidsgraad: Uitdagend
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 1 uur 20 min
Totale tijd 2 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 Pavlova’s
calorieën 199 kcal

Equipment

  • bakpapier
  • 2 spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje optioneel
  • Steelpannetje

Ingrediënten
  

Voor de lemon curd

  • zeste van 1 citroen
  • 75 ml citroensap 1 à 2 citroenen
  • 75 g witte suiker
  • 2 eieren
  • 50 g harde margarine of boter
  • snufje zout

Voor de meringues

  • 90 g eiwit +/- 3 eieren
  • 113 g poedersuiker
  • 1,5 tl maïzena
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl vanille extract

Voor het mascarpone/room beslag

  • 150 ml volle room (Inex)
  • 20 g poedersuiker
  • 75 g mascarpone

Instructies
 

Voor de lemon curd

  • Rasp 1 citroen en pers 1 à 2 citroenen uit met behulp van een citruspers (voor 75 ml citroensap).
  • Doe de zeste samen met het citroensap, de suiker en het snuifje zout in een steelpan. Doe er de eitjes bij en klop met een garde tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Verhit de massa op middelhoog vuur en blijf roeren tot het begint in te dikken (+/-10 min). Wanneer het een yoghurt-achtige structuur heeft, haal je de steelpan van het vuur en voeg je er de boter aan toe. Blijf roeren tot de boter volledig gesmolten is.
  • Giet de curd over in een bokaal. Bewaar eventueel in de koelkast.

Voor de meringues

  • Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten op en blijf mixen terwijl je lepel voor lepel de poedersuiker toevoegt. Als het eiwit stijf is, voeg je er de maïzena, de azijn en het vanille extract aan toe. Klop nog even verder zodat alles gemengd is. Je moet de kom kunnen omdraaien zonder dat de meringue eruit glijdt.
  • Schep de meringue in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (heb je dat niet? Dan kan je ook gewoon met een lepel de meringue op de bakplaat scheppen). Spuit cirkels meringue op het bakpapier (start in het midden en ga dan de cirkel rond. Zorg ervoor dat je in het midden een 'gat' laat). Spuit ongeveer 20 g meringue per keer.
  • Laat 1 u 5 min bakken zónder de oven open te doen. Worden ze wat bruin, verlaag dan je oventemperatuur naar 100°C. Probeer je oven niet open te doen, dan kan de meringue inzakken.
  • Na 1 u en 5 min zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat de meringue volledig in de oven afkoelen (ongeveer 15 min).

Voor het mascarpone/room beslag

  • Klop de room half op en doe er de poedersuiker bij. Klop verder tot slagroom.
  • Doe er nu de mascarpone bij en klop nog héél kort tot alles gemengd is.
  • Schep toefjes beslag op de (volledig afgekoelde) meringues. Of gebruik een spuitzak en spuit het beslag in/op de meringue. Ik schepte toefjes van 30 g. Werk af met een dikke koffielepel lemon curd.

Notities

Per Pavlova (20 g meringue (ongebakken) + 30g beslag + 10 g lemon curd)
Koolhydraten : 15 g
Kcal : 199
Vet : 14,3 g
Verz.vet : 9,8 g
Eiwit : 2,5 g
Vezels : 0 g
Trefwoord inex, lemon curd, Pavlova, volle room