Hoewel er best wat suiker in een Pavlova zit, moet het af en toe toch eens kunnen! De suiker in een pavlova vervang je best niet door een zoetstof want dan verliest het toch wat van zijn structuur. Deze mini pavlova’s met passievrucht zijn net wolkjes als je erin bijt! De combinatie van de zoete pavlova met het zuur van de passievrucht maakt deze delicatesse helemaal om duimen en vingers af te likken.
Voor zij die zich al sinds de titel zich afvragen ‘Pavlowat’: Een Pavlova is een meringue taart (in dit geval taartje) en werd genoemd naar een Russische balletdanseres, Anna Pavlova. Hoe cool is dat eigenlijk? Een dessert genoemd naar jou. Al moet ik bekennen dat een Marchal met passievrucht, nu niet bepaald verrukkelijk klinkt :). Maar ideeën geeft het mij wel 🙂 .
We wijken af: dit taartje maakte ik in kleine porties. De hoofdreden is dat ik echt weinig geduld heb en geen zin had om de meringue gedurende 2u in de oven te laten ‘bakken’. Want zo lang duurt het voor het grote broertje van deze mini’s klaar zijn. 2 uur! En bakken is een ongelukkige woordkeuze, de meringue moet eigenlijk uitdrogen. Hoe langer je hem in de oven laat, hoe droger. Persoonlijk ben ik het meest fan van een meringue die een ietsie beetje mals is binnenin maar heerlijk krokant van buiten. 2u moeten deze delicate taartjes niet drogen, maar wel nog steeds 1u15min. Dus neem je tijd… Maar ik beloof je op mijn communiezieltje dat je geduld beloond zal worden.
Ik werkte ze af met een mascarpone-slagroom beslag en lepelde er een halve passievrucht per taartje overheen. Té lekker! Maar écht… Hoewel ik initieel vreesde dat de taartjes na 1 dag echt niet meer te eten zouden zijn (omdat het beslag in de meringue zou zijn gedrongen) was mijn vrees totaal ongegrond. Ook de dag nadien (en de dag daarna misschien ook? Dat is voor mensen met karakter :)) zijn ze over-heerlijk.
Wil je toch echt graag 2u je geduld uittesten, dan kan je dus perfect met de hoeveelheden uit dit recept een grote versie maken. Of bekijk zeker ook mijn recept van de frisse Pavlova met rood fruit, of de decadente Chocolade hazelnoten Pavlova.
Mini Pavlova’s met passievrucht
Equipment
- bakplaat
- bakpapier
Ingrediënten
Voor de pavlova's
- 90 g eiwit
- 113 g poedersuiker
- 1,5 tl maïzena
- 1 tl appelciderazijn
- 1 tl vanille extract
Voor het beslag
- 150 ml volle room
- 20 g poedersuiker
- 75 g mascarpone
- 3 passievruchten
Instructies
Voor de pavlova's
- Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de eiwitten op en blijf mixen terwijl je lepel voor lepel de poedersuiker toevoegt.
- Als het eiwit stijf is, voeg je er de maïzena, de azijn en het vanille extract aan toe. Klop nog even verder zodat alles gemengd is.
- Schep het eiwit op de bakplaat met behulp van een lepel (25 g per hoopje). Probeer in een cirkel te werken en met de bolle kant van de lepel kan je er een kuiltje in duwen.
- Laat 1u bakken zónder de oven open te doen. Worden ze wat bruin, verlaag dan je oventemperatuur naar 100°C. Probeer je oven niet open te doen, dan kan de meringue inzakken.
- Na 1u zet je de oven uit en de ovendeur op een kier. Laat de meringue volledig in de oven afkoelen.
Voor het beslag
- Klop de room half op en doe er de poedersuiker bij. Klop verder tot slagroom.
- Doe er nu de mascarpone bij en klop nog héél kort tot alles gemengd is.
- Schep toefjes beslag op de (volledig afgekoelde) meringues. Ik schepte toefjes van 30 g . Werk af met het vruchtvlees/sap van een halve passievrucht.