Nee deze mokkasoezen zijn niet aangebrand 🙂 , ze hebben wel een heerlijk krokant laagje! Ik kan je verzekeren dat het korstje nu net deze soes toch wat specialer (en dus ook lekkerder) maakt! Echt, boys and girls, eens je deze mokkasoezen met een krokant laagje geproefd hebt, vind je gewone soezen maar bwaaaa….

Mokkasoezen

Dat krokante laagje rondom de mokkasoes is dus echt niet moeilijk. Het ziet er super gesofisticeerd uit, maar dat is het niet. Je maakt eigenlijk gewoon eerst een deeg die je uitrolt. Deze gaat dan even de vriezer in terwijl je het soezenbeslag maakt. Wanneer je de soezen op je bakpapier hebt gespoten, haal je uitgerolde deeg uit de vriezer. Je snijdt hier rondjes uit (de grootte van een soes, ik gebruikte een uitsteekring) en die leg je bovenop het uitgespoten beslag. Tadaaaa… that’s it! Je soezen zullen mogelijk wel iets minder opkomen dan een klassieke soes, want dat stukje deeg weegt natuurlijk ook wat.

Ik was zelf eerst wel wat teleurgesteld over mijn mokkasoezen met krokant laagje, want ze waren nogal groot (lees gigantisch) uitgevallen. Toen ze uit de oven kwamen leken het net tijgerpistolets!

Ik maakte deze overheerlijke soezen met Zùsto (mijn favoriete suikervervanger) en zo werden ze net ietsje minder ongezond 😉 . Zùsto is te verkrijgen in de meeste Colruyt winkels. Neem zeker eens een kijkje op hun website want je kan Zùsto ook online bestellen of via één van hun andere verkooppunten.

Mokkasoezen

Mokkasoezen

moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 18 min
Totale tijd 48 min
Gang Nagerecht
Porties 9

Equipment

  • Zeefje
  • bakpapier
  • Deegrol
  • Steelpan
  • Houten lepel
  • Uitsteekring om het deeg uit te steken (bij voorkeur 4 cm, maar mijn soezen waar gemaakt met een uitsteekring van 5,5 cm)
  • bakplaat
  • Spuitzak
  • Eventueel gekarteld spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor het krokant korstje

  • 60 g harde margarine of boter op kamertemperatuur
  • 60 g patisseriebloem
  • 60 g Zùsto
  • 1 el ongezoet cacaopoeder gezeefd

Voor de soezen

  • 60 ml melk
  • 60 ml water
  • 60 g harde margarine of boter
  • 1 zakje oploskoffie 8 gram
  • snufje zout
  • 90 g patisseriebloem
  • 3 eieren

Voor het mokkabeslag

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml volle room
  • 60 g Zùsto
  • 1 zakje oploskoffie
  • 1 el heet water

Instructies
 

Voor het krokant korstje

  • Mix de margarine (of boter) zacht.
  • In een andere mengkom doe je de bloem samen met de Zùsto en het gezeefde cacaopoeder. Doe dit bij de margarine en kneed met je handen tot een deegbal. In het begin zal het wat droog aanvoelen, blijf vooral doorkneden, het komt goed!
  • Neem 2 vellen bakpapier en leg de deegbal erop. Rol deze uit tussen de vellen bakpapier tot enkel millimeters dik. Laat het geheel (deeg + bakpapier) gedurende een half uur rusten in de vriezer terwijl je het soezenbeslag maakt.

Voor de soezen

  • Leg bakpapier klaar op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de melk, water, margarine, oploskoffie en het zout in een steelpan. Laat de margarine volledig smelten en wacht tot het geheel lichtjes kookt. Haal de pan van het vuur en doe er de bloem blij. Meng met een houten lepel tot een deegbal. Zet opnieuw op middelhoog vuur. De deegbal zal nu een beetje sissen. Keer de deegbal wat om tot de bodem lichtjes begint aan te branden (er komt een korstje op de bodem van je steelpan). Dan is het goed en haal je het van het vuur. Doe de deegbal in een kom en laat minimum 15 min. staan alvorens je de eieren toevoegt. 
  • Voeg er één voor één de eitjes aan toe (zorg ervoor dat je deeg niet meer warm is, anders krijg je een omelet :)). En mix goed tussen elke toevoeging.
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip een opening van 1 cm eraf. Spuit stevige toefjes op de bakplaat. Ik maakte toefjes van 5,5 cm grootte omdat mijn uitsteekring die grootte had. Al worden dat echt gigantische soezen :).
  • Haal het deeg uit de vriezer en steek er rondjes uit (met de uitsteekring) de grootte van een gespoten soes. Leg een stukje deeg bovenop de soes (zie foto)
  • Bak de soezen zo'n 18 min. in de voorverwarmde oven. Wil je controleren of ze gelukt zijn? Haal er dan 1 uit en leg deze op een afkoelrooster. Zakt hij in na zo'n 30s? Dan zijn de soezen nog niet voldoende gebakken en laat je ze nog enkele minuten verder bakken. Blijft hij mooi overeind, dan kan je de rest er ook uithalen.
  • Laat de soezen volledig afkoelen op een afkoelrooster.

Voor het mokkabeslag

  • Klop de room tot slagroom.
  • Mix in een andere mengkom de mascarpone samen met de Zùsto.
  • Los de koffie op in 1 el heet water en doe dit bij het mascarpone mengsel. Mix tot de koffie onder het beslag is gemengd.
  • Doe de slagroom bij het mascarpone beslag en mix op lage snelheid kort de slagroom onder het beslag.
  • Als de soezen volledig zijn afgekoeld kan je er de 'hoedjes' afsnijden met een scherp mes (of maak het jezelf nog makkelijker en gebruik een schaar). Doe het mokkabeslag in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit toefjes beslag in de soes. Dek af met het hoedje.
Trefwoord mokka, Soezen