Ik maakte hier al eerder eens pistache marcarons. Maar geeft toe, zo goed zagen die er niet uit 🙂 . Aangezien de pistache marcarons mijn favoriete van alle macarons zijn, moest ik dit nog eens maken én laten slagen… Ik denk, nee ik weet, dat ik in mijn opdracht geslaagd ben.
Zowel in de macaronschelpen als in de vulling voegde ik pistachepasta aan toe. Pistachepasta maken is echt een fluitje van een cent! Je vindt het recept hier. Het enige dat je hier voor nodig hebt is een goed hakmolentje. Ik gebruik altijd een hakmolentje ipv een blender. Want voor kleine hoeveelheden is dat gewoon vele makkelijker.
Het toevoegen van kleurstoffen aan de pistache macarons zijn geen must. Ze zullen iets geler uitslaan als je er geen kleurstof aan toevoegt, maar dat doet uiteraard niets af aan de smaak.
Macarons, meringues of pavlova zijn zowat de enige dessertjes waar ik geen suikervervanger voor gebruik, maar dus wel degelijk échte suiker voor gebruik. Ik deed onlangs op mijn instagram de test of het maken van meringues ook ging met een suikervervanger. Ziehier het resultaat 🙂 .
Hoewel macarons geacht worden zeer uitdagende koekjes te zijn… kan het met dit recept en mijn instructies haast niet mislukken. Bij macarons zijn er ook wel wat omgevingsfactoren die moeten meezitten. Zo is droog, warmer weer (ook niet té warm), ideaal. Dan drogen de schelpen makkelijker en krijg je gewoon betere macarons.
Een lijstje van andere macaron varianten hier op mijn blog :
- Macarons met sinaasappel chocolade ganache
- Mokka macarons
- Macarons met citroen chocolade ganache
- Speculaas macarons
- Strawberry cheesecake macarons
- Macarons met chocolade ganache en framboos
Valt het op dat ik een macaron liefhebber ben ? 🙂
Pistache macarons
Equipment
- 2 Mengkommen
- 1 Zeef
- macaronmatje
- 2 wegwerp spuitzakken
- rond spuitmondje
Ingrediënten
Voor de macarons
- 120 g amandelmeel
- 160 g poedersuiker
- 100 g eiwit
- 1/8 tl wijnsteenpoeder
- 50 g witte suiker
- 25 g pistachepasta die maak je volgens dit recept https://www.tartesyaya.be/frosting-botercremes/pistachepasta/
Voor de vulling
- 125 g witte chocolade in stukjes
- 50 g volle room
- 20 g pistachepasta
Instructies
Voor de macaronschelpen
- Doe het amandelmeel samen met het poedersuiker in een blender en blend even kort tot alles extra fijn is (deze stap is optioneel maar je beslag wordt er wel gladder door). Haal het poedersuiker/amandelmeel mengsel door een zeef.
- Klop de eiwitten stijf en zodra ze beginnen te schuimen lepel er dan lepel per lepel de witte suiker bij. Voeg er tenslotte het wijnsteenpoeder bij.
- Kleur de eiwit-massa met wat druppels groene kleurstof (optioneel).
- Schep eerst de helft van het beslag onder het amandelsuikermengsel. Doe er vervolgens de rest bij en schep het opgeklopte eiwit er in een luchtige beweging onder. Het beslag is goed als het in de vorm van lava van je spatel loopt. Indien het nog te stevig is, schep dan nog even verder.
- Leg een macaronmatje op een bakplaat. Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit de macaronschelpen op het macaronmatje. Ga niet draaien met je hand maar houd je hand op het midden van de macaroncirkel gericht en spuit naar beneden. Blijf 1 mm van de rand af. Het beslag zal nog een beetje uitzetten.
- Laat je bakplaat enkele keren vanop 10 cm op het aanrecht vallen. Dat zorgt ervoor dat de lucht eruit kan ontsnappen. Je kan eventueel met een tandenstoker de luchtbelletjes die op de schelpen komen, doorprikken.
- Laat de schelpen ongeveer 30 min rusten. Als je eraan komt met je vingertoppen mag er geen beslag meer aan je vinger kleven. Dan zijn ze klaar.
- Verwarm de oven voor op 150°C. Bak gedurende 16 à 18 min in de voorverwarmde oven. Laat zeker 20 min afkoelen alvorens ze van het macaronmatje te halen.
Voor de vulling
- Doe de chocolade in stukjes (kleine blokjes). Doe deze in een hittebestendig kommetje en schep er de pistachepasta bij.
- Verwarm de room in een steelpannetje. Wanneer de room begint te borrelen giet je de warme room over de chocoladestukjes. Laat 20 s staan. Roer vervolgens tot alle chocoladestukjes gesmolten zijn en je een gladde groene ganache krijgt.
- Plaats de ganache even in de vriezer om ervoor te zorgen dat hij wat uithard. Begin met een kwartiertje en kijk dan eens of hij nog te lopend is of niet. Als hij te lopend is zal hij niet goed tussen de schelpen blijven maar eruit lopen.
- Schep de ganache in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit toefjes ganache op een macaronschelp. Dek af met een andere schelp. Laat eventueel nog wat verder opstijven in de koelkast.