Zo een rijstpapje kan me wel eens smaken. Hoewel ik eigenlijk niet van pudding-achtige structuur houd, vind ik rijstpap toch net iets anders. Daarom ben ik, zeer unpopular opinion waarschijnlijk, ook niet zo’n fan van Crème Brûlée… Hoewel je hier op de blog wel een suikervrije variant kan terugvinden trouwens. Maar het krokante laagje bij de crème brûlée… die zou ik er zo kunnen aflepelen. Zo goed! Dus waarom niet de best of both worlds combineren? Een lekker simpele rijstpap en het krokante brûlée laagje? Ziehier de rijstpap brûlée!
Toegegeven dat de suikervrije variant van de rijstpap brûlée wel minder mooi afbrandt dan wanneer je echte suiker zou gebruiken. In dit recept vervang je heel eenvoudig de suikervervanger door echte suiker (gewoon dezelfde hoeveelheden aanhouden en witte kristalsuiker gebruiken).
Je kan het recept van deze Rijstpap Brûlée trouwens ook prima lactosevrij maken door een plantaardige variant te kiezen ter vervanging van de volle melk. Volle melk bevat van nature lactose (nee maar :)) hetgeen ook een soort van suiker is. Gebruik je dus een plantaardige melk, dan heb je misschien net iets meer suiker(vervanger) nodig. Doe gerust de smaaktest en voeg extra suiker(vervanger) toe indien gewenst.
Het mag dan misschien eerder een winter/herfst recept zijn, maar met deze temperaturen wanen we ons ook in de winter (of toch de herfst), want wat een trieste dagen hebben we al niet gehad. Niet getreurd! Want dit weer is echt i-de-aal om te bakken :). Dus steek die ovens aan en bak er iets moois van.
Rijstpap Brûlée
Equipment
- gasbrandertje
- Steelpan
- 5 kommetjes
Ingrediënten
- 750 ml volle melk of gebruik plantaardige melk (zie tips in de tekst van het artikel)
- 1 vanillestokje
- snufje safraan
- 25 g 1 op 1 suikervervanger + extra voor het afbranden of witte kristalsuiker
- 125 g dessertrijst
Instructies
- Giet de melk in de steelpan. Schraap de zaadjes van het vanillestokje er uit en doe deze bij de melk. Voeg ook het snufje safraan toe.
- Breng de melk aan de kook en doe er dan de 1 op 1 suikervervanger en de dessertrijst bij.
- Laat ongeveer 40 minuten sudderen op het vuur. Blijf in de buurt want de melk kan snel overkoken als het vuur te hoog staat. Roer regelmatig om, om aanbranden te voorkomen.
- Haal de rijstpap van het vuur. Verdeel de pap over 5 kommetjes of ramekins. Zet in de koelkast om verder af te koelen.
- Zorg dat je de rijstpap pas afbrandt net voor het serveren. Strooi er wat suikervervanger over met een lepeltje en brand de bovenkant af met een gasbrander.
- Direct opeten is de boodschap! Smakelijk!