Terwijl er al velen stilaan aftellen naar Kerstmis, tel ik vooral af naar Sinterklaas! Een kerstboom komt er bij ons onder geen beding in vóór 6 december. Sinterklaas vind ik nog steeds magisch! Samen met de kinderen sta ook ik die ochtend van 6 december te popelen om naar beneden te gaan (ook al speelden mijn man en ik de avond ervoor zelf Sinterklaas en Zwarte piet) om te kijken wat voor lekkers hij heeft achtergelaten. Die verwonderde blikken van de kindjes zijn onbetaalbaar. Ze zijn vaak nog meer onder de indruk van al het snoep dan van het cadeautje dat de Sint achterliet. 

Voor er kinderen waren, hadden we het principe ingevoerd dat wanneer er Sint-chocolade in de supermarkt te verkrijgen was, we dit steevast van dag 1 in ons karretje inlaadden. Maar nu er kinderen zijn, komen we daar nu niet meer mee weg natuurlijk. Maar ach, dan laten we ons volledig gaan op de avond van 5 december :). 

En wat is Sinterklaas zonder speculaas (dat rijmt dan ook nog eens :))!

Vorige week won ik op het werk het boek van Bake off. Uiteraard kon ik niet wachten om iets uit mijn oven te toveren. Ik koos eerst voor een makkie: speculaas. Althans dat dacht ik toch. Je moet weten dat ik de slechte eigenschap ontwikkeld heb om me nooit meer aan het boekje te houden, omdat ik altijd denk dat met een beetje meer dit of een beetje minder dat het resultaat zal verbeteren. Jullie moeten dat dus niet doen, mijn recepten in twijfel trekken, want ik deed dit jullie al voor ;). De eerste keer dat ik deze speculaas bakte deed ik dat wel letterlijk volgens het boekje. Maar toen ik na 20min voor mijn oven stond was het kwaad helaas al geschied en roken de speculaasjes toch wel heel verbrand. Gelukkig had ik nog een 2de lading die ik maar half zolang in de oven zette. Maar zelfs bij deze speculaasjes moest je opletten om geen vullingen uit je tanden te bijten :). De smaak zat wél goed, alleen waren ze zo verdomd hard. De dag nadien ondernam ik een 2de poging! En deze keer stuurde ik wél een klein beetje bij. Resultaat: geslaagd! 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 1 nacht laten rusten + 12 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Lepel
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Deegrol
  • Vershoudfolie
  • Optioneel: uitsteekvormpjes

Ingrediënten

  • 250 g patisseriebloem (+ bloem om het werkblad te bestuiven)
  • 200 g (donker) bruine suiker 
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl speculaaskruiden (deze vind je bij Aveve of in een grotere supermarkt)
  • 1/2 tl kaneel
  • een snuifje zout
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • Optioneel: 40 g amandelschilfers
  • Optioneel: 50 g chocolade (melk, puur, wit of alledrie; aan jou de keuze!)

Instructies

  1. Meng alle droge ingrediënten in een mengkom.
  2. Voeg er de boter en het ei aan toe.
  3. Kneed alles met de hand tot een stevige bal.
  4. Rol het deeg in vershoudfolie en leg deze een nacht in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 160°C.
  6. Bestrooi het werkblad en de deegrol met bloem en rol de deeg erop uit (+/- 0,5 cm dik).
  7. Indien je uitsteekvormpjes gebruikt, steek je de speculaasjes uit. Indien niet, snij de koekjes uit het deeg met een mes (ik maakte stukjes van +/- 5cm - 5cm).
  8. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou er rekening mee dat de speculaasjes in de oven nog wat uitzetten. Leg ze dus niet te dicht op elkaar.
  9. Bak de speculaasjes gedurende 10 à 15 min in de voorverwarmde oven. De koekjes moeten nog wat slap zijn als je ze uit de oven haalt, ze zullen nog uitharden bij het afkoelen. 
  10. Optioneel: smelt de chocolade in de microgolfoven en neem een lepel chocolade die je dan over de speculaasjes laat lopen. Laat voldoende lang afkoelen, dan zal de chocolade weer hard worden. 

Bron: Geïnspireerd op het recept 'speculoos of speculaas' uit het Bake Off Vlaanderen boek.